6.12.04

ALTERNATIVA 101

1) Tauló d'anuncis a internet de l´abg: http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
2) La Permanent de l´ABG va se dissabte 4 de desembre i es van parlar diversos temes. Alguns d´ells van ser :
• Aquesta setmana es demanaran preus per fer una pancarta i enganxines de l´abg (CAL QUE ENVIEU PROPOSTES DE DISENY ABANS DE DISSABTE QUE VE).
• Es va valorar molt positivament el tracte rebut a Cal Tià el dia del dinar amb els Verds.
• La setmana que ve s´arreglarà el camí de la rasa tal i com volen els veïns de la zona.
• S´ha fet un contracte amb una empresa per posar al dia l´enllumenat públic. Començaran l´1 de gener.
• L´Assemblea de joves amb el suport del PIJ i de la regidoria de joventut han organitzat el I Parjk de Joves de Nadal que es farà al casal. (URBAN PARK)
• A partir de l´1 de gener la treballadora de joventut s´incorporarà a la jornada completa.
• El 13 de desembre començarà la campanya sobre salut dirigida als joves.
• L´any vinent iniciarem la recollida de l´orgànic amb diverses ajudes que ens permetran regalar cubells i tenir informadors.
• L´any vinent també engegarem l´ecopunt (ja s´estan fent gestions) per informar de qualsevol qüestió relacionada amb els residus, el medi ambient, etc.
• Es va aprobar crear una quota anual voluntària per finançar les activitats de l´abg. Per aquest motiu es farà publicitat a través del tdb i a través d´un tríptic.
• Es va actualitzar el llistat de membres i col.laboradors de l´abg.
• Per a la publicació tdb es faran gestions aquesta setmana per engegar una edició anual de la revista que arribi a totes les cases. La resta de números sortirien amb curta tirada.
• Per a la recollida sistemàtica de queixes que ens fan arribar els ciutadans es parla d´elaborar una butlleta que reculli totes les dades del problema i de l´informant. Actualment recollim diàriament diverses qüestions que fem arribar a les diferents regidories i al Consell Comarcal.
• Es parla d´engegar la Festa de l´Arbre de cara a la primavera. Al proper tdb es publicaran anècdotes de diferents festes de l´arbre que ens està fent arribar la gent.
• S´aprova fer un acte públic per explicar els nostres primers 100 dies de gestió. Serà el DIVENDRES 21 DE GENER DE 2005 AL VESPRE.
• S´elabora un text per explicar el procés per solucionar el tema de la zona verda de Muntanyans II, ja que en un diari local s´han publicat informacions tendencioses.
• Es parla de la problemàtica de la bastida del carrer ample.
• S´està creant la Borsa de Treball de l´Ajuntament. En breu ha de sortir publicitada.
• S´elabora el calendari de treball del DESEMBRE: Permanents: dies 11 i 18 a les 11h a la porta de l´Ajuntament. Assemblea: Dimecres 22 a les 22h a l´Auca. Secretaria: Dilluns 20 de desembre de 18h a 19h. RECORDEU QUE LES REUNIONS SÓN OBERTES A TOTHOM QUE VULGUI TREBALLAR AMB L´ALTERNATIVA.

3) ASSEMBLEA MENSUAL: DIMECRES 22 DE DESEMBRE A LES 22H A L´AUCA.

4) http://www.elsverds-catalunya.org/

5) Dijous 9 de desembre a les 19:30h PLE MUNICIPAL obert a tot el poble.

6) Ha sortit al carrer el full número 27 de l´abg d´Altafulla. Si el voleu llegir el podeu recollir a L´Auca o demanar-lo en pdf al correu: alternativa@altafulla.tinet.org

7) Si voleu rebre en pdf el butlletí de l´abg-Torredembarra número 4 el podeu demanar al correu: francescmercade@mac.com

8) “Ep Una proposta que et faig... Jo em llegeixo sempre tot el comunicat que envies de l'alternativa, però crec que amb el format aquest de pegar-ho tot al correu cansa molt la vista. (lletra petita, sense espais...). Seria molt millor, ja que t'ho curraries igual i el temps seria el mateix, fer-ho en un full word i enviar-ho com fitxer adjunt. També ho podries arxivar millor. No se ho dic per fer més amena la lectura...ja que surten coses interesants. Sol es una proposta.” Q.

