5.4.06

ALTERNATIVA 196

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) Adjunt teniu el cartell anunciant la reunió per a organitzar la consulta popular de muntanyans II. Feu-la arribar si us plau a totes les persones i entitats que puguin estar interessades. Gràcies!

1) www.alternativabaixgaia.blogspot.com/ www.altafullalternativa.org www.viaverdabaixgaia.blogspot.com www.alternativabg.blocat.com

2) Hem publicat al Mònic i al Som-hi una carta explicant la nostra posició contrària a la proposta de Nadal per a construir a Muntanyans II.

3) Hem publicat una carta al Mònic explicant el cicle d’excursions que estem fent per la comarca. La propera serà segurament el 12 de maig per l’EIN dels Muntanyans. Segurament ens acompanyaran companyes/s de Creixell i d’Altafulla. Tothom hi és convidat.

4) “Torredembarra impulsa un telèfon d’atenció ciutadana
EL PUNT. Torredembarra. L’Ajuntament de Torredembarra posarà en marxà demà, i com a prova pilot, un telèfon d’atenció ciutadana, el número del qual és el 902 34 00 25. El telèfon donarà servei de dilluns a divendres de deu del matí a dues del migdia. L’objectiu del servei, impulsat entre les regidories d’Organització Interna i de Participació Ciutadana, és focalitzar les trucades als diversos departaments del consistori i donar una atenció més personalitzada a totes les consultes dels ciutadans.”

5) “Altafulla vol recuperar la línia de tren de Reus-Roda amb passatgers i hi rebutja el tràfic de mercaderies
El consistori diu que no és incompatible amb una ruta verda paral•lela
M.PLANA. Altafulla
L’Ajuntament d’Altafulla vol evitar que la reobertura de l’antiga línia ferroviària de Reus a Roda serveixi per transportar mercaderies per la via. El consistori es congratula per la recuperació de la via però considera que «hauria de servir per connectar els pobles del Baix Gaià amb l’estació de rodalies de Sant Vicenç i la futura estació del TGV de Perafort». La corporació municipal creu que aquesta idea no és incompatible amb la creació d’una ruta verda paral•lela aprofitant el traçat de la via.
L’Ajuntament d’Altafulla no vol desaprofitar les oportunitats per al municipi que poden suposar la recuperació de la via del tren de Reus a Roda, especialment per millorar la seva situació estratègica. El que realment, però, interessa al consistori altafullenc és recuperar el tram de ferrocarril entre Perafort i Sant Vicenç de Calders «exclusivament per a passatgers». A més, el consistori reclama baixadors a Creixell, la Pobla, Torredembarra, Altafulla, la Riera i el Catllar. Segons l’alcalde Manel Ramon, els baixadors interessen «per no haver d’anar a buscar el tren a Perafort» i també reclama un tren llançadora que doni servei cada quinze minuts per enllaçar els punts. L’objectiu del consistori és recuperar la via per a passatgers i per això el ple de la corporació municipal tenia previst ahir a la nit aprovar una moció on es negava que els rails siguin usats per transportar mercaderies tal com l’autoritat portuària i el govern català estan estudiant. La proposta municipal és traslladar els trens de mercaderies pel TGV per «raons d’optimització, d’un servei més ràpid, i de seguretat envers les localitats que travessen». Aquesta opció, però, és poc viable segons Foment ja que no és previsible que circulin mercaderies per TGV pels forts pendents i el volum de passatgers.
Ruta verda
El consistori d’Altafulla demanarà també que es creï una ruta verda que enllaci els municipis, de manera paral•lela al traçat de la via, «aprofitant la zona d’afectació del ferrocarril» i que ja existeixen camins rurals.
Segons el consistori, la ruta verda i la recuperació de la via amb passatgers no és incompatible i recull així «la sensibilitat dels grups que en aquests anys han defensat la Via Verda» i que, segons reconeix la moció que ahir havia d’aprovar el ple, «gràcies a ells la lluita per no perdre l’espai ha estat viva».
Més enllà del Baix Gaià

