11.9.07

ARTICLE D'OPINIÓ

Passat i futur del Gaià
El dissabte dia 8 de setembre es va presentar la nova etapa de Salvem el Gaià. Va ser un acte ple de simbolismes, començant pel contacte amb Salvem el Querol fins arribar al relleu donat als representants municipals de la comarca. Es tracta d’una problemàtica ecològica que ha esdevingut social i política per l’incompliment de la Normativa Marc de l’Aigua de la Unió Europea, per exemple, i per la creixent consciència dels veïns que viuen a la conca del riu. Setmanes abans, el 15 de juliol, va tenir lloc el Big Jump a molts rius d’Europa. Un d’ells va ser el Gaià on, una vegada més, es van mobilitzar una desena entitats pel nostre riu.

Ara la paraula la tenen els nostres representants polítics dels quals esperem que siguin valents i capaços d’arribar a un gran consens. Si mai dubten de la feina a fer que repassin la història dels darrers anys del Gaià:

L’any 1996 la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya va aprovar el cabal ecològic. El maig 1998 l’Ajuntament de La Riera de Gaià va aprovar una moció a favor del cabal ecològic. El novembre ho va fer Altafulla. El febrer de 2000 van ser Vilabella i Torredembarra. I l’agost d’aquell any, el del Montmell. Després vindrien noves adhesions municipals.

L’any 2000, de nou, el Parlament de Catalunya va aprovar que es desenvolupessin les accions necessàries per a establir el cabal ecològic per al riu Gaià. El juliol de 2001 l’ACA va aprovar el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment de les Conques Internes de Catalunya. L’any 2003, el Síndic de Greuges va suggerir que l’autoritat hidràulica establís el més aviat possible el cabal mínim.

L’estat actual del riu incompleix la Llei d’Aigües 29/85, de 2 d’agost, i la seva versió reformada, la 46/1999, que ja inclou el concepte de cabal ecològic. També incompleix la Llei del Parlament 6/1999 d’ordenació, gestió i tributació de la’aigua. De la mateixa manera, el Gaià incompleix la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2000 pel que fa al ús sostenible de l’aigua.

El full de ruta està marcat i té l’aval del procés participatiu del curs passat coordinat per l’Agència Catalana de l’Aigua. Esperem notícies.

Jordi S.