26.2.07

BAIX GAIÀ ÉS COMARCA


Us oferim una nova entrega de l'opuscle que vam editar. El podeu trobar sencer gratuïtament al Cafè.


Marc polític

El Baix Gaià té una població d’uns 30000 habitants, sense comptar amb les oscil·lacions de l’estiu que fan ampliar notablement aquesta xifra, repartits de la següent manera: Altafulla 3.828 habitants, El Catllar 3.070, Creixell 2.411, La Nou de Gaià 409, La Riera de Gaià 1.203, La Pobla de Montornès 1.882, Roda de Berà 4.221, Salomó 351, Torredembarra 13.302 i Vespella 241 habitants. Hi ha dos nuclis agregats a La Riera, que són Virgili i Ardenya, i un altre que pertany al terme de Tarragona, que és Ferran.

Pel que fa a la superfície, la distribució és la següent: Altafulla 6,94 km², El Catllar 26,39 km², Creixell 10,38 km², La Nou de Gaià 4,30 km², La Pobla de Montornès 12,27 km², La Riera de Gaià 8,97², Roda de Berà 16,23 km², Salomó 12,24 km², Torredembarra 8,58 km² i Vespella 18,25 km².

Actualment està ubicat administrativament dins la comarca del Tarragonès. Caldria afegir un poble del Baix Penedès, si comptéssim amb la possibilitat d’incloure Bonastre. L’any 2000 l’ «Informe Roca» recomanava que una futura reordenació territorial hauria d’incloure aquesta població al Tarragonès. Els motius que els van portar a aquesta conclusió és que Bonastre es relaciona molt amb Roda de Berà i que estadísticament té més fluxos de moviment “residència-treball” cap al Tarragonès més que no pas cap el Baix Penedès. A tall d’anècdota cal dir que Bonastre es decantà el 1932 a favor de la creació d’una comarca amb els pobles del voltant de Torredembarra.

Un altre debat és si quedaria inclòs dins el marc social i geogràfic de la nostra comarca la zona occidental de l’antic terme de Tamarit. També cal parlar de pobles com la Renau, sobretot si tenim en compte la importància que té el curs del riu per fer la divisió comarcal. Si parlem d’Alt, Mig i Baix Gaià no hi ha dubte que aquest petit municipi aniria al Baix.

Dins el Tarragonès participem al Consell Comarcal. Ara mateix hi ha consellers de tots els pobles del Baix Gaià, excepte de La Riera de Gaià. També tenim una minsa participació al Consorci del Camp de Tarragona, amb una nul·la coordinació entre tots els pobles de la nostra petita comarca. També participem de la Diputació de Tarragona.