12.5.07

DIT I FET (2)

Cal preservar l’espai del Gorg (muntanyans de Creixell)
-Moció al Consell Comarcal (2003).
-Participació a la manifestació en defensa de les zones humides del Baix Gaià (2003).

Cal promoure l’estalvi d’aigua
-Edició d’un tríptic dirigit a l’estalvi als jardins.
-Distribució de mecanismes difusors per a les aixetes.
-Ecoauditories de les dependències municipals.

Cal un skate park
-Redacció del projecte per a fer un skate park.
-Búsqueda d’un espai adequat
-Concurs públic per a fer les obres.
-Execució de la primera fase.

Cal aturar el Pla Parcial Muntanyans II
El ple municipal de juliol de 2004 es va aprovar inicialment el Pla Parcial Muntanyans II amb l’únic vot en contra de l’ABG.
El juliol de 2004 vam publicar al Diari de la Torre l’escrit “Torredembarra, ciutat insostenible” on explicàvem el motiu del nostre vot contrari al PP Muntanyans II
El 26 de gener de 2005 vam publicar un escrit al nostre butlletí (“L’hora de prendre decisions”) on féiem referència al cas Muntanyans II.
El 15 de febrer de 2005 vam demanar per escrit reunir-nos amb el conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
El febrer de 2005 publiquem al Diari de la Torre un escrit explicant el “Posicionament de l’Alternativa Baix Gaià a l’entorn de Muntanyans II” en contra la urbanització de Muntanyans II.
El 28 de febrer de 2005 publicàvem un article al Més Tarragona (“Sobre la paralització del Pla Parcial Muntanyans II”).
El 7 de març de 2005 la Comissió Permanent del Consell Municipal de Sostenibilitat, presidida pel regidor de l’ABG, va aprovar un manifest a favor de recuperar Muntanyans II.
El mes d’abril de 2005 publiquem al Som-hi “Votar en contra dels interessos de l’Ajuntament en un cas urnanístic”. En aquest escrit defensem el nostre vot contrari al desenvolupament del PP Muntanyans II davant les crítiques de la dreta.
El 26 d’abril de 2005 publiquem un escrit a la nostra revista (“Globalitzem el debat urbanístic”) on també apareix el cas Muntanyans II.
El 3 de maig de 2005 El Punt, Més Tarragona i el Diari de Tarragona es feien ressò de la petició de l’ABG a la Generalitat a favor de resoldre el cas Muntanyans II.
El mes de maig un representant de l’ABG participa a la taula rodona organitzada per la Plataforma Salvem els Muntanyans al Bar Nosé.
El 27 de maig de 2005 vam organitzar un acte públic a la Sala de Reunions del Casal Municipal de Torredembarra sota el títol “De Muntanyans II a un model sostenible” on vam posar damunt la tala tota la informació que havíem recollit del tema i la necessitat de preservar l’espai.
El juny de 2005 vam publicar un escrit al Som-hi on, entre d’altres qüestions, denunciàvem la contradicció de protegir algun espai i deixar construir al Canyadell o a Muntanyans II.
El 29 de juny de 2005 vam publicar un altre escrit al nostre butlletí (“Un misteriós cas: Muntanyans II”).
El 26 de juliol de 2005 l’ABG va demanar al Departament de Política Territorial de la Generalitat que no prengués cap decisió respecte la urbanització sense tenir nous informes de l’Agència Catalana de l’Aigua.
El 27 de juliol el Diari de Tarragona i El Punt es feien ressò d’aquesta demanda de l’ABG.
El 28 de juliol de 2005 el Més Tarragona es fia ressò d’aquesta petició.
A finals d’agost la premsa publica declaracions de l’ABG a favor de la compra de l’espai.
A mitjans de setembre ens vam reunir amb el Conseller Salvador Milà.
El Punt del 3 d’octubre de 2005 es fa ressò d’unes declaracions del regidor de l’ABG a favor de protegir l’espai.
El 26 d’octubre vam publicar al nostre butlletí 5 imatges de les inundacions provocades per la desembocadura del Torrent d’en Gibert a l’espai on s’ha de fer la urbanització. Aquest reportatge el vam titular “Aquestes imatges valen més que totes les paraules juntes que hem imprès sobre l’entorn dels Muntanyans”.
A l’octubre, arran de les inundacions, vam publicar a la premsa la carta “Quan la pluja comdemna el mal govern” on demanem que no es construeixi en espais inundables com Muntanyans II.
En el Som-hi de novembre de 2005 l’ABG hi publica un escrit titulat “Muntanyans II, desconcertant”, fent una reflexió al voltant del procés d’urbanització de l’espai.
El 21 de novembre de 2005 ICV i ABG emetíem un comunicat conjunt a favor de recuperar l’espai. El Diari de la Torre el reprodueix en el seu número de novembre i el Mònic en el número de la segona quinzena de novembre.
El 22 de novembre de 2005 vam participar en la roda de premsa de presentació del projecte de compra d’una part de l’espai elaborat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat.
