2.3.07

UN ARTICLE DE FA 10 ANYS


Del ple al Buit
Jon Braun era un petit indi. Vivia en un Poblet menut prop d'una magnifica platja natural
Per tradició i també per lògica, els problemes que afectaven el poblat eren resolts entre tots i totes. Va arribar un dia, però, que el nombre d'habitants havia crescut tant que les assemblees eren impracticables Es resolgué l'assumpte amb l'elecció de representants de les diverses tendències.
Jon Braun ja no era tant petit, quan va veure aquests canvis, però seguia sent indi. Astorat va anar veient corn molts dies seus, enlluernats pels grans avenços tecnològics "La fi justifica els mitjans!", cridaven -, anaven oblidant els seus orígens. 1 com deia un gran indi del sud de la reserva, "qui perd els orígens perd la identitat". 1 és que tot anava lligat. els escollits com a representants eren els que disposaven dels mitjans per convèncer els altres. Els que encara utilitzaven senyals de fum creien que el progrés era compatible amb la conservació del medi. La casa on havia nascut ell, son pare, l'avi i potser també el besavi, s'havia convertit en un hipermercat. Poques coses quedaven que li recordessin el seu passat i la història del seu velí poble.
Tot s'anava esfondrant mica en mica. Els membres electes s'associaven els uns amb els altres i sovint aprovaven o rebutjaven propostes segons els seus interessos personals. també es donava el cas d'aquells que obeïen ordres de fora el poblat. A aquell espectacle teatral se l'anomenava vulgarment "el buit", degut a la manca d'ideals que movia els seus membres.
Feia tants anys que perduraven els mateixos representants, que la finalitat d'aquell sistema fou oblidada, i "el buit" deixar de ser un instrument eficaç de discussió i resolució de problemes.
En Jon Braun, ara vell, explica com la gent del poblat un dia se n'afartà i sortí al carrer.
La gent diu que el vell Braun no hi toca, però a mi m'agrada escoltar les seves històries.

Jordi S. (Publicat l'any 1997 al butlletí de Pedra de Toc- La foto correspon a la campanya de l'esmentada entitat per a demanar que obrissin el CAP)