9) Algunes idees extretes del butlletí dels arquitectes tarragonins que va fer arribar el Jordi R.
• La nova llei d´urbanisme es pronuncia a favor d´un desenvolupament sostenible.
• Que el concepte de sostenible està banalitzat (l´utilitza tothom amb fins contradictoris).
• Que el desenvolupament sostenible hauria d´anar d´acord amb “la utilització racional del territori, que fa compatibles el creixement i el dinamisme econòmic necessaris amb la cohesió siocial, amb respecte al medi ambient i la qualitat de vida de les generacions presents i futures.”
• El riu Gaià és un dels dos eixos que estructura el Camp de Tarragona.
• El 4% del Camp de Tarragona és sòl urbà.
• El front costaner s´ha ocupat de cap a cap.
• Cal evitar que el continu urbà de la costa sigui l´únic model d´ocupació possible.
• Ara cal coratge per salvar els santuaris costaners.
• El Gaià requereix una proposta global.

10) Hem fet gestions per estudiar la possibilitat per tal que es pogués ajudar als joves que assisteixen als fòrums socials que es fan arreu.

11) Aquesta setmana passada hem assistit a un curs de formació sobre diversos aspectes relacionats amb joventut.

12) NOVETATS: http://llibertat.com/cup/

13) Balanç del primer any del govern d´esquerres a la Genralitat fet per Joan Saura. Algunes qüestions que destaquem:
• L´auditoria que han fet ha detectat un dèficit de 1177 milions d´euros, un 0,86% del PIB.
• Canvi evidents: pluralitat, estil, diàleg.
• Més protagonisme del Parlament. Més transparència.
• CiU ha perdut el lideratge de la « qüestió nacional”.
• Prioritats: Estatut, llei d´iniciatives legislatives populars, col.laborar amb els ajuntaments amb experiències de participació, planificació i dotació dels peins, nova cultura de l´aigua, pla estratègic dels residus, 42000 habitatges protegits.

14) Davant la problemàtica amb la plaga de rates ens vam adonar que l´empresa contractada per aturar-ho no cumplia des de feia temps amb la seva feina. S´ha contractat una nova empresa.

15) S´ha fet neteja dels mòbils que pagava l´ajuntament a certes persones. Ara es reduirà el seu nombre dràsticament.

ALTRES HERBES:

1)xarxa 2000: http://www.infoeuropa.org:8000/notesinf.nsf/0/45138E81123FF8E1C1256ED8003A1F3B?OpenDocument

2) Per tal de preveure-ho a les vostres agendes de treball el dia 13 de desembre a les 19.30 està previst que ICV celebri amb un acte el primer any de govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat.
Caldrà que fem un esforç important perquè l’acte sigui un èxit d’assistència.

3)TORREDEMBARRA Dimarts 7 de desembre a les 8 del vespre a Cal Bofill
LA PRIVATITZACIÓ DEL FERROCARRIL Passi de la pel•lícula de Ken Loach "La Cuadrilla" i posterior xerrada sobre la privatització del ferrocarril a càrrec d'un membre de la CGT.

4)www.pobleviu.org

5)El govern fixa el cabal que permetrà al riu Gaià recuperar aigua pantà avall
“ El projecte, aplicable fins al 2015, preveu un curs d'aigua per al tram final d'entre 0,174 i 0,020 m/s
El riu Gaià amb aigua des del seu naixement, a Santa Coloma de Queralt, i fins al mar. Aquesta és la fotografia, que es podria tornar a captar, a tot tardar, l'any 2015 quan en compliment de la Directiva Marc de l'Aigua, la Generalitat ha d'assolir el bon estat ecològic dels rius de Catalunya. Per això, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fixat un cabal de manteniment per a les conques internes de Catalunya entre les quals es troba el riu Gaià que des de 1975 ha vist com la mà de l'home, amb la construcció de l'embassament del Catllar de què Repsol és la major concessionària, ha modificat les seves condicions hidràuliques. Per la seva banda, Repsol es mostra disposada a parlar del Gaià i del futur del pantà.

