8.5.07

PUNTA DE LA MORA


ACTIVITATS NATURALISTES

12/05/2007 "DESCOBREIX LES PAPALLONES DE L'EIN DE LA PUNTA DE LA MÓRA".
Durada: 2,5h
Lloc i hora: Aparcament de la Platja Llarga 10.00 h.
Destinataris: Aquesta activitat està oberta a tothom que estigui interessat en conèixer les papallones presents a l’espai natural de la punta de la Móra.
Activitat: L’activitat es realitzarà a l’espai natural al llarg dels 9 itineraris marcats per a desenvolupar l’estudi de papallones. Es donarà a conèixer les característiques tant de l’espai natural com de les papallones observades i de la seva importància com a espècies bioindicadores.
Observacions:
· Portar roba i calçat còmode.
· L’activitat és gratuïta.
27/05/2007" CAMPANYA DE NETEJA DEL LITORAL: CLEAN UP THE MED"
Durada: 2,5h
Lloc i hora: Aparcament de la Platja Llarga 10.00 h.
Destinataris: Aquesta campanya està oberta a tothom que estigui conscienciat amb la conservació del medi natural i que vulgui col•laborar en la neteja de ll’espai natural.
Activitat: L’activitat es realitzarà a la punta de la Móra, on es recolliran els residus presents tant a la part de bosc com a la part litoral, incloent les dues cales.
Materials:
· Guants
· Bosses de brossa
Observacions:
· Portar roba i calçat còmode.
· L’activitat és gratuïta.

02/06/2007 "CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT"
Durada: 2 hores
Lloc i hora: Cala Jovera (Castell de Tamarit), municipi d'Altafulla
Activitat: L'activitat es realitzarà a la Cala Jovera d'Altafulla, i està oberta a tothom que estigui conscienciat amb la conservació del medi natural i que vulgui col·laborar en la neteja forestal de la zona i la instal·lació de menjadores per a aus.
Observacions:
· Portar roba i calçat còmode.
· L’activitat és gratuïta.

L'activitat s'organitza juntament amb l'entitat La Sínia del Gaià www.siniadelgaia.com/


IMPORTANT! És indispensable insciure's prèviament adreçant un e-mail a puntadelamora@depana.org, indicant les dades personals i número de telèfon, o bé trucant al 977 227 176.

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: Projecte de gestió sostenible de la punta de la MóraC/Salines, 6, Baixos.Tel. 977 227 176

