6.9.07

SALVEM EL GAIÀ - COMUNICAT DE PREMSA


Comunicat de premsa 06/09/07

SALVEM EL GAIÀ
Apartat de Correus 223, 43830 Torredembarra
jsmbaixgaia@hotmail.com

A finals de la dècada de 1990 es van unir les diferents entitats que estaven treballant al tram final del riu Gaià demanant el cabal ecològic. Aquesta iniciativa es va batejar amb el nom de Salvem el Gaià. Va ser una etapa plena d’il·lusió on es van desenvolupar actes informatius, reivindicatius i desenes de reunions per tal de cercar una solució al per al riu. Sens dubte, el fet que des de 1975 hi hagi una presa que deixa sense cabal, el tram del Catllar fins a Tamarit, és el principal escull per tal de tenir un riu viu. No cal dir, que l’actual situació vulnera totes les normatives europees referents als rius i concretament la Directiva Marc de l’aigua. No cal dir, que el Parlament de Catalunya ha aprovat el cabal ecològic dues vegades mitjançant proposicions no de llei (anys 1996 i 2000). No cal dir, que el Síndic de Greuges ha reclamat l’aplicació d’aquest cabal aprovat pel propi parlament.

La lluita pel riu mai s’ha deixat ni mai s’ha donat per perduda. És per això, i després d’haver assistit al procés participatiu promogut per la Unitat de Participació de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya, després de veure el perill que el riu torni a ser oblidat i després de l’experiència del Big Jump, on diversos representants d’entitats ens vam trobar (4 d’agost de 2007) per a revifar la lluita pel Gaià. Hi van ser presents persones de Renau, Altafulla, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Torredembarra, La Nou de Gaià, etc. Les entitats van ser diverses: Ecologistes en Acció, Grup d’Amics de Toni Achón (Gata), Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua, Associació Mediambiental La Sínia, etc. Tenim damunt la taula qüestions com ara la creació dels Consells de Conca, el PEF (Pla d’Espais Fluvials) i la proposta de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua de crear un fòrum participatiu permanent i tenim la possibilitat de tirar endavant nous estudis que permetin conèixer la situació real del riu a diferents nivells.

Salvem el Gaià proposa, a curt termini, la creació d’una Taula d’Alcaldes del Baix Gaià per consensuar una solució pel riu. Salvem el Gaià demana a l’ACA i a Repsol que moguin fitxa per tal de cercar una solució.

Per tot plegat, ens hem posat en contacte amb tots els alcaldes del Baix Gaià per a demanar el seu suport institucional per tal d’aconseguir el cabal ecològic per al riu Gaià. Creiem que una bona manera de fer pública aquesta adhesió, serà l’assistència de representants municipals a l’acte previst el 8 de setembre a la desembocadura del riu que tindria lloc a la una del migdia.

Programa d’actes de dissabte 8 de setembre de 2007:
9h Sortida des del Centre Cultural del Catllar cap a Sant Magí de la Brufaganya.
10h Esmorzar amb la Plataforma Salvem Querol
11h Recollida d’aigua de les fonts de Sant Magí.
13h Acte públic a la desembocadura. Presentació de Salvem el Gaià i performance.

Han confirmat l’assist ència:
Tinent d'alcalde i regidora de medi ambient de Tarragona, Carme Crespo
Tinent d'alcade de Tarragona
Alcalde d'Altafulla
Alcalde de Salomó
Alcalde de Vespella o Tinent d'alcalde si no pogués
Alcalde la Nou de Gaià
Tinent d'alcalde del Catllar

I també representants de:
Associació de veïns de Ferran
Associació Cultural l'Òliba d'Ardenya
Plataforma Salvem la Muntanya de Sant Joan

Salvem el Gaià!

jsmbaixgaia@hotmail.com
Apartat de Correus 223 de Torredembarra (43830)
Telèfon de contacte: 655486116 (Hèctor)