28.7.07

ARTICLE D'OPINIÓ


Cal revitalitzar la Plaça de la Vila

Abans aquesta plaça era coneguda com la de la Verdura. La meva iaia hi havia tingut una botiga on hi venia de tot, sobretot coses a granel. Era un dels centres neuràlgics del poble. A la festa major s’hi fan els castells i és un punt de trobada de joves i vells. Actualment és una plaça que ha quedat desplaçada, tot i el seu potencial. Les botigues i locals públics lluiten per donar vida a la plaça.

L’antic Ajuntament és la seu de la policia local. És evident que és un espai infrautilitzat que hauria de ser pel poble (sala d’actes, oficina de la policia local, registre d’entrada de documents oficials, etc.). En canvi el seu destí actual és exclusiu de la policia.

Els carrers que arriben a la plaça estan en mal estat. Cal destacar el carrer Major i el carrer Joan Güell. Aquests carrers van ser aixecats sense reparar el terra amb l’excusa que ben aviat s’arreglarien tots. I així s’han quedat.

El carrer Carniceria acostuma a estar tallat pels cotxes de la policia que hi aparquen (mireu la fotografia que acompanya l'article). La placeta de la Rectoria en comptes de tenir bancs de fusta per contemplar la casa del Joan Güell està reservada a vehicles de la guàrdia urbana. La peixateria municipal en comptes d’estar oberta, resta tancada la major part dels dies de l’any. Les zones blaves de la zona que haurien de servir per deixar net els carrers o facilitar aparcament de la gent que va a comprar s’omple de vehicles privats de treballadors de la guàrdia urbana (que no paguen la zona blava).

La plaça de la Vila, bonica, petita i acollidora, s’omple de vehicles de la guàrdia urbana, que desdibuixen un possible idíl•lic passeig peatonal. Les parades de la verdura s’han allunyat del centre i qui sap si tornaran. Per sort, però no per sempre, el mercadet dels dimarts i l’aparcament de cal Serafí donen vida al nucli antic.

És evident que cal posar solucions damunt la taula. Traslladar la policia local a un espai obert, ben comunicat, amb places d’aparcament tot deixant una oficina d’atenció al ciutadà al mateix antic Ajuntament seria una gran aposta. Segur que hi ha moltes altres solucions. Endavant doncs amb la valentia política, la participació ciutadana i el consens.

Jordi S.