Les millores a una possible reobertura de la línia del tren, aturada des de 1992, han de comportar beneficis a banda de l’àmbit del Baix Gaià. Així ho defensa un dels artífexs de la moció, el portaveu de l’Alternativa Baix Gaià (ABG), Fèlix Alonso, qui deia que el possible ús de la via per part dels passatgers «no serà només pel Baix Gaià ja que a una persona de Vilanova potser li va més bé agafar l’alta velocitat a Perafort que no pas a Sants». Malgrat que l’ABG va ser un dels promotors de la idea de convertir aquesta via en una via verda, Alonso deia que la ruta verda amb el transport de passatgers «és compatible» i afegia que l’alta velocitat hauria de servir per traslladar les mercaderies «amb més rapidesa perquè aquesta via no estarà col•lapsada»”
5) “L’Any de l’aigua pretén fer de Torredembarra una ciutat ecoeficient
Aquest 2006 Torredembarra viurà l’Any de l’aigua. La Regidoria de Medi Ambient ha preparat un programa ambiciós i amb iniciatives molt novedoses per convertir la nostra població en capdavantera a tot Catalunya en l’estalvi d’aquest escàs recurs, reprenent el paper que ja va jugar la Torre com a ciutat pilot de la Campanya Catalunya Estalvia Aigua. L’eix central, al voltant del qual giren totes les activitats programades, és l’Ordenança d’estalvi i ús eficient de l’aigua per aplicar als edificis de nova construcció que es presentarà a votació al plenari del mes de maig, tal com ha explicat el regidor Lluís Suñé.

L’ordenança s’ha elaborat sempre intentant comptar amb l’opinió del sector de la construcció local. En aquest sentit, des de l’àrea d’Ecologia Urbana de la Regidoria de Medi Ambient, es van dur a terme diverses visites personalitzades per informar-los de la intenció de l’Ajuntament d’aplicar-la. Tanmateix, un cop acordat el text per part dels tècnics i polítics de tots els grups municipals, es va passar a exposar al sector implicat a través d’una xerrada específica que va recollir les seves impressions. Fruit d’aquesta interacció, l’ordenança s’aplicarà, un cop aprovada, progressivament. Així, serà d’obligat compliment la incorporació de mecanismes estalviadors a aixetes, dutxes i cisternes dels WC, mentre que l’aplicació de dipòsits de pluvials i sobrants de piscines serà obligada un temps després de l’aprovació, temps que serà més llarg en el cas de la incorporació de l’aprofitament de les aigües grises per a omplir les cisternes dels WC. De fet, aquesta iniciativa ja ha obtingut un premi de l’Associació d’Amics de l’Aigua, guardó que va ser lliurat a l’Ajuntament el 22 de març, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

L’activitat més novedosa del programa és la realització d’un estudi sobre el consum a les cases amb jardí i la creació d’una xarxa d’habitatges ecoeficient. Partint de la base que a Catalunya no existeixen dades reals del consum de jardins, es triaran un seguit d’habitatges (al voltant de 25) que vulguin col•laborar a demostrar que a Torredembarra es pot fer una construcció més sostenible. En aquests habitatges, la Regidoria de Medi Ambient instal•larà gratuïtament un comptadors que mesuraran quina aigua es consumeix al jardí. També es calcularà la dimensió dels dipòsits i resta d’instal•lacions que els permetrien regar amb menys consum d’aigua aprofitant els pluvials. També se’ls convidarà a fer un curs de xerojardineria (que és la jardineria que consumeix poca aigua). Aquestes actuacions permetran obtenir dades reals de consum d’aigua que seran úniques a Catalunya i que poden ajudar a planificar les necessitats hidrològiques del país.

