8.5.07

ARTICLES D'OPINIÓ


Avui, el Més Costa Daurada ens ha publicat l'escrit "Eleccions Municipals" i l'Aquí, "La Força de la Gent".


Eleccions municipals
En aquesta campanya electoral que s’apropa, Torredembarra hauria d’aconseguir que es parlés del model de ciutat que es vol construir. Davant les promeses electorals més llamineres, que tots tenim al cap en forma d’infraestructura, podria ser que ens quedéssim sense un debat més profund sobre el futur econòmic i social de la nostra Vila. Com podem atendre a les necessitats reals de les persones? Com podem desenvolupar una democràcia participativa? Com gestionem la necessitat d’espais lliures de ciment i la necessitat de finançar l’administració local? Com diversifiquem l’economia?
Sens dubte serà molt interessant la taula rodona que organitza el Centre d’Estudis Sinibald de Mas de cara al dissabte 19 de maig. Serà una bona oportunitat per posar damunt la taula aquests i altres temes. Si tinguéssim ràdio municipal seria un esdeveniment que s’hauria de transmetre en directe. De la mateixa manera, els plens municipals també haurien de transmesos per ràdio a fi i efecte que tothom pogués conèixer la tasca de cada candidatura. En cas contrari, únicament rebem publicitat en forma d’eslògan i imatges prefabricades. És per això que cal valorar positivament la iniciativa d’una publicació local que ha inclòs un reportatge en el seu darrer exemplar on cada candidatura ha tingut el mateix espai, amb una imatge, un text i els noms de la llista electoral. Sens dubte ha estat una bona manera de donar el tret de sortida a la precampanya amb igualtat d’oportunitats.
Com veurem la major part de candidatures emprarà les grans paraules de moda com sostenibilitat, integració, transparència, participació, etc. Un bon exercici serà preguntar als candidats que defineixin aquests conceptes amb exemples propers. Promoure la sostenibilitat voldrà dir que es farà tot el possible per salvar Muntanyans II? Integració voldrà dir destinar molts més diners als serveis socials municipals? Transparència voldrà dir assistir a les comissions del Consell de Sostenibilitat sempre que sigui necessari? Participació voldrà dir poder presentar mocions als plens municipals? Etc. Proposo fer aquest exercici dialèctic i, llavors, treure les conclusions.

Jordi S.


La força de la gent
En el present ball de sigles pot semblar que tots dansen igual. Però ben mirat, a pobles i ciutats hi ha candidatures que no responen al vell esquema de partits tradicionals i formes caduques. Es tracta de candidatures plenes de gent que són activistes culturals i que han participat en moviments de defensa del territori. Són gent que no els tocava participar en aquest circ però que s'han atipat. S'han atipat de veure com s'ha confós el progrés amb el ciment, amb les conseqüències socials i ecològiques que això comporta. I ara els tenim a tots treballant per tal de posar en ordre les tonelades d'idees per millorar el nostre entorn més proper. La Coalició d'Independents per Querol, l'Entesa per Santa Coloma o l'Alternativa Baix Gaià responen a aquest perfil. Aquest canvi de mentalitat, passar de ser espectadors a dir prou, es pot veure en aquest darrer cas. L'Alternativa Baix Gaià passa de dues a sis candidatures a la comarca, la qual cosa pot traduir-se a un augment considerable de regidors i, sobretot, en un control més regular de totes les agressions al territori. La força de la gent pot ser una bona eina per intentar aturar la urbanització massiva del nostre entorn.

Jordi S.