ALTERNATIVA 92
Dimarts 5 d´octubre de 2004
Companys/es, suposo que ja heu vist la premsa, l’Alcalde Lecha ha destituït als seus socis de govern, AMDC, VUT i PP, i s’ha quedat sol amb els seus dos regidors de la federació de CIU, el sr. Pujol i el sr. Mercadé, ostentant la primera i segona alcaldia respectivament. Lecha és queda amb totes les regidories. Es evident que la situació és difícil i esperpèntica, 14 regidors a l’oposició i 3 al govern.
El partit socialista es planteja presentar una moció de censura i necessita la signatura de 9 regidors, que no vol dir fer un pacte de govern.
Demà dimecres 6 d’octubre, a les 22 h., a l’Auca hi ha convocada una assemblea extraordinaria per informar i per decidir quina postura i actitut tenim que defensar davant de la premsa i de la ciutadania.
És important que tots els membres de l’ABG participem assistint a l’assemblea, en cas de no poder assistir us demano que opineu a traves de mail, o be em truqueu per telèfon 696 363 328
Lluís Suñé
PREMSA
VILAWEB
CiU trenca el pacte de govern a Torredembarra i podria perdre l'alcaldia L'alcalde de Torredembarra, Miquel Àngel Lecha (CiU), ha trencat el pacte de govern en minoria amb PP, ADMC i VUT. CiU, que té només 3 dels 17 regidors, pretén així encetar una negociació urgent perquè sorgeixi un govern majoritari davant la imminent negociació de les ordenances fiscals i els pressupostos per al 2005.
Lecha va signar dilluns un decret pel qual deixa sense efectes la delegació de competències que al mes de maig va atorgar als dos regidors de l'ADMC, i als únics edils de PP i VUT, amb els quals, a conseqüència d'aquesta delegació, va passar a formar govern en minoria, amb només set de les disset representacions del l'Ajuntament de Torredembarra.
L'alcalde ha justificat la seva decisió de trencar el pacte en què 'darrerament hi havia petites desavinences que no venen al cas, i que s'han sumat al fet que el govern era en minoria'. Aquests dos factors, que segons l'alcalde potser per si sols no haguessin trencat el govern (cosa evident en el cas de la minoria, donat que ha estat vigent durant mesos), han provocat conjuntament una situació insostenible.
'A més, he vist que no es produïa cap moció de censura, que vol dir que els grups de l'oposició també tenen dificultats d'arribar a acords, i no creia que tot plegat fossin les millors condicions per a afrontar negociacions importants de l'Ajuntament com les que venen ara, la de les ordenances fiscals i la dels pressupostos del 2005', ha afegit el màxim responsable del consistori torrenc.
'Per això he decidit precipitar les coses, a veure si així seiem tots els grups a negociar per treure'n un govern estable i majoritari', ha dit també Lecha. I és que la negociació que s'enceta a partir d'ara es preveu complicada, ja que el mapa d'escons del consistori presenta nombroses agrupacions: a banda dels tres regidors que segueixen al govern (CiU), i dels que avui han deixat de ser-hi (dos d'ADMC, un de VUT i un del PP), hi ha els quatre partits de l'oposició: quatre regidors del PSC, tres d'ERC, dos del GIT i un de l'ABG).
EL PUNT
Lecha expulsa els socis de govern de la Torre per deixar «via lliure a un pacte més estable»
El comitè local de CDC no descarta expulsar els regidors del partit per no haver-li consultat la decisió
M. PLANA . Torredembarra
La situació política a Torredembarra ha tocat fons. L'alcalde, el convergent Miquel Àngel Lecha, està més sol que mai després que Lecha expulsés ahir els seus socis de govern (ADMC, VUT i PP) i el govern quedés reduït només als tres regidors de CiU en una decisió que vol deixar «via lliure per poder fer un pacte més ample, i amb més garanties de governabilitat». L'acció unilateral de Lecha, que assegurava que en aquests moments no pensa dimitir tot i les peticions de l'oposició, aixecava les crítiques del comitè local de CDC, que deia que «segons el caire» que prengui l'assumpte també li demanaran que plegui.