29/11/2004
M. PLANA Tarragona


El cabal de manteniment que l'ACA ha fixat per al tram final del Gaià, des del pantà del Catllar i fins a la seva desembocadura al mar, garanteix unes condicions mínimes d'habitabilitat, diferenciat en funció dels mesos i dels trams. Així, des de l'embassament del Catllar fins al torrent de Salomó, es preveu un cabal de 0,130 m/s d'octubre a juny, mentre que, a l'estiu, baixaria fins al 0,095 m/s. Des del torrent de Salomó fins al tram final, el cabal varia en funció dels mesos des dels 0.025 fins als 0.020 m/s. Al tram final del Gaià, el cabal oscil•laria des dels 0,174 m/s fins als 0,126 m/s. Unes quantitats que poden variar, ja que el pla es troba en període d'exposició pública, i que són insignificants si es té en compte que per l'Ebre normalment baixen uns 80 m/s.
El cabal mínim per al tram final del Gaià s'ha elaborat tenint en compte el règim pluviomètric dels darrers anys, les dades de climatologia de la zona i les necessitats hídriques dels ecosistemes segons les èpoques de l'any. De fet, el cabal, fixat també per a riu amunt, posa de manifest que des de 1975, quan es va construir l'embassament del Catllar a uns onze quilòmetres de la desembocadura, el tram baix del riu va perdre el seu caràcter fluvial per convertir-se en una riera que la major part de l'any és seca. S'humiteja només quan les nombroses filtracions que té el pantà i que fan que perdi prop del 50% de l'aigua que hi entra, fan que l'aigua s'escoli a la llera. Tot i aquest cabal bàsic, el director dels serveis territorials de Medi Ambient a Tarragona, Josep Lluís Pau, explica que el cabal del tram final haurà d'anar condicionat pel del tram superior perquè «no podem buidar el pantà si no hi baixa aigua». Pau avança que tot i que els cabals que ara ha fixat el pla sectorial dels cabals de manteniment de les conques internes es podran desenvolupar fins al 2015 i s'hauran de ratificar a través d'un pla zonal de cada tram dels 320 que diferencia el pla, el govern dem
anarà que el del Gaià «sigui un dels primers que es desenvolupi». Pau deia que hi ha hagut diversos «gestos simbòlics» respecte al territori que «s'han de traduir» en fets reals.

Dades divergents
La implantació del pla de cabals de manteniment de les conques internes de Catalunya comportarà la revisió de les concessions d'aigua. Segons dades de Medi Ambient, dels 26h que entren al pantà a l'any, Repsol té una concessió de 15,7 h- dels quals està gastant 3,5h-, els regants del Catllar i la Riera tenen 4 h, mentre que uns 7 h són pèrdues ocasionades per les filtracions que té el pantà per problemes en la seva construcció. Segons Repsol, l'aigua disponible al setembre seria de 16h, dels quals 4,3 anirien al complex petroquímic, 10 serien pèrdues i 1 aniria als regants. Segons Josep Lluís Pau, la divergència de dades va impedir que en una reunió entre govern i multinacional es fixés una proposta de cabal que el 1996 va aprovar el Parlament.”

6) L´ASSOCIACIÓ CULTURAL L´AUCA APAREIX AL DIRECTORI DE COL.LECTIUS DE L´AGENDA LLIBERTÀRIA DEL 2005. (www.agendallibertaria.tk)

7) 27 de febrer: XI CALÇOTADA DEL BAIX GAIÀ

8) CONSELL DE SOSTENIBILITAT: Revisant les últimes actes de les diferents comissions del Consell es desprèn la necessitat de tirar endavant el més ràpid possible el següent (a mitjà termini hi ha moltes més qüestions):
-Impulsar 1 parc infantil
-1 aparcament de bicis en un lloc del centre i un altre a la platja.
-Camí del cementiri
-PEMU
-Control de l´antiga n-340 per part de la guàrdia urbana (com es fa a Altafulla).
-Restauració d´una sínia.
-Elaboració d´un itinerari PR.
-Fer complir la normativa sobre il.luminació.
-Reubicació de contenidors de recollida selectiva.
-Nou enllumenat públic alimentat per energia solar.
-Aclarir els horaris del bus urbà.
-Pista pels skaters.
-Defensar la millor proposta possible per Muntanyans II.
-Engegar la campanya de roba usada.
-Engegar la campanya de divulgació de temes relacionats amb la salut.

