17.2.07

ALTERNATIVA 267


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0.- ENS VEIEM!
24: Inauguració skate park 12h
25: calçotada 13h

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
http://francescmercade.blogspot.com/
http://lluissunye.blogspot.com/
http://www.abg.cat
http://ajbg.blogspot.com
http://francescfarreabg.blogspot.com/

2.- MUNTANYANS II
-Ecologistes en acció demana més implicació de l’administració (veieu el seu comunicat al nostre web).
-El Jordi ha enviat una carta a la premsa (la podeu llegir al nostre web).
- Notícia al Diari de Tarragona:
Piden a la Generalitat ampliar la zona de protección de Muntanyans Nueva estrategia para salvar la playa virgen. Entidades y partidos reclaman ampliar la zona protegida, amenazada por una urbanización por JMB | Entidades y partidos políticos presentaron ayer una solicitud ante el departamento de Medi Ambient de la Generalitat pidiendo que se inicien trámites para ampliar la superficie del Espacio de Interés Natural (EIN) de Muntanyans de Torredembarra.
La ampliación del espacio de interés natural supondría frenar la urbanización prevista en la zona de Muntanyans II y que ha levantado el rechazo de parte de la ciudadanía por el impacto que tendrá en un terreno que señalan como inundable y por tanto debería estar protegido, además de los riesgos que comportaría edificar. Destacan también que la zona és un refugio de aves y de ejemplares de fauna y flora protegidos. La petición de ampliación de la zona protegida está respaldada por partidos políticos como Convergència i Unió, Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida i Alternativa, Alternativa Baix Gaià y Els Verds, además de sindicatos como CNT y grupos ecologistas o asociaciones juveniles.
La petición para ampliar la zona de interés natural argumenta criterios medioambientales y sociales. Recuerdan que desde 1992 se incluyó en un Pla d'Espais d'Interès Natural terrenos de la playa natural de Muntanyans de Torredembarra y de Creixell.
Los firmantes de la petición de ampliación señalan que es «una necesidad urgente» por la presión que sufre la zona preservada. «Cualquier actuación urbanística sobre los terrenos anexos al territorio que ocupa el espacio
(protegido) puede afectarlo negativamente en su totalidad de manera irreversible», afirman.
Muntanyans es un símbolo para los que reclaman la protección de una de las últimas zonas del litoral libres de edificaciones. También se destacan las peticiones de diferentes sectores sociales y políticos, con acuerdos tanto del propio Ayuntamiento como proyectos del Ministerio de Medio Ambiente. El documento señala que la ampliación conseguiría incorporar el Gorg de
Creixell, lo que daría una mayor coherencia ecológica al plan espacial de la playa de Torredembarra, asegurando una mayor protección, «porque los espacios protegidos no pueden ser islas ajenas al territorio», se apunta.
- Hola a tothom.

1. La Comissió Europea ha començat a mirar-se el tema Muntanyans. El problema és que li falta documentació per poder-se pronunciar. La Comissió Europea ha requerit a l’Estat espanyol -segurament al ministeri de medi ambient- si es va realitzar cap Evaluació d’Impacte Ambiental i si es vulneren les directives 85/337/CEE i Directiva 2003/35/CE. La Directiva 2001/42/CE que algunn cop hem esmentat no és aplicable doncs només escau en aquells plans postariors al 21 de juliol de 2.004. L’Estat pot trigar dos o tres mesos en respondre.

Respecte de la inundabilitat dels terrenys la Comissió Europea només esmenta que la Directiva sobre zones inundables encara està en fase preparatòria (els treballs continuaven el gener de 2007)

Respecte dels fons del programa Life+ aquests estaran disponibles a la tardor de 2007 i serà llavors quan es podran presentar projectes.

Ara que l’expedient ja està en marxa podem presentar nova documentació a
la Comissió, o sigui que hem de preparar un paquetet amb material.

En tot cas:

Aspectes negatius: la comissió no pot apreciar vulneracions de l’ordenament europeu.
Aspectes positius: la comissió demana informació a l’Estat i no tanca encara la porta a res.

Els propers dies farem comunicat de premsa respecte d’aquest tema. Esperem que aquests dies surti alguna cosa respecte de l’ampliació de l’EIN.

2. Segón apunt. Hem rebut comunicació de la Direcció General d’Urbanisme confirmant la recepció del recurs d’alçada contra l’aprovació del pla parcial. Si en tres mesos no responen s’entendrà desestimat.

Apa, salut.

Carles

M'oblidava. Hem de preparar també un escrit documentat a la comissió de peticions del parlament europeu. És una altra via. Se'ns gira feina!.

Carles

3.- BIBLIOTECA
La Biblioteca de l’Auca ha estat ordenada per la Suyai. L’Albert ha fet una donació de vídeos molt important. I el Pere ha dit que portarà la seva col•lecció de vídeos de la guerra civil.

4.- APARTAT DE CORREUS
Oferim compartir el nostre apartat de correus per tal de reduir despeses.
Recollim el correu els dissabtes i el deixem a l’Auca.

5.- JOVENTUT
Des de la regidoria i amb la col•laboració del grup de joves i del pij hem organitzat una esquiada jove a preus populars.

6.- GAIÀ
“Aplegats per primera vegada al Casal de Renau el 6/5/06, diverses persones i representants d'entitats en una jornada de debat i reflexió global vam acordar de seguir aglutinant les més diverses sensibilitats il•lusionades en treballar plegats vers els anhels comuns de preservació global i integral de la Conca del riu Gaià, el litoral associat i la seva mar. (...) Sou doncs
convidats-convidades el proper dissabte 3 de març a les 17h. al Casal de Vila-rodona a la IIIa.TAULA FORUM DE PERSONES I ENTITATS PER LES TERRES DEL GAIÀ ES PREGA LA MÀXIMA DIFUSIÓ DE LA PRESENT CONVOCATÒRIA; REENVIEU, PUBLIQUEU I CONVIDEU DONCS A TOTS ELS VOSTRES CONTACTES INTERESSATS :-)” Veieu la convocatòria sencera al nostre web.

7.- LA REPÚBLICA
Hem escrit a Ciutadans per la República i ens han contestat: “Hola!
En primer lloc us felicitem per la vostra iniciativa i us animem a seguir endavant. Nosaltres som un grup de republicans de Barcelona i rodalies que estem funcionat des de fa 5 anys (més o menys), cada any convoquem una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona i fem algun acte. Com associació estem coordinats amb la Plataforma de Ciudadanos por la República (http://www.ciudadanosporlarepublica.info/) que s'encarrega de coordinar les diferents organitzacions presents a l'estat i també de distribuir el diari "Ciudadanos por la República" i altres materials.
També creiem molt interessant l'establir llaços i veure com podem organitzar (si es pot) algunes activitats, i si us podem assessorar en qualsevol cosa no dubteu en demanar-ho. Podríem fer una quedada (a Torredembarra o a Barcelona, com vagi millor) per coneixe'ns.
Bé esperem poder ajudar-vos, per qualsevol cosa no dubteu en demanar-lo, i endavant amb la vostra iniciativa.
Salutacions.
S. C. “

8.- ENQUESTA
Participeu a l’enquesta de les eleccions que no tindrà cap validesa: http://lluissunye.blogspot.com/

9.- FEM POBLE!
Ja hem rebut 64 adhesions de torrencs al manifest Fem Poble! En suport a la candidatura que presentarem a les properes eleccions municipals.

10.- BAIX GAIÀ
En marxa un estudi sobre les potencialitats turístiques de la comarca.

11.- PORTAL DE PADRINES
“Estic treballant amb el tema del Portal da Padrines, saps si algú va fer fotografies amb les restes a terra?
Fins aviat Cesc Inicio del mensaje reenviado: Sr. M, Hem tingut notícies a través del seu correu electrònic dels impactes sobre el portal de Padrines. Si tingues unes fotografies li agrairia que ens les fes arribar als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona i si n’hi haguessin amb les restes de carreus per terra encara millor. Mirarem de fer
una inspecció i ens posarem en contacte amb l’ajuntament per tal que es prenguin les mesures oportunes per la restauració. Agraïts pel seu interès Cordialment J R. C Arquitecte territorial”

12.- CARRER FREGINAL
Hem denunciat per escrit les obres que s’estan fent en una casa que han provocat danys irreparables a l’estructura antiga de la casa.

13.- REUNIÓ PERMANENT 17 de FEBRER de 2007:
1.- Muntanyans II: Ens hem reunit amb el front comú. S’ha aplaçat la caravana del 24 de febrer. Ens hem reunit amb el director de medi natural i amb el conseller de medi ambient. Ens han fet una crònica per escrit de la feina feta des de la conselleria. Anirem amb representants de la conselleria de medi ambient a reunir-nos amb Costes (Madrid) el 14 de març. La setmana passada es va aprovar definitivament la reparcel•lació amb el vot contrari de l’abg. PSC, ERC i GIT van votar a favor. Hem aconseguit que la zona verda de Muntanyans II passi a l’EIN. S’anunciarà la setmana vinent. Ens hem reunit amb Raül Romeva perquè es mogui a Europa pel tema. Proposem fer una okupació simbòlica el diumenge 11 dels terrenys afectats. Seria amb tendes de campanya. Faríem carrers i cada carrer tindria el nom d’alguns dels responsables de la urbanització de l’espai. Per començar a coordinar es pot confirmar l’assistència amb tenda al correu alternativabg@hotmail.com. De la
reunió ja han sortit 9 tendes.
2.- Notícies del Gorg.
3.- Muntanyans: S’han començat a moure les peces per a fer un Consorci de gestió.
4.- Calçotada: filferro, pa, 1200 calçots, comissió de cuiners queden al bar la baixada, 15:30h Miquel del Roig, amanides, vermut, autobús de València, comissió de neteja, 13h arribada, ...
5.- La comissió 14 d’abril es reuneix aquesta setmana. Dijous 22 20h bar de la torre.
6.- La comissió electoral es reuneix dimarts 21h”

14.- CONTESTANT A LA TODA
Es nota la proximitat de les eleccions, ja que tothom esmola coses, uns armes, altres idees... Ahir mateix vaig estar fullejant El Mònic número 90 i llegint les declaracions de Ma. Dolors Toda, líder de l'Agrupació. En l'entrevista que li fan, al final simplificava i comentava que aquest govern actual en molts casos aprofitava, o estava aprofitant, projectes de governs
anteriors. I posava exemples com el Poliesportiu, la Biblioteca Municipal, etc. I té tota la raó. Però és així com es fa normalment. El món municipal és un món de projectes i promeses. I tornem-hi, una altra vegada. En aquest
món municipal que estem immersos, la idea no és l'important, o si, altrament potser ja tindríem una pista de patinatge sobre gel. El que és important és que el projecte estigui ben fet, que disposi dels recursos necessaris, i, especialment, que es porti a terme. Les idees que comenta no eren fruit del govern anterior, en qual ella hi va participar, que va ser curt i caòtic.
Eren fruit d'anteriors governs on el pes de les idees i projectes de govern estaven més consensuats. De fet, molts d'aquests projectes ja feia moltíssims anys que s'arrossegaven. Però la impotència, ara per et ara per ut, eren constants. Si una cosa té el govern municipal d'esquerres a Torredembarra és que porta a terme els projectes, seus o no. Per cert, el
projecte del Poliesportiu es va haver de refer totalment, ja que no s'ajustava a la normativa de la Generalitat. I el projecte de la Biblioteca més aviat es podria dir que es va anar fent sobre la marxa, per la quantitat de modificacions que ha sofert. El debat sembla estar ara en el tema de les zones blaves, ara en l'illa de vianants del carrer Antoni Roig, etc. És a
dir la gent realment navega. És penós, de veritat. De prop o de lluny, més temps de lluny que de prop, em dedico a això de la política municipal. Ja fa més de trenta anys. I per ara, els pitjors polítics que ha tingut aquest Ajuntament són a l'oposició. Aquest govern haurà governat només escassos tres anys, però ha estat el millor govern que ha tingut mai Torredembarra en
molts anys. Els darerrers vint-i-cinc anys de governs democràtics han estat presidits per la manca d'idees i projectes i per l'incapacitat de portar-los bé a la pràctica. En aquestes properes eleccions ens juguem justament això: o continuem amb un govern d'esquerres que porta a terme els projectes, o tornem a la caverna de partits de dretes. Amb l'amic Jiménez ens separen coses, com ara la diferent forma de defensar la legalitat amb temes com Munyanyans II. Però ens uneixen valors amb més força com la de liderar un govern d'esquerres municipal eficaç.
Article del 6Q

15.- MEMÒRIA HISTÒRICA
Ens hem posat en contacte amb la Conselleria de Participació Ciutadana de la Generalitat i ens han explicat què hem de fer per aconseguir que ens ajudin a posar una placa a les fosses comunes de Vespella. Ho podeu consultar a:
http://www10.gencat.net/drep/AppJava/cat/Memorial/Subvencions/Subvencions_2007.jsp

16.- ALTAFULLA
Ha sortit el full 56.