Aquest estudi s’iniciarà aquest estiu i tindrà la durada d’un any. L’habitatge que en aquest temps consumeixi menys aigua en comparació amb l’any anterior rebrà com a reconeixement del seu esforç un aparell temporitzador per al reg de jardí i un disseny específic de xerojardí.

Les activitats de l’Any de l’aigua començaran aquest mes d’abril amb la visita de l’Ambibus (de l’11 al 15 d’abril, a Cal Bofill. Dimarts i dijous, de 10.30 h a 13.30 h i de 16 h a 19h, i dissabtes, d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h), el repartiment gratuït de jocs de mecanismes estalviadors (a Cal Bofill, el 15 d’abril, d’11 h a 14 h i el 22 d’abril, d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h), l’exposició de mecanismes estalviadors i de “Catalunya estalvia aigua” (del 22 al 29 d’abril, a Cal Bofill, de dilluns a dissabte, de 10 h a 14h), una jornada i una taula rodona (el 22 d’abril, a Cal Bofill).

Per al mes de maig, a part de l’aprovació de l’ordenança d’aigua es durà a terme la campanya informativa a les ferreteries de la Torre perquè incorporin entre la seva oferta els mecanismes estalviadors d’aigua a les cases i jardins. Al juny, s’impartirà el curs de xerojardineria per a personal de l’Ajuntament i ciutadania en general) i el dia 5 (Dia Mundial del Medi Ambient) es farà una jornada de presentació de la relació entre el consum d’aigua i els seus usos a les cases de Torredembarra.

Els mesos d’estiu es dedicaran a desenvolupar la campanya d’estalvi i reutilització d’aigua als jardins per a estimular el desenvolupament de comportaments ecoeficients entre la població. A l’octubre s’editarà i difondrà un futlletó informatiu sobre la recollida d’aigua de pluja i la seva utilització i al novembre un altre sobre la reutilització de les aigües grises.”
6) AGENDA:

ABRIL..........

6: a part del vídeo del Gaià, passarem el de l’urban park. Dijous a L’Auca 21h.
7: Reunió per parlar de la campanya del Baix Gaià Comarca a l’auca 20h
8: 12h reunió oberta per a organitzar la consulta per muntanyans II
8: al vespre inauguració de l’expo de Jordi R. Morera de collage. Durant la setamana sANTA farà un taller de collage per als nens. (Amb el suport de la regidoria de medi ambient) –L’11 d’abril a les 18h taller de collage infantil a Cal Bofill-.
8: al 16 XVI Parc de Jocs (amb el suport de Joventut)
11 al 15 Ambibus a Cal Bofill, matí i tarda.
10-13: I Parc de Joves (S. Santa) 4 x 4 (amb el suport de Joventut)
15: Distribució gratuïta de mecanismes d’estalvi d’aigua a cal Bofill.
20: Ple Municipal
21: Taula rodona a Cal Bofill sobre l’estalvi d’aigua.
21: Presentació del recull d’articles del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Cal Bofill. 20h
21-5 de maig expo dels escoltes a L’Auca
22: Jornada de treball per elaborar el programa de joventut de l’abg.
22: Distribució gratuïta de mecanismes d’estalvi d’aigua a cal Bofill.
22: Fins el 29 expo sobre l’estalvi d’aigua a cal Bofill
22: Cau Obert dels Escoltes a Cal llovet.
23: TRES a Botarell
26: Assemblea de l’abg.
27: Acte públic sobre muntanyans II
29: Consulta popular sobre muntanyans II.
30: Caminada popular dels escoltes.

7) CAP A LA PRIMERA TROBADA D’ABGs
Encetem un procés per a coordinar les candidatures de l’ALTERNATIVA BAIX GAIÀ. Proposem el 2 de juliol com a data per a avaluar l’expansió de l’ABG. Aquell dia organitzaríem una jornada de treball i lúdica en un espai a determinar.