NOTÍCIES AMBIENTALS
Voluntaris de DEPANA Tarragona participen en la gestió de la planta invasora Carpobrotus edulis a les dunes de la platja Llarga.-
El Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra (DEPANA TARRAGONA) impulsa un programa d’eradicació de la planta invasora Carpobrotus edulis a les dunes de la Platja Llarga per evitar que arribi als ecosistemes presents de l’espai natural de la punta de la Móra. Les actuacions es van iniciar el passat diumenge dia 22 d’abril, i van comptar amb la presència i col·laboració d’una quinzena de voluntaris que van extreure un total de 23 sacs de residus vegetals d’aquesta espècie.
Les espècies exòtiques invasores poden causar greus alteracions en la biodiversitat dels ecosistemes naturals on s’introdueixen, ja que interactuen amb la resta d’espècies autòctones presents. Aquest fenomen és una de les principals causes de desaparició d’espècies en l’actualitat, juntament amb la pèrdua d’hàbitats naturals, per la qual cosa es fa necessària la intervenció per eradicar les espècies invasores i limitar-ne la seva expansió.
Bàlsam o ungla de gat (Carpobrotus edulis), és originària de Sud Àfrica i s’ha desenvolupat amb gran profusió a tota la zona del litoral mediterrani, essent utilitzada, fonamentalment en jardineria gràcies a la seva velocitat per cobrir el substrat i la poca exigència d’aigua per la seva subsistència. Es tracta d’una planta que estén les seves llargues ramificacions cobertes de fulles per terra com si es tractés d’una catifa, arribant a cobrir superfícies extenses en substrats de litoral rocós o en els sorrals o dunes. Es reconeix per les seves fulles carnoses de secció triangular, oposades i amb una forma que pot recordar a un plàtan petit, d’altra banda les seves flors són grans i de colors vistosos (groguencs o rosats).
El programa d’eradicació de Carpobrotus edulis a les dunes de la platja Llarga
En una primera fase del programa, s’executen actuacions per a eradicar la planta coneguda popularment com Ungla de gat o bàlsam (Carpobrotus edulis) dels sistemes dunars propers a l’espai natural de la punta de la Móra que inclouen campanyes de sensibilització i conscienciació social, així com l’organització de tallers formatius in situ, dirigits a la ciutadania en general, en els quals es difon la problemàtica de l’espècie invasora, així com els problemes que genera, les mesures de control previstes i unes petites instruccions per dur a terme l’extracció. Les actuacions programades inclouen diferents plans d’intervenció i actuació per tal de regenerar la flora autòctona i vetllar pel bon estat dels ecosistemes dunars. En aquest sentit, destacar les accions previstes de vigilància davant la possible reaparició de taques de Carpobrotus edulis en expansió, el control de poblacions perquè no guanyin nous territoris, l’eliminació de les comunitats presents i la replantació de plançons de vegetació dunar autòctona i de gran valor lliri de mar, el borró, etc.
El Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra durà a terme, durant la primavera i l’estiu, diferents jornades de control del Carpobrotus edulis obertes a tota la ciutadania a fi d’implicar a la societat civil en la gestió dels espais naturals i sensibilitzar sobre la necessitat de preservar el patrimoni natural dels factors que amenacen la seva conservació.
El Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra participa al ‘NATURA 2000 NETWORKING PROGRAMME’ (NNP).-
Durant el període del 23 al 27 d’Abril, una representant de l’equip tècnic del Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra, ha participat al Natura 2000 Networking Programme, organitzat per EUROSITE, EUROPARC i ELO (European Landowners Organization) i finançat per la Comissió Europea.
El workshop ha comptat amb 30 participants procedents de 18 països d’arreu d’Europa, entitats clau i anomenades ‘Ambassadors’ en el marc del programa. L’objectiu del NNP i d’aquest primer workshop titulat ‘Train for trainers’, consisteix en un programa de formació, seminaris temàtics i estratègies de comunicació sobre la gestió d’espais inclosos a NATURA 2000. També és l’espai per conèixer altres experiències i poder treballar en xarxa, i fer feina i força per transportar els bons exemples de gestió i d’implementació de les directrius de Natura 2000 al nostre país.
La inclusió del Projecte de gestió sotenible de la punta de la Móra en aquesta iniciativa europea és de gran rellevància, donat que representa una experiència de gestió consolidada en un espai natural amb ecosistemes terrestres i marins, amb una gran riquesa biològica però amenaçada per les pressions que any rera any deterioren els mars i costes del Mediterrani (contaminació, sobrefreqüentació, pressió industrial i turística, canvi climàtic, etc.).
El Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra rep una subvenció de l’Obra Social ‘ la Caixa’ per fomentar el voluntariat on –line.-