ALTRES HERBES
1) AGENDA
Febrer
Del 19 al 22: dilluns a dijous De 19.00 a 22.00 h Cal Bofill, Sala Polivalent i Cosmobus CURSET D’ASTRONOMIA Sinibald de Mas (CESM) CESM: inscripcions: 627 452 726
24: Inauguració skate park.
24: CARAVANA CONTRA MUNTANYANS II.
25: CALÇOTADA
17: "DESCOBREIX LA VEGETACIÓ DE LA PUNTA DE LA MÓRA". www.depana.org

Març
2: Conferència-projecció-col•loqui: "La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats." Assumpta Montellà 20h Biblioteca
3: III TAULA-FÒRUM PEL GAIÀ I LES SEVES TERRES A VILA-RODONA
4: Concentració d'embarcacions de 13 a 14 del migdia. Sortida de Platja Llarga a les 12h., arribada al Balcó Mediterrani sobre la 1, MANIFESTACIÓ a les 18h
4: Visita als muntanyans 9h www.gepec.org
4: VIII Diada del Bull
10: Visita guiada Hort de la Sínia. www.gepec.org
11: II Mostra del Bull
13: Comssió de treball pel Gaià a Torredembarra.
18: Sortida al Teatre. TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA DON GIL DE LAS CALZAS VERDES de Tirso de Molina Compañía Nacional de Teatro
Clásico. Versió i direcció Eduardo Vasco. Passeig de la Sort
(parada bus ) a les 4 de la tarda. Preus socis 26 € No socis 30 €.
Reserves :Joan P –Telèfons 977.64.07.08 –977.64.00.63 Data límit per
reserves i ............pagament 16.02.2007 NUS

2.- MOLT CURIÓS!!!!!
http://www.mir.es/DGPI/Partidos_Politicos_y_Financiacion/Registro_Partidos_Politicos/registro_partidos_politicos.html
Mireu on és l’adreça oficial del partit AGRUPACIÓ DEMOCRÀTICA TORRENCA! NO SERÀ UNA IMMOBILIÀRIA?
3.- Vols ser casteller? Tel. 660 722 713 (21h-22h)
4.- Que la Unió Ciclista de Torredembarra surten tots els diumenges amb bici (pregunteu a cicles ibañez)

3.- DIJOUS 22 DE FEBRER: ACTE A EL VENDRELL Dia: 22 Hora: 19:30h Lloc:
Centre Civic L'Estació (La Rambla, s/n. Vendrell) Presentarà: Alfredo Valdivieso, Coordinador d'EUiA del Vendrell Intervindrà: Isabel López Aulestia, Directora General de Participació Ciutadana del Govern Basc, Ezker Batua-Berdeak Jordi Miralles, Coordinador general d'EUiA

4.- “Bona tarda, Com del cert sabeu, LA PLATAFORMA CELEBRARÀ DIUMENGE UNA RODA DE PREMSA PER COMMEMORAR EL PRIMER ANIVERSARI DE LA MANIFESTACIÓ DEL
18 F I PRESENTAR PÚBLICAMENT LA CAMPANYA DE RECOLLIDA DE SIGNATURES PEL DRET DE DECIDIR Es durà a terme a la Plaça del Rei a les 12 h del migdia.
Us adjuntem el comunicat de premsa i us preguem que en feu la màxima difusió possible.
És molt important que hi assistiu! Fins llavors, Plataforma pel dret de decidir”

5.- Txala us recorda que el dijous dia 22 de febrer presenta el seu nou disc a l'auditori de barcelona. si algú està interessat que es posi en contacte amb nosaltres pel tema de les entrades. Si teniu problemes de transport sortirà un bus desde montroig per recullir amics i familiars a Reus, Tarraguna, i Toredembarra. Si us interessa us poseu en contacte amb nosaltres! Us hi esperem!!!!

6.- “Aplegats per primera vegada al Casal de Renau el 6/5/06, diverses persones i representants d'entitats en una jornada de debat i reflexió global vam acordar de seguir aglutinant les més diverses sensibilitats il•lusionades en treballar plegats vers els anhels comuns de preservació global i integral de la Conca del riu Gaià, el litoral associat i la seva mar.