8) JORNADA PEL PROGRAMA DE JOVENTUT
El dia 22 d’abril per la tarda a les 19h tindrà lloc a la sala de reunions del Casal Municipal de Torredembarra una jornada de treball per a definir els eixos bàsics del nostre proper programa electoral. La jornada és oberta a tot el jovent de la Torre. S´han dissenyat uns cartells i un dossier de treball. Aquell dia analitzarem els resultats de les 100 enquestes que farem als joves. L’enquesta està en procés de realització. Si voleu afegir alguna pregunta encara sou a temps de proposar-la.

9) Farem gestions per arreglar el camí que comença on acaba l'avinguda Catalunya, pel tros de cal Ratxet i que va a parar a la rasa. Se l'anomena camí de la rasa o camí de la casa blanca. Resulta que dues vegades ha estat pressupostat per a ser arranjat i no s'ha fet. Fa temps es va crear una comissió de propietaris (sagal, ratxet, roman del sabre i altres) per a reunir-se amb l’anterior regidor d’urbanisme i que aquest no va fer res. No és molta cosa la que s'ha de fer per arreglar-ho. Esperem aconseguir-ho.

10) BAIX GAIÀ ÉS COMARCA
Ja tenim l’opuscle editat. Té 24 pàgines. N’hem fet 100 exemplars i ha quedat molt bé. Posem la maquinària en marxa i anem buscant dates a totes els pobles i barris per a presentar la proposta. Volem començar per la Riera a principis del mes de maig.

11) “L'ABG obre un procés de debat a Torredembarra per decidir 'els eixos' del seu programa electoral per les properes municipals

L'Alternativa Baix Gaià (ABG) obre un procés de debat a Torredembarra per decidir els 'eixos bàsics' del seu programa electoral amb vista als propers comicis municipals. 'Aquest procés serà obert a la població convocant diverses reunions amb sectors que ens poden ajudar a definir i conèixer les diferents problemàtiques de la vila', ha informat aquesta formació política a través d'un comunicat.
ACN |

Una de les primeres trobades que té previstes serà amb els joves, tindrà lloc el proper 22 d'abril i servirà per avaluar l'enquesta efectuada a un centenar de joves de la localitat.

A banda de la política de joventut, l'ABG ha manifestat la seva preocupació pel desenvolupament de l'actual pla general que, segons la seva opinió, 'no respon a les expectatives de qualitat de vida dels gent de la Torre'. Per aquest motiu, ha assegurat que desenvoluparà 'la idea d'assumir en el programa íntegrament l'Agenda 21 que ha estat duta a terme amb l'esforç de la participació ciutadana'.

Aquesta formació política preveu que el procés de debat durarà fins al mes juny i que es farà en paral•lel amb el treball de la candidatura, consistent en la gestió de les regidories esmentades, permanents setmanals, una assemblea mensual oberta a tota la població, un acte públic semestral, un butlletí electrònic setmanal, un butlletí en paper mensual, un cicle de curts i un cicle d'excursions pel Baix Gaià, entre altres actuacions.

Quan s'acabi el procés de debat, decidirà els noms de les llistes electorals. D'aquesta manera, el partit vol 'refermar la idea de treball col•lectiu i de projecte de l'ABG més que no pas els noms que puguin posar al capdavant de la llista'.

L'ABG recorda que el seu naixement és 'fruit d'uns vuit anys de mobilitzacions ciutadanes per la gratuïtat de l'autopista, en contra del ramal del TGV projectat entre Torredembarra i Altafulla i a favor del cabal ecològic del riu Gaià', en les quals hi va participar tota una colla de gent que va veure que 'no hi havia cap candidatura que recollís' les seves reivindicacions.

Aquestes persones, assenyala, 'van constituir legalment el partit mesos abans de les eleccions municipals de 2003 i i van rebre el suport de diferents organitzacions ecologistes (Els Verds-Esquerra Verda; Els Verds-Alternativa Verda; Els Verds), de l'esquerra transformadora (Entesa de Progrés Municipal; Iniciativa per Catalunya Verds. Esquerra Unida i Alternativa) i independentistes (Candidatures d'Unitat Popular)'.

