14.6.07

ALTERNATIVA 290


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativabaixgaia.blogspot.com

0.- TORREDEMBARRA

ASSEMBLEA
Dijous 14 a les 21h

PERMANENT
A la permanent de dissabte perila perquè stava prevista a les 12h i finalment el ple serà a les 11:30h En tot cas ens veiem a l’acabar. Vindrà el Toni dels Verds. Després anirem a dinar (per apuntar-se contesteu aquest correu o digueu-ho a l’assemblea. Anirem a la Padrina, a l’Esmero o al Riu Rau). L’ordre del dia provisional de la Pemanent és:
1.- Salutació del Toni dels Verds.
2.- Valoració del ple municipal.
3.- Treballs previs a la comarcal. Què redactem naltrus per analitzar plegats després a la comarca? (anàlisi dels resultats? Model organitzatiu? Permanent?...)
4.- Informar sobre la proposta de la Pobla de fer samarretes.
5.- Altres

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2437752

2.- TERRES DEL GAIÀ
Podeu difondre la declaració de Tamarit
http://www.quelcom.net/terresdelgaia/declaracions.html

“Protegir la conca del Gaià
«La conca del Gaià no pot ser, només, un reducte per anar-s'hi a esbargir de la congestió»
el repunt
XAVIER GARCIA.
En la lluita ambiental i humana per la defensa dels rius de Catalunya, de l'Ebre al Ter i del Llobregat al Segre, els anomenats «rius petits» (tan importants) també hi volen ser comptats. És el cas del Gaià, que de la Baixa Segarra travessa l'Alt Camp (ah, les seves alberedes de Santes Creus!) i desemboca (és un dir) a la mar, tocant al castell de Tamarit, formant a la dreta del seu curs final una plana al•luvial, rica de sediments, on l'horta i els fruiters han estat conreats de sempre, on fauna i flora conviuen, encara, amb certa harmonia, malgrat pressions de tot tipus.
En aquesta plana, anomenada l'Hort de la Sínia, que acull de fa dotze anys el parc agroecològic del Baix Gaià, integrat en una reserva natural de fauna salvatge, va celebrar-s'hi el IV Fòrum per les Terres del Gaià, un concili deliberatiu –humil i eficaç com la terra i les espècies que ens acollien– on una trentena de persones, pertanyents a diversos grups dels pobles d'aquesta conca (Altafulla, Torredembarra, el Catllar, la Nou, la Riera, Renau, Vila-rodona, Vespella, etc.), van aprovar el document Declaració de Tamarit, amb vista a l'obtenció, per part de les diverses administracions, d'una altra «declaració», la de Parc Natural de les Terres del Gaià, que és com dir una «declaració d'amor» a tot el que cria, respira, es reprodueix, a tot el que, en fi, viu i mor en l'eterna successió de la vida.
En aquesta Declaració de Tamarit hi ha una relació, gairebé exhaustiva, de tots aquells éssers vius, vegetals, animals o geològics que la maquinària econòmica va triturant, enmig de «guetos» voltats de ciment: roures, alzines, màquies, murtres, savines, joncs, baladres i àlbers, àguiles daurades, falcons i esparvers, ducs i mussols, torlits i enganyapastors, calàndries i cucuts reials, merles i corriols, sargantanes i fartets, grèvols i lliris de mar, estepes de sorrals, torrents, barrancs, maresmes, dunes, platges i mar. Cal ajudar a viure aquest patrimoni natural, així com l'humanitzat: castells i torres, barraques i marges de pedra seca, pous i aljubs, masos i pobles, ermites i monestirs, pintures rupestres i creus de terme, camins ramaders i les grans arquitectures del cister o del modernisme, és a dir, tot el que ha creat la llengua que parlem. I cal, igualment, com anota bellament aquesta Declaració, conservar «les olors, els silencis i la foscor de les nits».
A hores d'ara ja no dubto que bona part d'aquesta Declaració de Tamarit, i aquesta llarga relació introductòria d'homenatge, és obra de Toni Bara, biòleg, professor, activista de primera hora al Gepec, que és qui va portar la veu cantant en aquest IV Fòrum, allà a l'Hort de la Sínia, enmig d'aquests animalons al•ludits, entre els quals un ruquet –talment com el que devia portar sobre el seu llom Jesús entrant a Jerusalem el dia de Rams– que va bramar en senyal d'alegria en sentir que, a prop, hi havia uns homes i dones de bona voluntat que en aquella Arca de Noè treballaven per evitar el naufragi, talment, també, com ho havien fet aquells dies milers d'altres, envoltant els «rics» del G-8, aquests rucs de veritat.
A més de Toni Bara, allí vaig retrobar-me amb Joan Brullas, del Catllar (justament el poble que té el trist privilegi de donar nom al pantà que, des de 1975, segresta l'aigua del Gaià cap a Enpetrol, ara Repsol, i evita que pugui baixar fins a la mar), amb Jordi Suñé, d'Alternativa Baix Gaià, de Torredembarra, amb Héctor Hernández i Joan Vives (director de l'Associació Mediambiental La Sínia), autors del bellíssim llibre Itinerari per la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la desembocadura del riu Gaià, i d'altres, com Lola Paniagua, que treballen per salvar la platja Llarga, per controlar la voracitat de polígons industrials i urbanitzacions, per racionalitzar infraestructures (com el parc logístic que es preveu a Vila-rodona o les pedreres que s'exploten aquí i allà per alimentar la bogeria constructora) i per posar seny als ajuntaments en les revisions respectives dels plans d'ordenació urbanística municipal o a l'hora d'acceptar determinades previsions energètiques (parcs eòlics o els anomenats «horts solars», un altre invent favorable a les energies renovables, però que no hauria de ser moneda de canvi que certifiqués la desolació de la pròpia activitat agrària).
La conca del Gaià, entre el Penedès ja suburbialitzat per Barcelona i l'expansiu Tarragonès, que vol imitar en gegantisme la metròpoli barcelonina, no pot ser, només, un reducte per anar-s'hi a esbargir de la congestió.
Cal que els grans frenin l'ambició desmesurada per deixar viure, simplement, la vida, tots aquests animalons i arbres que ens acompanyen i que la Declaració de Tamarit, amb tanta poètica veritat, defensen.” PUBLICAT AL PUNT