9) PLE DEL CONSELL de SOSTENIBILITAT: 17 DE DESEMBRE

10) En què treballen les comissions del Consell? Aquí teniu el resum extret de l´última COMISSIÓ PERMANENT DEL CONSELL DE SOSTENIBILITAT del 8 de novembre de 2004:
“Litoral
Moció sobre protecció sorra de la platja: S’han encomanat les xarxes necessàries per tal de donar compliment a la moció, mitjançant un contracte menor. La comissió ja ha decidit on cal ubicar les xarxes.
Referent a l’arranjament de l’aparcament, s’informa que s’ha rebut informe de la campanya Bandera Blava on es detecta que aquesta és una de les deficiències que cal subsanar.
Pel que fa a l’ampliació de l’EIN per mar, aquesta no apareix en la proposta de Xarxa Natura 2000 que està elaborant el DMAiH, tot i que des de la Regidoria ja se’ls ha advertit d’aquesta errada i s’han compromès a incorporar l’esmentada proposta.
Benestar Social
Moció sobre la campanya Roba Usada: S’està treballant en dues vessants. L’elaboració d’un tríptic informatiu, el format del qual es discutirà en la propera reunió, i en la de dur a terme un projecte similar al que executa Càritas a Tarragona ciutat, més ambiciós i que contempla la integració laboral de persones amb problemes per a entrar en el circuit laboral. Amb Càrites ja s’ha dut a terme una reunió, per conèixer de primera mà l’experiència i avaluar la seva viabilitat local.
Rural, Agrícola i Forestal
Moció sobre l’arranjament de Rases: S’ha sol•licitat a l’ACA una subvenció per a l’arranjament de la Rasa que va des del Polígon a Can Dània per darrera del cementiri.
Les comissions estan treballant, també, altres aspectes concrets. Per exemple:
- Aigua, Residus i Energia continua elaborant el mapa de la ubicació dels contenidors de recollida selectiva i ha proposat una campanya específica de recollida de restes vegetals de la poda per aquests tres propers mesos.
- Medi Urbà i Litoral estan avaluant la proposta dels serveis tècnics d’Urbanisme pel que fa a les zones verdes de la Nova Torredembarra i Muntanyans II, tot i que es desconeix si tirarà endavant o no. Medi Urbà continua elaborant mensualment, un llistat de deficiències observades en la via pública.
- Benestar Social i Salut vol elaborar un calendari d’activitats relacionades amb prevenció en temes de salut (xerrades, cursets, etc.) per publicitar mensualment, i col•laborar en la coordinació de les campanyes de recollida de joguines de Nadal.
- Medi Rural, Agrícola i Forestal, està recollint informació sobre diferents elements singulars que podrien servir de fil conductor per a la validació d’un recorregut PR (Sínies, pedreres, masies, elements naturals, etc.). NO hi ha manera de localitzar una avaluació de les pedreres del terme municipal encomanat per la Regidoria d’Urbanisme i Medi Ambient la passada legislatura.
Totes les comissions estan preparant una exposició del treball realitzat i el que volen realitzar.
També hi ha dues comissions que han anunciat la voluntat de presentar mocions al proper plenari:
Comissió de Medi Urbà: proposta de moció de parcs infantils.
Comissió d’Aigua, Residus i Energia: proposta de moció d’enllumenat públic amb energia solar.
la resta de comissions encara no ha definit les mocions a presentar.”

11) El Pere A. i l´Alcantara van tenir la idea de fer un homenatge als republicans enterrats a la fossa comuna que hi ha a Vespella. El Pere es va dirigir directament a l´ajuntament d´aquest municipi del Baix Gaià i l´alcalde el va rebre immediatament. La idea tira endavant amb el següent format: DIUMENGE 12 DE DESEMBRE DE 2004 AL MATÍ ES LLEGIRÀ UNA PROCLAMA REDACTADA PEL JORDI S., ES PENJARÀ LA BANDERA DE LA REPÚBLICA I L´ESTELADA. POSTERIORMENT ES FARÀ EL VERMUT AL CASAL DE VESPELLA. ELS DETALLS S´ULTIMARAN AQUESTA SETMANA.

12) Aquesta setmana s´ha fet públic el comunicat de la reunió d´ecologistes que es va fer al local del GEPEC la setmana passada per pressionar al Departament de Medi Ambient per integrar més àrrees a la Xarxa Natura 2000 (protecció d´aus i espais naturals a nivell europeu). Es critica la línia de mantenir espais naturals aïllats. El document, però, conté algunes incorreccions o vàries qüestions poc matitzades així com aspectes positius de la nova política que no esmenta: la moratòria i futura protecció del Gorg, la inclusió en la proposta de la Generalitat de la protecció de la franja costanera de davant els muntanyans de Torredembarra, el pla per preservar el riu Gaià i la propera baixada d´aigua amb el cabal ecològic estudiat (ha sortit publicat a posteriori de la reunió), etc. Esperem del Departament valentia política per protegir del ciment els espais naturals, els corredors biològics i les zones agrícoles.