El Programa d’ e-voluntariat del Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra, pot definir-se com la primera comunitat virtual de voluntaris ambientals de Tarragona. Es tracta d'un projecte innovador, posat en marxa per Depana Tarragona i que ha estat subvencionat pel Programa de Foment del Voluntariat de la Fundació “La Caixa”, quantificat en 15.000 euros. L’atorgament de la subvenció es va formalitzar el passat dia 20 d’abril mitjançant la signatura d’un Conveni entre representants de l’Obra Social “la Caixa” i la Presidenta de DEPANA, Mª Purificació Canals i Ventín a la seu que l’Obra Social de la Caixa disposa a Tarragona. La convocatòria d’ajuts impulsada per l’Obra Social “la Caixa” subvenciona projectes innovadors que tinguin per objecte fomentar les actituds voluntàries entre la ciutadania; en aquest sentit, destacar que en la present convocatòria han estat examinats nombrosos projectes d’arreu de l’estat espanyol, valorant aspectes com ara la innovació dels projectes i actuacions, pel que fa a la seva metodologia, l’existència d’elements necessaris per valorar la seva qualitat, la participació de les persones usuàries i la vessant comunitària, entre altres.
La plataforma en línia és un punt de trobada entre persones involucrades en el projecte de conservació de l'Espai d'interès natural de la punta de la Móra, socis i sòcies de Depana, voluntaris, associacions, empreses, estudiants, etc. Es concep com un punt de trobada on entitats sense ànim de lucre, voluntaris, estudiants i socis de Depana aprofundeixen i contribueixen en el Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra, oferint una col·laboració desinteressada mitjançant els canals electrònics. Amb el Programa d’e-voluntariat ambiental del Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra es pretén donar a conèixer un altre canal participatiu. En aquest sentit, iniciatives pioneres com “Net Aid”, en funcionament des del 2000, ha reunit voluntaris on-line i organitzacions en països en vies de desenvolupament a través de la major base de dades disponible en el món d'oportunitats de voluntariat a la xarxa, a través d'un servei dirigit pel programa de Voluntaris de Nacions Unides.
En aquest context d'interacció didàctica, el Programa d’e-voluntariat ambiental del Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra suposa la implementació d'una eina d'educació i comunicació ambiental, alhora que ofereix una nova plataforma de participació i voluntariat. Els principals destinataris d'aquesta iniciativa són tots aquells ciutadans, socis de Depana, estudiants, voluntaris, etc. qui, per diferents motius, no tenen l'oportunitat d'implicar-se en l'oferta de participació que ve oferint Depana Tarragona anualment. Mitjançant aquest nou canal de participació es possibiliten els contactes, intercanvis d'informacions, comunicacions que poden propiciar que els voluntaris, per la seva part, puguin oferir part del seu temps a realitzar tasques vinculades al voluntariat ambiental, en diferents grups de treball d'acord amb la seva formació, interessos i habilitats. Els voluntaris a la xarxa porten a terme una varietat de tasques a través de la plataforma virtual que es desenvolupa a partir de la pàgina web del Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra (www.depana.org/puntadelamora) que inclouen traduccions, investigació, disseny de pàgines web, redacció de propostes, monitorització via xarxa, moderació dels grups de discussió a la xarxa, o qualsevol altre servei que pugui ser portat a terme a través de les xarxes d'ordinadors. El voluntariat, al realitzar-se de manera virtual, evita els desplaçaments i proporciona comoditat a les persones que no disposen de molt temps i que tenen la inquietud de contribuir a la preservació de l’EIN punta de la Móra. Finalment, destacar que a les entitats o associacions sense ànim de lucre vinculades a la protecció del medi ambient, aquest programa electrònic o virtual els permet l'oportunitat d'actuar com representants de nombrosos col·lectius, així com a plataforma de possibles col·laboracions futures, etc. a través de la interactivitat que proporciona Internet.
El Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra participa en la implementació de la Directiva Marc d'Aigua a les conques del Gaià-Francolí.-
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya han posat en marxa dos processos pilot de participació ciutadana per a l’aplicació de la nova Directiva Marc de l’Aigua. Aquesta Directiva té per objectiu assolir un bon estat de les aigües superficials i subterrànies l’any 2015 i emplaça a tots els Estats membres a elaborar Plans de Gestió de Conca dels seus rius amb la participació de tots els actors implicats.
El procés participatiu de les conques del Gaià i Francolí respon a un d’aquests dos processos pilot. Els objectius principals del procés són la validació, amb la implicació de tots els actors dels rius, del document de diagnosi d'impactes i pressions (IMPRESS) de les dues conques que ha elaborat l’ACA, i treballar en l’elaboració de les mesures de futurs plans de gestió de conca del Gaià i Francolí.
Alhora, el procés servirà per la creació del futur Consell de Conca, espai de trobada de tots els agents i actors que estan directa o indirectament vinculats amb el territori per opinar, debatre i fer consultes sobre el seguiment del pla de Gestió de Conca del Gaià-Francolí. Aquest procés té prevista la seva finalització el maig de 2007.

Novetats a la web del Projecte de gestió sostenible punta de la Móra.-

Amb motiu de la finalització del Projecte d'implementació d'una zona costera integrada marítimo - terrestre amb possibilitat d'esdevenir reserva a Tamarit-punta de la Móra, ja estan disponibles a la plana web els materials editats i elaborats en el marc d'aquest projecte que pretén establir una reserva marina al litoral de l'EIN punta de la Móra. Tan sols heu de clicar:

www.depana.org/puntadelamora