El 12 de desembre de 2005 vam fer un acte públic per explicar la nostra feina i com a punt central vam tractar el cas Muntanyans II.
El 22 de desembre vam votar a favor de la moció presentada per la Plataforma Salvem els Muntanyans a favor de preservar l’espai.
Durant l’any 2005 ens vam reunir en dues ocasions amb el Conseller de Medi Ambient Salvador Milà per tractar aquest tema, principalment. També ens vam reunir amb el departament de Medi Natural gestionat per Ramon Luque, el departament d’Urbanisme a Tarragona i a Barcelona i amb l’Agència Catalana de l’Aigua, amb el departament de Medi Ambient a Tarragona.
El Diari de la Torre del gener de 2006 va publicar una entrevista a Lluís Suñé, membre de l’ABG, el qual explicava amb tot detall la nostra postura respecte Muntanyans II.
Cap el mes de gener de 2006 vam demanar a ICV que intentés que els pressupostos de l’Estat incloguessin una partida per a comprar els terrenys de Muntanyans II. ERC també ho va fer i ho van aconseguir. Els Pressupostos Generals de l’Estat del 2006 inclou una partida per a comprar els terrenys.
El mes de febrer ens vam tornar a reunir amb el Conseller Milà.
El mes de febrer vam publicar un escrit al Som-hi posant damunt la taula del debat la dificultat de garantir els serveis i l’aigua necessària a noves urbanitzacions com muntanyans II.
El mes de febrer de 2006 el Diari de la Torre reconeix en un article que “en un principi sols defensava amb criteri ecologista una sola formació política (ABG)”.
Vam signar el Manifest de Renau a favor del futur sostenible de la comarca.
El mes de març de 2006 vam publicar un escrit (“Desenvolupament del Pla Parcial Muntanyans II”) al Som-hi denunciant la resposta del Departament de Política Territorial de la Generalitat al recus posat per l’empresa Vegas de Guadaira.
El Mònic de la segona quinzena de març publicava un comunicat de l’ABG rebutjant la resolució de Política Territorial que permetia desenvolupar el Pla Parcial Muntanyans II.
El 25 de març de 2006 el Periódico de Catalunya es feia ressò del rebuig de l’ABG a la decisió de la Conselleria de Política Territorial de donar llum verda a la nova urbanització.
El 28 de març de 2006, l’ABG declarava al gratuït Més Tarragona que rebutjava la resolució del departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya sobre el recurs presentat per l’empresa Vegas de Guadaira i l’hora criticava que el Departament de Política Territorial ignorés les negociacions que s’estaven fet des del Departament de Medi Ambient.
Al Mònic de la primera quinzena d’abril de 2006 vam publicar una carta titulada “Qui vol que es construeixi a Muntanyans II?”
Al Mònic de la segona quinzena del mes d’abril de 2006 es publica una carta de l’ABG agraïnt la tasca del conseller Salvador Milà a favor de recuperar Muntanyans II.
El 24 d’abril de 2006 vam enganxar cartells per tot el poble demanant que no tirés endavant Muntanyans II.
El dia 28 d’abril vam fer un acte públic a la Sala de Reunions del Casal Municipal amb el títol “Per què cal conservar els terrenys de Muntanyans II?”
El 29 d’abril de 2006 vam organitzar una consulta popular per demostrar que la majoria del poble de Torredembarra estava en contra de la urbanització de muntanyans II. Hi van participar més de 1000 persones. Aquella setmana vam tenir l’oportunitat de sortir a diverses ràdios, diaris i televisions.
El 30 d’abril de 2006 l’ABG criticava a través del Punt al Conseller de Política Territorial per no respectar les negociacions de compra iniciades pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
El 2 de maig de 2006 el Més Tarragona publica una notícia sobre la consulta organitzada per l’ABG amb informació extreta de l’Agència Catalana de Notícies. El mateix dia el Diari de Tarragona publicava una crònica amb imatge inclosa de la consulta.
El Mònic del mes de maig de 2006 treu en portada una imatge de la consulta popular que va organitzar l’ABG dies abans i el comunicat de l’ABG valorant els resultats.
El 31 de maig vam publicar un escrit a la nostra revista agraint la feina de Salvador Milà a favor de salvar Muntanyans II.
El mes de juliol de 2006 vam presentar una moció al Consell Comarcal del Tarragonès a favor de salvar Muntanyans II, la qual va ser aprovada.
El 28 de juliol de 2006 El Punt publicava el nostre desig favorable a què el Ministerio de Medio Ambiente compri l’espai. De la mateixa manera, el mateix dia, el Diari de Tarragona publicava la nostra crida a la mobilització ciutadana.
A mitjans d’agost ens vam trobar amb el nou conseller de Medi Ambient de la Generalitat, en Francesc Baltasar, per compartir impressions sobre la possibilitat de protegir Muntanyans II.