Un grup d'intel•lectuals va signar també un manifest de suport a la candidatura. Per exemple, Ignasi Riera, José María Mendiluce, Joan Font, Magí Sunyer, Manuel Vázquez Montalbán i Coral Quadrada, afegeix.

'Els resultats a Torredembarra van ser valorats molt positivament ja que es presentaven 8 candidatures i el vot es va repartir molt. L'ABG va treure el 7,1% (396) dels vots a Torredembarra i va obtenir així un regidor. Després d'un primer any a l'oposició, hem participat amb el govern del quatripartit encapçalat pel PSC portant les regidories de Medi Ambient, Cooperació i Joventut', assenyala en el comunicat.

El motiu pel qual ha decidir tornar-se a presentar a les properes eleccions és, segons diu, que no hi cap altra candidatura que representi els seus valors 'd'esquerres i ecologistes'.” ACN


12.- “Oci alternatiu per a joves i jocs per als infants aquesta Setmana Santa
La Regidoria de Joventut ha organitzat una completa oferta per a les vacances de Setmana Santa dirigida a nens i joves. Per un costat, es durà a terme el XVI Parc de Jocs de Setmana Santa destinat a nens i nenes de 3 a 12 anys i per un altre, i per primera vegada, s’ha programat el 4x4, tot un seguit d’activitats d’oci alternatiu.

El Parc de Jocs de Setmana Santa tindrà lloc del 8 al 15 d’abril, de 17 h a 20 h. En aquesta ocasió, el Patronat Antoni Roig s’ambientarà per acollir una proposta lúdica que tindrà com a eix central la interculturalitat. Sota el títol de Viatgem per les cultures del món, s’han escollit cultures representatives dels 5 continents a l’entorn de les quals els més petits tindran tallers i jocs per conèixer-les millor. Les cultures que es tractaran seran la catalana, la britànica, la tirolesa, la marroquina, la senegalesa, la guatemalenca, l’hondurenya, els indis nord-americans, la boliviana, la xinesa, la japonesa, la hindú, la nova zelandesa, etc. El preu de l’entrada és d’1 €.

A partir dels 12 anys, els joves podran participar a la programació d’oci alternatiu: Jove! Kdem al 4 x 4. 4 dies, 4 temàtiques que organitzen conjuntament la Regidoria de Joventut i el Grup de Joves. Les activitats previstes es faran al Casal Municipal els dies 10, 11 i 12 d’abril, de 18 h a 21 h, i el dia 13, a la Zona Esportiva, de 22 h a 01 h.

El 10 d’abril, sota el títol d’Expressa’t! hi haurà ball àrab, capoeira, kung fu, teatre musical i ball de bastons. L’11 d’abril, Juguem?: futbolí humà, jocs de rol, de taula, estirar la corda, el mocador i descoberta de natura. El 12 d’abril, Amb les mans: henna, maquillatge, samarretes, fundes per al mòbil, rastes, jardineria, rebosteria. I el 13 d’abril: Nit d’oci: Activitats nocturnes a la Zona Esportiva amb piscina, gimcana, torneig de futbol, rocòdrom i tennis. Totes les activitats són gratuïtes.” www.torredembarra.org


ALTRES HERBES

1) Manuel Jiménez Alés Alcalde de Torredembarra es complau a convidar-vos a la inauguració de l’exposició “Papers Reciclats” Collage, de Jordi Morera, que organitza la Regidoria de Medi Ambient. L’acte tindrà lloc el dia 8 d’abril, a les 20 h, a Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals. Torredembarra, abril de 2006 L’exposició romandrà oberta fins al 21 d’abril, en horari de 18 h a 20 h els dies laborables. Taller de collage: 11 d’abril, a les 18 h.