9.5.07

COMUNICAT DE PREMSA


Comunicat de premsa
ALTERNATIVA BAIX GAIÀ-TORREDEMBARRA
L’ABG proposa arribar a un acord amb la casa-museu sobre la pagesia

L’Alternativa Baix Gaià de Torredembarra vol fer pública la proposta d’intentar arribar a un acord de col·laboració entre l’Ajuntament i el propietari de la casa-museu sobre la pagesia torrenca que hi ha al carrer de la Muralla. Des de fa anys el seu propietari, en Jordi Rovira, promou la recuperació de la memòria històrica basant-se amb la figura de Joan Fortuny Mercadé Joanet Sereno i la pagesia de la Torre. El propietari ha fet saber en diverses ocasions que estaria diposat a parlar del tema sempre que es faci justícia amb la generació del Joanet Sereno, que va patir la misèria de la postguerra i la repressió franquista. Des de l’Alternativa Baix Gaià creiem que cal fer justícia tot recuperant els noms i cognoms d’aquesta generació donant el nom d’un carrer de la Vila al Joanet. De la mateixa manera, creiem que cal arribar a un acord de col·laboració amb el museu del carrer de la Muralla.
D’aquesta manera, Torredembarra retria un homenatge simbòlic a la generació que va patir la postguerra i disposaria d’un element molt important per oferir als veïns/es i als visitants de la nostra Vila. Es tracta d’un espai ambientat com una casa de l’època amb molts records i estris recollits durant anys.

Torredembarra necessita recuperar el seu patrimoni històric com a element d’identitat, de cohesió i com a atractiu turístic.

En aquest sentit l’Alternativa també proposa:

-Potenciar la nova biblioteca i mantenir oberta la biblioteca del carrer de la Muralla com a sala de lectura polivalent per a usos culturals i socials.
-Potenciar l’espai del Pes, amb servei de premsa, cafè i biblioteca partint de les necessitats que expressin els veïns i veïnes del Barri.
-Catalogar i protegir de tot el patrimoni rural (camins, casetes de pedra seca, marges, masies, etc.).
-Catalogar i protegir tot el patrimoni arquitectònic de la Torre. En aquest sentit, introduïrem a les ordenances fiscals bonificacions en els impostos i taxes locals per a obres que tinguin com a finalitat rehabilitar façanes de cases antigues, restaurar edificis d’interès històric o cultural.
-Rehabilitar el Patronat Antoni Roig per a usos educatius i culturals.
-Cedir més espais a les entitats (locals a l’antiga caserna de Baix a Mar, redistribució del Casal Municipal, etc.) tot redistribuint i creant espais compartits i polivalents.
-Cercar recursos i convenis per a rehabilitar la planta noble del castell dels Icard.
-Construir el Teatre-auditori.-Restaurar l’Escorxador com a espai polivalent per a usos culturals, formatius, veïnals i educatius.

Alternativa Baix Gaià
Contacte: 696 363 328
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
alternativabg@gmail.com