El 22 d’agost de 2006 l’ABG feia declaracions a través del Diari de Tarragona contra la urbanització i a favor de la mobilització ciutadana.
El 21 d’agost de 2006 l’ABG va presentar un recurs d’alçada contra l’aprovació definitiva del Pla Parcial feta per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona el 8 de juny.
El 23 d’agost vam participar a la reunió per a preparar una manifestació unitària de cara al 10 de setembre.
El 25 d’agost El Punt es feia ressò de la crida de l’ABG a favor de la mobilització ciutadana de cara al 10 de setembre.
El 27 d’agost el Diari de Tarragona es fa ressò de la voluntat de l’ABG de reunir-se amb el conseller Joaquim Nadal i demanar-li que s’afegeixi a les reivindicacions per aturar el Pla Parcial. El dia 28 és El Punt que publica la notícia.
L’1 de setembre surt el nostre butlletí amb el cartell de la manifestació del 10 de setembre en portada.
Dies abans de la manifestació encartellem el poble, pengem 5 pancartes i empaperem una antiga immobiliària amb paper que simula una paret.
De cara al 10 de setembre vam impulsar una manifestació que finalment va ser convocada per 28 entitats. Va ser la manifestació més multitudinària que hi ha hagut mai a Torredembarra (500 persones).
Molts mitjans de comunicació es fan ressò de la mani en dies posteriors (Aquí, Punt, Diari de Tarragona, etc.)
Durant tot aquet període hem estat treballant setmanalment amb la diputada al Parlament de Catalunya Dolors Comas. Cal destacar també les desenes de reunions amb col·lectius, veïns, etc. També vam presentar, a través de la regidoria de Medi Ambient, la proposta d’incloure la zona verda del pla parcial a l’EIN dels Muntanyans. També vam distribuir 50 banderoles per a penjar pels balcons, 500 enganxines i 100 cartells genèrics amb el lema “Muntanyans II NO a l’especulació”.
El 30 de setembre de 2006 enviem una carta al president de l’Estat José Luís Rodríguez Zapatero i una altra al president de la Generalitat de Catalunya, el sr. Pasqual Maragall per tal que ens rebin i poguem explicar la problemàtica.
El Punt del dia 1 d’octubre es fa ressò de la nostra proposta.
L’octubre de 2006 publiquem un recull de les accions fetes contra els 550 habitatges de Muntanyans II perquè el Mònic ho vol amagar.
El 26 de novembre vam assistir a la botifarrada convocada per l’AJBG.
El 5 de desembre participem al debat organitzat per l’AJBG per parlar de Muntanyans II.
El 7 de desembre de 2006 vam publicar al Punt la carta “Protegir Muntanyans II” sobre les identificacions que van fer dos agents de la policia entre els assistents de la botifarrada convocada per l’AJBG.
El 22 de desembre l’Aquí ens va publicar l’escrit “El joc dels escarabats” sobre el mateix tema.
El 5 de gener de 2007 vam publicar una carta a l’Aquí titulada “Muntanyans II, una especulació urbanística”.
El 7 de gener vam assistir a la manifestació convocada per l’AJBG.
El 15 de gener de 2007 vam presentar un recurs contra l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona del 20 d’octubre i publicat al DOGC adreçat a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.
El 22 de gener l’Aquí, el Més Tarragona, el Més Costadaurada, el Punt, el Diari de Tarragona, Noticies.cat, Punto Radio i altres es fan ressò de la crida a la mobilització feta per l’ABG feta dissabte 20 des damunt de les obres del pas soterrat que dóna a l’espai.
El 24 de gener de 2007 ens reunim amb l’AJBG per tal de debatre noves línies d’actuació per oposar-se a Muntanyans II.
El 25 de gener de 2007 emetem un comunicat on expliquem totes les mesures legals on l’ABG ha participat per tal d’aturar el pla parcial.
Al Som-hi del mes de gener publiquem una carta d’opinió fent una crida a les mobilitzacions.Al mes de març vam fer una acampada i vam entrevistar-nos amb el director general de Costes del Ministeri de Medio Ambiente (Madrid)

Cal treballar per aturar les agressions al territori
-Participació a la marxa contra el Túnel de Bracons (febrer 2004).
-Participació als actes de la Plataforma Salvem la Platja Llarga de Tarragona.
-Participació a la marxa per a demanar un control de la Pedrera de Vespella.

Cal fomentar la participació ciutadana
-Hem assistit regularment a les comissions i als plens del Consell Municipal de Sostenibilitat.
-Des de la regidoria de Medi Ambient hem creat un reglament de funcionament de Cal Bofill que determina els termes d’ús de l’espai.
-Des de la regidoria de medi ambient i el CMST s’ha renovat l’Agenda 21.-Des del CMST i la regidoria de medi ambient s’han iniciat experiències de pressupostos participatius.