19.4.06

ALTERNATIVA 198

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) CONSULTA POPULAR
-fEM una crida a participar activament a la consulta estant a alguna de les meses. Estem fent un llistat de persones que s’han ofert per ser-hi i ja superem la vintena. Volem arribar als 60. És per això que fem una crida a la participació a tothom perquè muntanyans II no només és Torredembarra, sinó també la costa catalana, la lluita popular contra la urbanització agressiva, etc Per tant tothom hi pot participar. En aquest sentit hem enviat crides a través del Triangle i de Pobleviu.org.
-Vam fer la roda de premsa de presentació i va sortir a molts mitjans de comunicació.
-Dimarts 18 podeu passar a recollir per L’Auca els cartells de la Consulta. Cal fer un esforç tots plegats per intensificar la feina aquestes dues setmanes.

1) www.alternativabaixgaia.blogspot.com/ www.altafullalternativa.org www.viaverdabaixgaia.blogspot.com www.alternativabg.blocat.com

2) Ha sortit al carrer el Full 45 d’Altafulla.

3) http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1840627

“Torredembarra posa fil a l’agulla per canalitzar enguany la rasa i posar fi a les inundacions
Les obres les assumiran els promotors dels plans parcials pels quals transcorre (...)”

4) El Punt de dilluns ens ha publicat aquesta carta:
“ El carrer Major de Torredembarra i la gestió de l’urbanisme comercial
FRANCESC MERCADÉ TEIXIDÓ, ASSESSOR TÈCNIC EN COMERÇ INTERIOR I MEMBRE DEL’ALTERNATIVA BAIX GAIÀ DE TORREDEMBARRA (TARRAGONÈS). (...)”
El carrer Major de Torredembarra forma part d’un complex entramat urbà medieval que esdevingué vila closa en bastir-se la muralla de Torredembarra el 1206. Per uns dibuixos que va deixar al seu pas per Torredembarra, el cavaller de Beaulieu al s. XVII, constatem que d’aleshores ençà el carrer Major manté la seva sinuosa i característica figura. Els veïns n’estem molt satisfets del «nostre» carrer. I sempre que ha calgut intervenir-hi, per fer-hi passar qualsevol servei, el veïnat hem estat amb l’ai al cor. Parlem de tot això perquè a finals de l’any passat, quan varen començar les obres de canalització del gas ciutat, la gent s’ho mirava amb un cert recel. Però les obres no s’enllestien i en un gener etern tot eren comentaris. Al febrer la cosa va moure’s de debò. La gran majoria de les pedres que separaven les coques varen desaparèixer i es va omplir el carrer amb ciment de color groc. Però el pitjor de tot va ser l’anivellament del ferm i la vorera. Tot això sense un projecte descriptiu, i sense una explicació raonable. (...)”
5) Agència Catalana de Noticies
“L'ABG convoca 'tots els ciutadans vinculats a Torredembarra' a una consulta popular no vinculant sobre el Pla Parcial Muntanyans II Amb el convenciment que encara és possible 'salvar' els Muntanyans, l'Alternativa Baix Gaià (ABG) ha organitzat una consulta popular no vinculant per al dia 29 d'abril. La pregunta serà: 'Vols que es protegeixin els terrenys de l'espai afectat pel Pla Parcial Muntanyans II? i estarà adreçada a 'tots els ciutadans vinculats a Torredembarra', censats al municipi o no, que tinguin 16 anys com a mínim.
Beatriz Higueras / ACN |
Cal tenir en compte, segons ha puntualitzat el regidor d'ABG de Torredembarra, Lluís Suñé, que es tracta d'una consulta 'simbòlica', sense validesa jurídica, l'objectiu de la qual és 'donar a conèixer la sensibilitat de la població' envers el model de creixement urbanístic.
En aquest sentit, ha manifestat la creença que una gran part dels veïns és contrària a la construcció d'habitatges a tocar de l'únic espai d'interès natural del municipi, independentment de quina sigui la seva ideologia política. (...)”

6) AGENDA:

ABRIL..........

18: 18h a l’Auca reunió per a preparar les Jornades de dissabte referents al programa de joventut de l’ABG.
20: Ple Municipal
22: Taula rodona a Cal Bofill sobre l’estalvi d’aigua. 17h
21: Presentació del recull d’articles del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Cal Bofill. 20h
21-5 de maig expo dels escoltes a L’Auca
22: Jornada de treball per elaborar el programa de joventut de l’abg. 19h
22: Xerrada sobre com s’ha organitzat l’oposició a muntanyans II de cara a agafar idees per oposar-se a la Pedrera de Vespella. 19h a Vespella de Gaià. Intervindran Gepec i ABG.
22: Distribució gratuïta de mecanismes d’estalvi d’aigua a cal Bofill.
22: Fins el 29 expo sobre l’estalvi d’aigua a cal Bofill
22: Cau Obert dels Escoltes a Cal llovet.
22: PERMANENT de l’abg. 12h
22-23: Festa major d’Ardenya i de Sant Jordi.
23: El Jordi S. Vendrà llibres del Patronat a la Plaça de les Monges (11h-14h) a veure si us passeu a saludar.
23: TRES a Botarell
26: Assemblea de l’abg.
24??: Acte públic sobre muntanyans II
29: Consulta popular sobre muntanyans II.
30: Caminada popular dels escoltes.

7) CAP A LA PRIMERA TROBADA D’ABGs
Encetem un procés per a coordinar les candidatures de l’ALTERNATIVA BAIX GAIÀ. Proposem el 2 de juliol com a data per a avaluar l’expansió de l’ABG i la presentació de la Mesa Comarcal de l’ABG (es proposa que sigui de 50 membres). Aquell dia organitzaríem una jornada de treball i lúdica en un espai a determinar.

8) JORNADA PEL PROGRAMA DE JOVENTUT
El dia 22 d’abril per la tarda a les 19h tindrà lloc a la sala de reunions del Casal Municipal de Torredembarra una jornada de treball per a definir els eixos bàsics del nostre proper programa electoral. Els cartells i els flayers estan fets.

9) BAIX GAIÀ ÉS COMARCA
-Posem la maquinària en marxa i anem buscant dates a totes els pobles i barris per a presentar la proposta. Volem començar per la Riera a principis del mes de maig.
-Després del número de Sant Jordi, el Setmanari Directa iniciarà la seva etapa regular i apareixerà la notícia.
-Confirmada la primera data de les rodes de presentació: 2 de juny a Bonastre.

10) El Mònic ens ha publicat el comunicat sobre la preparació del programa electoral i la carta sobre la consulta.

ALTRES HERBES
1) L’elenc de teatre de la Torre, on actua la Rosa, representarà una nova obra els dies 12-14 de maig
2) www.kasalprat.org

3) ToöO..........................................................................................ens dirigim a valtros com a:

PERSONES RESPONSABLES D'ALGUN ÀMBIT TERRITORIAL DE LA CONCA DEL GAIÀ O DE LA CORONA VERDA ÍNTIMAMENT IMBRICADA AL LLEVANT TARRAGONÍ, O COM A CORDINADORS D'ALGUNA COSA RELACIONADA, PEL VOSTRE INTERÈS DEMOSTRAT, PEL VOSTRE CRITERI, COM A REPRESENTANTS TERRITORIALS EN ACTIU, etc.......i a tota aquella gent que sabeu interessada amb ganes i responsabilitat de treballar de veritat per la causa comuna, el Gaià, TAMBÉ EL CONVIDEU:

el dissabte 6 de maig a les 17h., al CASAL de Renau
TAULA-FORUM D'ENTITATS I PERSONES PER A LA CONSERVACIÓ DE LA CONCA DEL GAIÀ I EL SEU LITORAL

....................................................................................................................amb l'horitzó encara possible i necessari del Parc Natural del Gaià i la Seva Mar
QUI S'ANIMA A FER-HO POSSIBLE!?¿


Per anar reflexionant:

-La XARXA NATURA 2000 està al caure, i molt previsiblement, sols es protegiran illes inconexes:
...................................................................................FRAGMENTANT-SE LLAVORS EL CONTINUM IRRENUNCIABLE DE LA CONCA DEL GAIÀ.
-El Pla Territorial del Camp de TGN, el Pla de Conectors i el Catàleg del Paisatge, i diversos POUM's, estan en curs.
-A l'estiu sembla ser ja sortirà a exposició pública el Pla Territorial del Camp de TGN: aquest any es decideix el futur de tota la Conca del Gaià, ARA O MAI!
-És perillós reomplir l'embassament passat tants anys, cap tècnic, ni cap assegurança pot compromètres, i això no ens ha de preocupar.
-Els embassaments tenen data de caducitat!!!
-Cal estimular al CAT a estudiar altres alternatives a aportar aigua alòctona (no autòctona) de l'Ebre, ni que sigui puntualment...
-Ecològicament és preferible una baixada temporal del nivell del pantà, implicant fins i tot un buidat excepcional, que no pas reposar-hi aigua aliena a la pròpia del Gaià!
-Sí, evidentment que cal estar d'acord en cedir aigua del Gaià per abastir la població en emergències puntuals de la xarxa del CAT, PERÒ NO PAS A L'INDÚSTRIA.
-L'Auntament del Catllar té la dèria de bombar aigua del subsòl i fer-la recircular per la llera del riu, i ja està movent fils per aconseguir-ho ......JA JA JA, aiaiai!!!
......................................................................................................................ANTINATURALMENT, INSOSTENIBLEMENT, ESPERPÈNTICAMENT!
- Diu la Gene que el 2010 ja baixarà aigua? JUA JUA JUA!¡!
..................................................................ja cal doncs que es vagin afanyant i projectant-ho THOT: també el rebaixar les comportes, el Pla d'Espais Fluvials, etc.!