+ Els edils de l'oposició conversant als passadissos després de conèixer la decisió. Foto: J.FERNÁNDEZ
Tot i que l'alcalde de Torredembarra deia ahir que «és evident» que no es planteja governar amb tres regidors, Lecha espera que el cessament dels fins ahir socis de govern «pugui precipitar» la construcció de qualsevol altre pacte que pugui dotar Torredembarra «d'un govern amb majoria estable». El batlle governava des del mes d'abril passat en minoria però no ha estat fins ara i després «de desavinences amb l'equip de govern» -que Lecha es va negar a explicar- que a través d'un decret d'alcaldia expusalva del govern els quatre regidors ADMC, VUT i PP i deixava el govern torrenc a mans dels tres edils de CIU tot i que Lecha en tindrà totes les competències i els dos altres membres del govern, Josep Pujol i Joan Maria Mercadé, n'ocuparan la primera i segona tinences d'alcaldia. De fet, l'alcalde deia que confia que «no passin gaires hores» abans d'aconseguir qualsevol altre entesa mentre que afegia: «Estic esperant a veure si hi ha una moció de censura». El batlle, però, es reafirmava ahir en el càrrec assegurant: «En aquests moments no tinc previst dimitir». Un gest que precisament ahir se li demanava des de l'oposició, ara ja integrada per catorze edils. Especialment crítics van ser els fins ahir socis de govern de Lecha. La portaveu i regidora d'ADMC, M. Dolors Toda, deia que se sentia decebuda i afegia: «Avui -ahir per al lector- ens ha fallat perquè esperàvem la seva dimissió», ja que per l'edil aquest era un acte de responsabilitat política d'un batlle a qui acusava de «manca de voluntat de diàleg». Des del VUT, Octavi Solé deia haver perdut la confiança en Lecha mentre que des del PP, Ana Marin assegurava que l'acció de Lecha no l'ha sorprès perquè aquesta era la crònica d'una mort anunciada.
La moció de censura, una alternativa ara «necessària»
«Moció de censura», van ser una de les paraules que més van sonar ahir a l'Ajuntament de Torredembarra. La decisió de Lecha, que vol «deixar portes obertes perquè qui tingui majoria pugui governar», hauria de facilitar ara la presentació de la moció de censura contra el debilitat equip de govern, un pas que els regidors de l'oposició qualificaven ahir de necessari. Tot i així, des del PSC, Ramon Ripoll qualificava de «salt al buit» la decisió de Lecha, de qui deia que la seva dimissió «donaria estabilitat i una millor imatge». Des d'ERC, Montserrat Gassull deia que els republicans «no tancaran les portes a ningú» igual que ho assegurava des del GIT Santiago Ardèvol. Mentre que, des d'ABG, Lluís Suñé deia que aquest nou capítol reflecteix la «decadència política de Torredembarra». De fet, el socialista Ripoll deia que tots els partits que actualment hi ha a l'oposició, a excepció d'ABG i ERC, són «cadàvers de Lecha» ja que, deia, tots havien estat cessats per l'alcalde mentre havien governat conjuntament amb el batlle.
Malestar a CDC
El comitè local de CDC a Torredembarra qualificava ahir de «totalment negativa» l'acció que els regidors de la federació nacionalista al consistori torrenc van prendre «sense tenir en compte CiU». La presidenta del comitè, Rosa M. Guasch, amb el suport dels altres membres de la junta local del partit, deia que «segons el caire que prengui l'assumpte prendrem la decisió de demanar-los la dimissió» perquè la dels edils, deia, «no és una manera d'actuar correctament». Guasch afegia: «D'entrada no poden donar suport [a l'acció dels regidors]. No és just ni amb el partit, ni amb els militants ni amb els votants». Els militants de CDC es reuniran amb tota probabilitat avui- Igual com durant la resta de la setmana ho aniran fent les altres formacions polítiques per estudiar les mesures a emprendre a partir d'ara.
