14.2.07

Article enviat a la premsa:

Per una nova cultura del territori, Muntanyans II NO

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori, entitat filial de l’Institut d’Estudis Catalans adscrita a la secció de ciències i tecnologia, ha recollit en un anuari l’evolució urbanística de Catalunya amb l’objectiu de difondre i col·laborar amb la idea d’una nova cultura del territori. Es tracta d’un treball elaborat per un equip interdisciplinari format per més de 30 professionals que ha rebut el suport de diferents institucions públiques.

En el mapa de conflictes estudiats surt el de Muntanyans II, que representa un model d’urbanisme insostenible en termes ambientals i socials. La ciutat inclusiva que necessitem no es pot desenvolupar en un context de ciutat dispersa. I des del punt de vista de la preservació de l’EIN dels Muntanyans ja coneixem els efectes que està provocant la construcció de Muntanyans I “Nova Torredembarra”, la predecessora de Muntanyans II. Així doncs, tenim una mostra més d’oposició científica al model impulsat des d’aquesta “Nova Torredembarra” que es vol construir.

Veure la nostra Vila en llistes negres com aquesta no ens pot omplir de joia i alegria. Ens agrada la Torredembarra viva, la de les entitats, la del pavelló esportiu, la de la festa major, la que treballa i produeix, la que participa en iniciatives com la marca turística del Baix Gaià, etc. I no ens agrada la Torredembarra dels desastres urbanístics, la de polítics que són propietaris de promotores immobiliàries, la Torredembarra que permet construir en zones inundables, etc.

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori parla d’una “nova cultura del territori”, que segurament és un concepte que anirà calant. En tot cas el que crèiem que era assumit per tothom, “la nova cultura de l’aigua”, aquella que va mobilitzar les terres de l’Ebre amb la simpatia de tot el país en contra del transvassament, no és defensada a la pràctica. Només cal veure les necessitats creixent d’aigua de les noves urbanitzacions que sense cap planificació es volen fer al territori (550 habitatges a Muntanyans II, urbanitzacions tarragonines de Mas d’en Jover, Mas d’en Sorder, Mas d’en Rabassa, Platja Llarga, etc.). Totes aquelles poblacions del Camp que vam aplaudir la lluita de l’Ebre ara vivim del transvassament i seguim creixent.

Una bona notícia que ha sacsejat aquests dies l’actualitat de l’oposició a aquesta destrossa del litoral ha estat la creació del Front Comú contra Muntanyans II, integrada per diverses entitats i persones a títol individual. Aquest Front Comú ha convocat una caravana de vehicles de cara al dia 24 de febrer i una calçotada per al 25. A més, es recaptaran diners per a pagar les despeses de la via legal en curs que es va iniciar per aturar el malaurat pla parcial. Caldrà, doncs, tornar a sortir al carrer per a demanar allò que és evident.

Jordi S.