4.5.07

ARTICLE D'OPINIÓ


Eleccions municipals
En aquesta campanya electoral que s’apropa, Torredembarra hauria d’aconseguir que es parlés del model de ciutat que es vol construir. Davant les promeses electorals més llamineres, que tots tenim al cap en forma d’infraestructura, podria ser que ens quedéssim sense un debat més profund sobre el futur econòmic i social de la nostra Vila. Com podem atendre a les necessitats reals de les persones? Com podem desenvolupar una democràcia participativa? Com gestionem la necessitat d’espais lliures de ciment i la necessitat de finançar l’administració local? Com diversifiquem l’economia?
Sens dubte serà molt interessant la taula rodona que organitza el Centre d’Estudis Sinibald de Mas de cara al dissabte 19 de maig. Serà una bona oportunitat per posar damunt la taula aquests i altres temes. Si tinguéssim ràdio municipal seria un esdeveniment que s’hauria de transmetre en directe. De la mateixa manera, els plens municipals també haurien de transmesos per ràdio a fi i efecte que tothom pogués conèixer la tasca de cada candidatura. En cas contrari, únicament rebem publicitat en forma d’eslògan i imatges prefabricades. És per això que cal valorar positivament la iniciativa d’una publicació local que ha inclòs un reportatge en el seu darrer exemplar on cada candidatura ha tingut el mateix espai, amb una imatge, un text i els noms de la llista electoral. Sens dubte ha estat una bona manera de donar el tret de sortida a la precampanya amb igualtat d’oportunitats.
Com veurem la major part de candidatures emprarà les grans paraules de moda com sostenibilitat, integració, transparència, participació, etc. Un bon exercici serà preguntar als candidats que defineixin aquests conceptes amb exemples propers. Promoure la sostenibilitat voldrà dir que es farà tot el possible per salvar Muntanyans II? Integració voldrà dir destinar molts més diners als serveis socials municipals? Transparència voldrà dir assistir a les comissions del Consell de Sostenibilitat sempre que sigui necessari? Participació voldrà dir poder presentar mocions als plens municipals? Etc. Proposo fer aquest exercici dialèctic i, llavors, treure les conclusions.

Jordi S.