DIARI DE TARRAGONA
COSTA
Lecha disuelve el gobierno y asume todo el poder en Torredembarra
El alcalde dice que quiere 'provocar' otro pacto para garantizar la gobernabilidad del municipio
Jordi Cabré | jcabre@diaridetarragona.com
La crisis política de Torredembarra ha llegado ya al precipicio de la moción de censura. El alcalde, Miquel Àngel Lecha, firmó ayer un decreto mediante el cual quitó todas las competencias a sus socios del equipo de gobierno y las asumió él mismo. La medida, que no ha pasado por los comités de CDC y UDC, sólo cuenta con el apoyo de sus dos compañeros de partido -Josep Pujol y Joan Maria Mercadé- que son ahora primer y segundo teniente de alcalde. El resto de fuerzas políticas, todas en la oposición, ya han mostrado su rechazo a la medida y todas reconocen que la moción de censura es la única alternativa posible a salir del espiral de crisis que existe en el Ayuntamiento.
«Os he convocado (a la prensa) porque en fecha de hoy -ayer para el lector- he hecho un decreto en el cual de alguna forma disuelvo el equipo de gobierno». Así empezó ayer Lecha la rueda de prensa para presentar los cambios drásticos del gobierno torrense. El alcalde habló en nombre de los sus dos concejales («sus palabras son las nuestras», llegó a decir Josep Pujol cuando se le intentó pedir su opinión) y argumentó la meditada decisión «por las desavinencias con el equipo de gobierno a las que no entraré a numerar», dijo.
El alcalde repasó que desde abril el gobierno está en minoría (él mismo firmó los decretos para expulsar al GIT del equipo de gobierno) y «todos sabíamos que la situación era muy frágil, una especie de parche». Durante este tiempo, el propio alcalde buscó una nueva mayoría para gobernar para evitar someterse a la oposición en algunos puntos de los plenos. Pero esta mayoría no llegó y por tanto, «la decisión que se toma deja vía libre para que se pueda hacer un pacto más amplio», aseguró.
Lecha reiteró a las preguntas de la prensa que la decisión «sirva para que haya pactos y dejamos las puertas abiertas a todos». El alcalde razonó que ahora es el momento de aprobar las ordenanzas y los presupuestos y «con un gobierno en minoría tiene todas las opciones de perder».
Rechazó que quisiera perpetuarse en el sillón de la alcaldía y que «es la mejor decisión que podía tomar». El alcalde dijo que la decisión era del cargo que ostentaba y no de partido y que «en todo caso creo que la postura del partido debe ser favorable para lograr la gobernabilidad de Torredembarra».
Con esta medida, la situación política del Ayuntamiento queda de la siguiente forma: los tres concejales de CiU son el gobierno (número mínimo de ediles para convocar Juntas de Gobierno Locales) y los 14 ediles restantes -PSC, ERC, ADMC, GIT, VUT y PP- pasan a la oposición.
El propio alcalde dijo que se podía gobernar, aunque su decisión tiene una clara finalidad: obligar al resto de formaciones políticas municipales a consensuar un pacto para romper la dinámica negativa de esta legislatura, que desde su inicio ha sufrido diferentes zozobras.
¿Y ahora qué?
La nueva etapa política torrense cogió en frío tanto a los comités locales de los partidos -CDC y UDC- como al resto de formaciones de la localidad. Todas reconocieron su decepción por la medida -nadie quiso pronunciar la palabra traición- y la sorpresa por la forma en que se desarrollaron los acontecimientos (después de la Junta de Govern Local de cada lunes).
A partir de hoy, la piedra está en el tejado del resto de formaciones, que deberán intensificar sus contactos para buscar la salida a la crisis. De hecho, a sabiendas que la moción de censura es la única vía posible, todos los partidos deberán asumir un nuevo rol para formar el nuevo gobierno.
Aunque se reconocieron charlas informales y algunos intercambios de opiniones, nadie afirmó con rotundidad que se habían empezado los contactos, aunque todos abrieron sus puertas de par en par, incluso no descartaron a CiU, aunque todos tienen claro que no es el partido, sino el alcalde la pieza que no encajaría en un acuerdo con los convergentes.
La decisión deberá tomarse en pocas semanas. La legislación prevé que desde la entrada en el registro de la moción de censura se contemplen quince días para convocar el pleno y votarse allí mismo.