I, gran QÜESTIÓ:
I LA RESPONSABILITAT DE REPSOL?¿
....................................................................................i cap on va l'aigua del Gaià després d'haver refrigerat la refineria, cap al Francolí?!
GRANS REPLANTEJAMENTS!¡!
QUÈ FEM?¿


Proposem:
-Respecte la conducció d'aigua de l'Ebre al pantà des del CAT: que la SEO-BirdLife els talli les ales a Bruseles evitant la subvenció reclamada a tal efecte..........
-Respecte el cabal i règim ecològic: contactar amb AEMS-Rios con Vida, xinxar entre tots a Repsol i a qui sigui a la premsa..................................
-Respecte la pedrera de Vespella: reclamar irrefutablement el seu tancament un cop protegit l'entorn...................................................
-Respecte els avions que sobrevolen les Coves Roges al territori de les àligues cuabarrades: alertar i reclamar la modificació de la trajectòria de vol un cop declarat ZEPA...
-Respecte el Parc Natural del Gaià i la Seva Mar: enviar instància oficial i reunir-nos amb el conseller Nadal del DPTOP, i, premsa..................................i?¿

Cal actuar:
.....................................parlem-ne, a Renau, al bell mig del futur Parc Natural, per anar-hi entrant ja en comunió !¡!

Per a implementar informació:

* A la revista Quercus del propassat mes, hi ha un interessant article de AEMS-Rios con Vida sobre "Demolición de presas; ríos sin barreras",
val la pena consultar-lo, a la versió digital hi ha un extret:
http://www.quercus.wanadoo.es/natuweb/html/carticulos/129002_1.html

* Cal seguir amb la feina endegada a Renau el juliol'04, quan 20 entitats, des dels grups ecologistes fins als caçadors passant per la URV i la ICHN-IEC,
vam subscriure la Proposta de LIC per al riu Gaià i el Litoral Associat,
guaiteu doncs els plantejaments i raonaments en el document
d'Alegacions a la Xarxa Natura 2000 relligat amb la Proposta de LIC per la Conca del Gaià i el Litoral Associat:
http://www.gepec.org/ftp/aleg.XARXA2000%20Conca%20Gai%E0%20-%20tot%20plegat.pdf

*S'ha de tenir ben present també
la lògica imbricació de la Conca del Gaià amb el seu frontal costaner, i amb la CORONA VERDA agro-forestal del llevant tarragoní,
podeu consultar les pertinents argumentacions a:
http://www.gepec.org/ftp/corona.pdf
http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=459

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=509
http://www.gepec.org/ftp/Diagnosi%20i%20proposta%20del%20GEPEC%20per%20la%20Platja%20Llarga%20TGN.pdf
PREGUEM CONFIRMEU ASSISTÈNCIA
...........................................................................................................................................................................ENDAVANTSEMPRENDAVANT!¡!
Toni Bara - GEPEC / Ecologistes de Catalunya
Renau (Baix Gaià)

REENVIEU aquest MAIL a tothom que li pugui interessar :-)”

4) “Hem tobat això: http://www.xtec.es/aulanet/ud/socials/gaia/index.htm Cesc “

5) “NOTÍCIES DE L'STAND BY!

Sintonitzeu L'Stand by, El programa musical d'Altafulla Ràdio 107.4 FM, que s'emet en directe tots els dimecres de 21:00 a 22:00 h del vespre, dijous en redifusió de 9:00 a 10:00 del matí i de 16:00 a 17:00 h i ara també els dissabtes a les 13:00 del migdia! Laia Martínez Bagué Stand By - Programa musical Altafulla Ràdio 107.4 FM (Tarragona) tel. 660 85 44 59
standbyradio@gmail.com www.standbyweb.tk”