D’aquesta manera, s’iniciaven les subsegüents trobades obertes arreu dels pobles de les Terres del Gaià, i, llavors, seguint doncs amb el procés iniciat amb la Declaració de Renau -el document marc inspirat en la primera trobada, a Renau-, el dissabte 30 de setembre a la Casa del Poble de Querol, fèiem la IIa. TAULA-FORUM de persones i d'entitats, amb il•lusió i
responsabilitat de treballar per la nostra causa comuna, el Gaià. Vam trobar-nos i acordàrem estratègies vers el nostre futur comú veïns de tota la Conca persones i representants d'entitats procedents des de Santa Coloma de Queralt fins a Tamarit, amb un ampli ventall d'idiosincràsies, des d'ecologistes a caçadors, passant per pagesos i artistes, excursionistes i escriptors, científics i estudiosos, professors, ciutadans...
Un procés que vam iniciar el GEPEC, al Baix Gaià, que continuà després Salvem Querol a l'Alt Gaià, i que el proper dissabte 3 de març, amb el Centre d'Estudis del Gaià d'amfitrions, persevera al Mig Gaià. Un projecte nascut amb la vocació de continuar recollint sensibilitats i suports dels pobles de les Terres del Gaià; un territori amb una problemàtica conjunta i
amb solucions també compartides.
Sou doncs convidats-convidades el proper dissabte 3 de març a les 17h. al Casal de Vila-rodona a la IIIa.TAULA FORUM DE PERSONES I ENTITATS PER LES TERRES DEL GAIÀ
Les Terres del Gaià configuren un extens espai natural que en l'actualitat ha esdevingut el principal connector biològic entre el litoral i l'interior del país, i alhora una estructura divisòria altament ordenant de les dues grans centralitats del Camp de Tarragona i de la Regió Metropolitana de Barcelona. Caldrà reclamar urgentment la culminació del Pla Territorial
Parcial del Camp de Tarragona, aquesta pot ser doncs l'eina més adequada per poder preservar definitivament les Terres del Gaià: una munió de pobles s'estan afanyant a aprovar POUM's "desarrollistes" amb noves urbanitzacions i polígons industrials, les centrals eòliques ja arriben per la Baixa Segarra, a la Serra del Tallat i Vilobí, ja són a la porta!!!

Cal garantir un futur sostenible territorialment i ambiental per les Terres del Gaià. Cal, per a les generacions que ens segueixen, conservar un paisatge viu.

*El plànol adjunt és tan sols una proposta-esborrany elaborada pel GEPEC, la qual fora bo consensuar aquest mateix dia; si us interessa rebre'l amb major qualitat de resolució, notifiqueu-ho a abara@xtec.cat

**Tanmateix presentarem unes primeres propostes de disseny de logo trameses per altri, animeu-vos a presentar més propostes!¡!

***Cal tenir ben present també que les jornades periòdiques que s'estan fent en el marc del CONSELL DE CONCA, per cert, molt interessants, no ens desviin dels nostres objectius!

****I caldrà anar pensant on fem la IVa TAULA FORUM, què tal a Tamarit/Altafulla a la seva desembocadura, o bé a Santa Coloma, el seu naixement?¿

ES PREGA LA MÀXIMA DIFUSIÓ DE LA PRESENT CONVOCATÒRIA; REENVIEU, PUBLIQUEU I CONVIDEU DONCS A TOTS ELS VOSTRES CONTACTES INTERESSATS :-)”
7.- “Benvolgut/da,
La Diputació de Tarragona ha creat el Fòrum de la Sostenibilitat: una nova eina de treball que lidera la Diputació per donar veu al territori del Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre i tractar els temes clau que l'afecten per avançar cap a la sostenibilitat, treballant des del territori i amb el territori.

La temàtica central de l'any 2007 d'aquest fòrum és l'aigua, i en aquest marc s'han organitzat diverses actuacions.
Us convidem, doncs, a assistir i participar a l'acte:

El FÒRUM DE L'AIGUA
Data: 22 de febrer de 2007
Organitza: Diputació de Tarragona
Objectiu:
- Donar a conèixer experiències i tendències en la gestió de l'aigua, tenint en compte la responsabilitat social i la sostenibilitat
- Obrir aquest espai de difusió i formació a l'aportació d'iniciatives per part del públic, per tal de donar-les a conèixer.

Programa:
La sessió comptarà amb ponents de reconegut prestigi en la gestió responsable i sostenible de l'aigua, tant d'àmbit internacional, estatal com nacional.
S'adjunta el trtíptic amb el programa.

Inscripció:
Gratuïta. Places limitades.
Termini fins 21/02/2007.
Servei d'Assistència Municipal
Unitat de Formació
tel. 977.29.66.56 / fax: 977.29.66.60
formacio@altanet.org
Trametre per correu, fax o via electrònica el full d'inscripció que estroba a la pàgina següent:
www.diputaciodetarragona.cat/formacio “