8.10.07

LA CARTA A REPSOL


"SALVEM EL GAIÀ
Apartat de Correus 223, 43830 Torredembarra
jsmbaixgaia@hotmail.com


A L’ATENCIÓ DELS RESPONSABLES DE L’EMPRESA REPSOL


Benvolguts,

A finals de la dècada de 1990 es van unir les diferents entitats que estaven treballant al tram final del riu Gaià demanant el cabal ecològic. Aquesta iniciativa es va batejar amb el nom de Salvem el Gaià. Va ser una etapa plena d’il·lusió on es van desenvolupar actes informatius, reivindicatius i desenes de reunions per tal de cercar una solució al per al riu. Sens dubte, el fet que des de 1975 hi hagi una presa que deixa sense cabal, el tram del Catllar fins a Tamarit, és el principal escull per tal de tenir un riu viu. No cal dir, que l’actual situació vulnera totes les normatives europees referents als rius i concretament la Directiva Marc de l’aigua. No cal dir, que el Parlament de Catalunya ha aprovat el cabal ecològic dues vegades mitjançant proposicions no de llei (anys 1996 i 2000). No cal dir, que el Síndic de Greuges ha reclamat l’aplicació d’aquest cabal aprovat pel propi parlament.

La lluita pel riu mai s’ha deixat ni mai s’ha donat per perduda. És per això, i després d’haver assistit al procés participatiu promogut per la Unitat de Participació de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya, després de veure el perill que el riu torni a ser oblidat i després de l’experiència del Big Jump, on diversos representants d’entitats ens vam trobar (4 d’agost de 2007) per a revifar la lluita pel Gaià. Hi van ser presents persones de Renau, Altafulla, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Torredembarra, La Nou de Gaià, etc. Les entitats van ser diverses: Ecologistes en Acció, Grup d’Amics de Toni Achón (Gata), Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, Associació Mediambiental La Sínia, etc. Tenim damunt la taula qüestions com ara la creació dels Consells de Conca, el PEF (Pla d’Espais Fluvials) i la proposta de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua de crear un fòrum participatiu permanent i tenim la possibilitat de tirar endavant nous estudis que permetin conèixer la situació real del riu a diferents nivells.

El passat dissabte, 8 de Setembre, aprofitant l’acte de presentació de la recuperació de Salvem el Gaià, vam demanar als alcaldes de la comarca que impulsessin una Taula d’alcaldes del Baix Gaià per consensuar una solució pel riu. En breu, aquesta Taula d’alcaldes es constituirà.

Ara, us demanem a vosaltres, com a propietaris de l’embassament del Gaià, que us sumeu aquesta proposta i participeu activament per trobar una solució a la situació actual del riu Gaià. Desitgem que en un termini relativament breu, i entre tots, aconseguim tornar la vida al riu Gaià.


Esperem notícies vostres i restem a la vostra disposició per a qualsevol aclariment.
Salvem el Gaià!http://blocs.tinet.cat/blog/salvem-el-gaia
jsmbaixgaia@hotmail.com"