ALTRES HERBES

A.-AGENDA
16: jornada de comiat de l’Escola de Futbol de la UDT en la temporada 2006/2007
16: Trobada de Ball de Bastons amb la participació de la Torre.
16: Segurament vindrà el Toni G. dels Verds a la Torre.
17: Els Hereus ,amb Amparo Moreno: SORTIDA AL TEATRE DEL NUS.
17: El Vendrell - Museu Deu A les 13h CONCERT DE GRALLES a càrrec dels Grallers de la Torre Inclòs dins els actes commemoratius del 10è Aniversari dels Grallers "Tocats de Canya" del Vendrell
17: 9h: Al Delta de l'Ebre, excursió amb quitxalla. Els voluntaris poden participar gratuítament. GEPEC
21: Presentació del llibre “Tertúlia i cuina a Torredembarra” de N. Gómez. 20:15h Biblioplatja
22-24: Festa major de Baix a Mar
22: 20h a la Biblioplatja VETLLADA LITERÀRIA Presentació del llibre de David Nel•lo, Geografia de les veus. L’autor, amb ascendents de Torredembarra i que hi passa les vacances des que era petit, ha recollit en aquest llibre moltes vivències, records, expressions i paisatges de la nostre vila. CESM
23: Comissió d’Economia Municipal i Pressupostos Participatius 20 h Ajuntament
23: 19H: Gemma i Maria presenten els seus llibres didàctics a la biblioplatja de Torredembarra. GEPEC
23: 20:30h Presentació del llibre de Gabriel Comes sobre les dones a Baix a Mar (1900-1936) al Pes
1 de Juliol, 10H: Visita gratuïta per damunt el fons marí. Punt de trobada: davant de Cal Bofill. GEPEC
15: Big Jump al Gaià.

B.- PLATJA LLARGA
“(...) la denuncia a Europa que ja està casi enllestida (ens la està mirant a Bruselles l’assessor de l’únic parlamentari verd espanyol que hi ha a Europa), etc. etc...
...la idea que acaba de surtir, que és la següent:
Fer una CADENA HUMANA DE MANS UNIDES. On?? A la PLATJA LLARGA, és clar. Com que te gairebé 2.8oo metres, es necessitaria aquest número de persones, més o menys.
(...) Data ideal? D’aquí a mes i pico per tal que doni temps d’organitzar-ho bé, i que no sigui el 15 juliol que ja hi ha una altra mobilització en algun puesto del Gaià…
Podria ser el 21 o 22 de juliol, de despedida abans les vacances. (...)
3) Esta tarde nos han llamado de TAMARIT, que en una zona en que todavía no tienen licencia de obras fueron hace una semana y talaron 4 arboles no muy grandes. Hubo gente que les vió, llamaron a la urbana, les pusieron una multa y dejaron de talar.
Pero hoy han vuelto y han talado unos cuantos pinos de más de 50 años antes de que llegase la urbana. La gente que está al tanto han llamado a un notario que ha levantado acta notarial de cómo lo han dejado. Me acaba de contar alguien que sabe bastante que solo un juez puede parar una obra, y según como le dé te puede el juez denunciar a ti por “mala fe”, por molestar a la obra. Pero siendo que aun no tienen las licencias.... Hoy saldrá en el Diari, porque les han entrevistado.
Preguntan si alguien sabe más sobre esto de cómo se puede parar una obra, o en este caso una tala de árboles.
Algun/a abogado o gente con experiencia en el tema sabe algo más?
Ya nos va bien en la Plataforma Platja Llarga enterarnos de cómo van estas cosas, aunque ojalá no llegase a hacer falta.
Por si alguien les puede ayudar, en esto o en otras cosas, quizá por ejemplo en las guardias que hacen en la zona por si vuelven a talar árboles volver a avisar a la urbana (solo son dos o tres personas haciendo turnos) os paso el email y telefono de uno de ellos, Javier: - fxarabel@hotmail.com”