24.2.07

LA TORREDEMBARRA REPUBLICANA


La Torredembarra republicana i federal

L’any 2006 s’ha celebrat el 75è aniversari de la proclamació de la II República. Moltes entitats i administracions han estat al capdavant de centenars d’actes de record i homenatge d’aquell període i dels seus protagonistes. En certa manera, s’ha intentat recuperar la memòria d’aquell esperit cívic, il·lusionador, popular i educatiu. També s’ha mirat de fer balanç dels encerts i dels errors d’aquella etapa. És un bon moment, doncs, per submergir-se en el nostre passat més proper i conèixer l’experiència d’un municipi com Torredembarra. Què va passar durant la II República? Quines eren les forces polítiques que hi havia? Hi havia republicans abans del 14 d’abril de 1931?

Aquests dies estic acabant un escrit sobre el Centre Republicà Democràtic Federal. Ha estat molt interessant perquè he comptat amb el suport de moltes famílies que m’han ajudat a obtenir informació, imatges i altres documents. Hem de pensar que no s’han conservat els llibres d’actes de l’entitats polítiques d’abans de la guerra. Així el procés de recopilació ha estat lent i laboriós però crec que el resultat és bo i que pot interessar a tothom. El fet és que seguint el fil de la història d’aquesta mítica entitat ubicada al Sabó, m’he introduït a parlar de l’Esquerra Republicana, de l’Agrupació Republicana de la Cultura, de la Joventut Torredembarrense, del Carnaval, del context social i econòmic, etc. Una història que arrenca abans de la proclamació de la I República, que s’endinsa en la crisi econòmica de finals del segle XIX, amb el naixement del Centre Republicà el 1890, amb la repercussió a Torredembarra de les principals notícies de l’època, etc. En un apartat especial he desenvolupat com es va viure a la nostra Vila la proclamació de la II República i els anys posteriors. I voldria destacar la recuperació de la memòria de diferents alcaldes que actualment han caigut en l’oblit: Francisco Vidal Roig, Joaquim Sanmartí Pàmies, Miquel Aleu Prats, Josep Girol Domingo, Pere Cañellas Arbós, Francisco Pujol Gallofré, Eduard Fité López o Joan Reverté Papiol. Es tracta d’una nova aproximació a la Torredembarra de finals del segle XIX i primer terç del segle XX que vaig iniciar amb el llibre sobre Miquel Mestre Avinyó i el cooperativisme.

Voldria agrair la paciència de tots els que m’heu ajudat. I també voldria fer una crida a tots aquells que teniu alguna informació que creieu que podria completar l’estudi per tal que us poseu en contacte amb mi. Torredembarra és molt gran i segurament hi ha famílies que guardeu records i anècdotes dels vostres avis i àvies relacionades amb el Sabó que podrien quedar recollides per sempre en el treball que preparo. Poso a la vostra disposició un número de telèfon per tal que em podeu localitzar als vespres.

Jordi S (Article enviat al Mònic)