Una de las alianzas que podrían tomar el relevo al solitario tridente nacionalista es la formada por los tres partidos de izquierdas (PSC-ERC-ABG) junto a los independientes del GIT. Ellos formarían más de la mitad de concejales, el requisito mínimo para proponer la más que evidente moción.
* Escola de tardor dels Verds: 27 i 28 de novembre al pati de l´aj. De Torredembarra. Coorganitza: abg.
* Zona verda del c/lleida: acció popular el 6 de novembre. S´extén la convocatòria a totes les entitats i ass. de veïns. Xocolatada, gimcama, multes simbòliques pels cotxes mal aparcats.
* Es proposa una reorganització interna de l´entitat per donar cabuda a les ganes de treballar de molta gent i per donar resposta als diferents graus d´implicació. Per començar es crearà una permanent que es reunirà setmanalment. La primera permanent serà el divendres 8 d´octubres a les 22h a casa del Jordi (Eduard benot, 5- cartell de l´abg a la porta).
ATENCIÓ CAL QUE RESPONGUEU A LA SEGÜENT ENQUESTA:
Dia per fer la permanent: Divendres 22h o dissabte 11h
Dia per fer l´assemblea mensual : Dimecres 22h /Divendres 22h/Dissabte 11h
De la resta de propostes ja n´anirem parlant.
ALTRES HERBES:
1) TXALA AMB EL CORRELLENGUA!!!!!!!
DISEBTE 9 D'OCTUBRE AL MORELL!!!
PER A MES INFORMACIÓ: WWW.TXALA.COM
2)Crida als moviments socials de Catalunya
Benvolguts/des companys/es,El proper diumenge 3 d'octubre, diverses campanyes, organitzacions de moviments socials i col.lectius diversos de Catalunya celebrarem una Assemblea de Moviments Socials catalans, per tal de preparar les propostes dels moviments socials catalans a l'Assemblea de Moviments Socials europeus que tindrà lloc a Londres el proper 17 d'octubre, un cop finalitzat el 3r Fòrum Social Europeu, que se celebrarà a la mateixa ciutat els dies anteriors. L'Assemblea del dia 3 pretén preparar la participació dels moviments socials de Catalunya en el Fòrum Social Europeu; establir un calendari d'accions comunes, assenyalant les principals campanyes que s'estan
preparant per als pròxims mesos a Catalunya; portar aquest calendari
d'accions a l'Assemblea de Moviments Socials de Londres i ser un àmbit de
trobada i debat dels diferents moviments socials del nostre país, on
tothom pugui explicar què és el que està fent en els seus espais.
A Londres, un cop finalitzi el Fòrum Social Europeu, se celebrarà
l'Assemblea de Moviments Socials europeus, d'on sortirà una declaració
final amb un calendari d'accions i mobilitzacions, com ja es va fer l'any
passat a París, on es va fixar la mobilització del 20 M contra la guerra
com a jornada internacional. En la propera Assemblea Europea es llançarà una nova proposta de mobilització internacional en defensa dels drets socials i en contra de la Constitució europea. A la vegada que s'impulsaran noves iniciatives contra la guerra i l'ocupació de l'Iraq, l'Afganistan i Palestina. Creiem que és important la màxima presència de moviments, xarxes i organitzacions de Catalunya en aquesta Assemblea de Londres, per tal de poder participar en l'elaboració del calendari de mobilitzacions i impulsar
>després, a casa nostra, les propostes d'acció acordades en l'àmbit
europeu. Per aquests motius, des de les campanyes i organitzacions de moviments socials sotasignats, us convidem a participar en una Assemblea de moviments Socials: Diumenge 3 d'octubre 11:00 h Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Barcelona, 9 de setembre de 2004. Xarxa de Mobilització Global, Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea, Plataforma Aturem la Guerra, Xarxa contra els Tancaments i la Precarietat i Assemblea de resistències al Fòrum 2004. Mira també: http://www.xarxaglobal.net
3) TROBADA D´ENTITATS DEL BAIX GAIÀ, CONCURS DE VERSOTS I ALTRES: www.gaiafolk.com
4) www.dimweb.net/tres wwww.racocatala.com/eltimbal
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada