27.10.06

ALTERNATIVA 246


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0.- Dissabte 28 d’octubre PERMANENT DE L’ABG a les 12h

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/
http://india.blocat.com/
http://francescmercade.blogspot.com/
http://lluissunye.blogspot.com/
www.abg.cat

2.- REGIDORIA DE JOVENTUT
“Bones a tothom! Aquest dissabte els ajuntaments de Torredembarra i Roda preparem un bus per anar a les activitats d'oci alternatiu de Cambrils.
L'Hora de sortida és les 22:30 h, davant de correus. (tornarem un cop finalitzin les activitats) Us adjunto l'autorització per als menors de 18 anys, i l'heu de portar signada el dia de l'activitat.(Jo em faré responsable de la gent de Torredembarra) Si voleu saber més sobre les activitats que hi haurà, ho podeu consultar a la web www.viudnit.com Qualsevol dubte em trobeu al 616021115. Sandra”

3.- EXPOSICIÓ
Cal Bofill Del 2 al 27 d’octubre de 2006 Horari: dilluns a divendres de 10 a 15h Energia neta o bruta ... Amb quin tipus d’energia creus que podrem viure?
4.- MUNTANYANS II
“ICV demana una ampliació de 10 milions d'euros per adquirir finques urbanitzables a la costa catalana GISELA P. Torredembarra «La reivindicació per aturar la urbanització del pla parcial Muntanyans II a Torredembarra encara continua vigent i, per tant, no donem el conflicte per perdut», va assegurar ahir Lluís Suñé, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torredembarra i vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès. L'exconseller de Medi Ambient, Salvador Milà, hi va afegir que, malauradament, «si Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) no hagués format part del tripartit els tres últims anys de govern hauria estat molt difícil aturar la urbanització del pla parcial Muntanyans I i la zona del gorg de Creixell de Torredembarra». Milà va ser l'encarregat d'avançar dues iniciatives per aconseguir que els terrenys de Muntanyans II s'edifiquin el mínim possible. En primer lloc, va recordar que el Ministeri de Medi Ambient de l'Estat té una partida pressupostària per adquirir finques de sòl que ha estat declarat urbanitzable. «Presentarem una esmena al Congrés perquè aquest fons s'incrementi amb 10 milions d'euros i, així, poder destinar part del pressupost a la compra de l'espai natural de Torredembarra, que actualment està amenaçat», va dir. Així mateix, va argumentar que aquest fons no només hauria d'estar centralitzat a Madrid sinó que Catalunya hauria de tenir el seu propi. En aquesta direcció, va anunciar la necessitat d'aplicar la segona fase del pla director del sistema costaner per continuar endavant amb la recuperació d'aquells espais d'interès paisatgístic. (...) SALVADOR MILÀ EXCONSELLER M. AMBIENT
«No hem abandonat la lluita per aturar l'edificació indiscriminada en els terrenys del pla parcial Muntanyans II a Torredembarra» Del Punt.

6.- REGIDORIA DE JOVENTUT + GrUP JOVES + PIJ
El 4 de novembre, Passatge del Terror al Patronat Antoni Roig. 18h-21h i 22h-1h

7.- CRIDA PER LA MARXA DE LA VIA VERDA
19 de novembre de 2006
Us fem arribar una iniciativa que us pot interessar:
*Objectiu: Reeditar la iniciativa anual de trobar totes les lluites de la comarca en una diada reivindicativa. L'any passat l'eix central va ser el cabal ecològic del riu Gaià i aquest any la via verda.
*Crida a les adhesions: Volem fer una crida per tal que participin el màxim nombre d'entitats i persones. Podeu fer arribar l'adhesió a una d'aquestes adreces:
lluisestamariu@telefonica.net
sinia@siniadelgaia.com
jsmbaixgaia@hotmail.com
*Us fem arribar un manifest que es pot esmenar i canviar.
Hèctor H de La Sínia
Joan G del Gata
Jordi S de l'ABG
Manifest provisional de la Marxa per la Via Verda.
Baix Gaià en marxa
per un transport social i la via verda
La nostra comarca està vivint un creixement urbanístic insostenible. Aquest creixement, però, no ha vingut acompanyat de l'establiment dels serveis socials necessaris i ha creat una dependència total respecte el transport privat. Davant d'aquesta situació les entitats convocants de la marxa volem manifestar:

• Que l'antiga via de tren que unia Reus i Roda de Berà es pot aprofitar per a usos públics.
• Que és necessari planificar les inversions per tal de garantir la mobilitat amb transport públic.
• Que en el cas l'antiga via Roda-Reus es pot tornar a convertir en una via ferroviària per a passatgers i en una via verda.
• Que una via verda seria una eina per vitalitzar socialment i turísticament la comarca.
• Que cal canviar el model de creixement en el qual estem immersos (Muntanyans II,...). Cal mirar de diversificar l'economia, garantint tots els serveis i preservant i donant a conèixer els nostres valors culturals (ruta de castell, mostra de circ, etc.) i naturals (riu Gaià, muntanyans, pic de la Mola, etc.). Poden ser un atractiu turístic i poden donar la qualitat de vida que tots desitgem.
La Riera de Gaià, 19 de novembre de 2006

8.- MUNTANYANS II NO
Volem agrair la presència i el suport el dimecres 18 d’octubre a Torredembarra de Daniel P, Dolors C i Salvador M. També volem agrair a tots els que vàreu venir a dinar, visitar l’EIN, la roda de premsa i l’acte públic.

9.- RECICLATGE A L’IES
Abans de començar l’acte públic de dimecres vam poder parlar amb una professora de l’IES que va comentar que seria interessant que el contenidor de paper que hi ha al carrer s’apropés al centre educatiu per a facilitar el reciclatge. Així doncs, hem fet arribar a la regidoria aquesta observació.

10.- LA SITUACIÓ DE LA SANITAT A LA TORRE
Al final de l’acte de dimecres un veí es queixà de la ràtio de ciutadans per metge de capçalera que hi ha al CAP. D’avant d’aquesta preocupació hem decidit fer arribar una carta a Santa Tecla, que és qui gestiona el CAP, per preguntar la situació del centre sanitari. De pas oferirem la nostra col•laboració en tot allò que poguem ajudar i demanarem que l’empresa faciliti eines de participació i de control ciutadà del funcionament del CAP.

11.- TRANSPORT PÚBLIC + AGENDA 21
“Torredembarra se suma a la petició de millores en el transport públic a l'estació del TGV a la Secuita
A.P.. Torredembarra El ple ordinari celebrat ahir a Torredembarra va donar suport a la petició del Consell Comarcal del Tarragonès de creació d'una línia d'autobús que enllaci els municipis de l'est del Tarragonès amb l'estació del TGV. El Consell havia sol•licitat que es posés en funcionament una línia amb origen al Vendrell i una parada a Torredembarra. D'altra banda, el consistori va aprovar ahir la revisió de l'Agenda 21 del municipi proposada pel consell municipal de Sostenibilitat. La proposta original, aprovada l'any 2001 com a primera acció del consell, ha estat actualitzada després de cinc mesos de treball de les comissions. Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Lluís Suñé, la revisada Agenda 21 «defensa una ciutat més cohesionada urbanísticament».(...)”

12.- SALUTACIONS
Ens envien salutacions des de Premià de Mar: http://coaliciopremia.blogspot.com

ALTRES HERBES

1) AGENDA
Octubre: www.gaiafolk.org
28: Portàtil FM a Pl. Vila (Gaià Folk)
28: a la Nou expo homenatge Bartolozzi. 19h castellFins 31 desembre
29: Jocs de cucanya Pl. Escorxador 17:30h Gaià Folk
31: Festa Castanyada - Auca (ABPT, GAIÀ FOLK)
Novembre
4: Presentació a Cornellà un llibre amb un capítol sobre nUMEN Mestre.
5: 9h Visita guiada gratuïta sobre Fotografia de Natura. Punt de Trobada Cal Bofill,
5: Excursió a Prades Centre Estudis Sinibald de Mas (CESM) tel. 627452726
18: Debat “Quin model de poble vols per Altafulla? ABG
19: Marxa per la Via Verda
Desembre
3: Excursió de Roda a Salomó CESM+LES MONGES tel. 627452726
3: 9h Visita guiada gratuïta sobre Baix a Mar, la cultura de la mar. Punt de Trobada Cal Bofill
17: Excursió a Tamarit CESM tel. 627452726

2) “MONITORS/ES
Hola, bon dia: Sóc Ester de D., coordinadora de zona de l'empresa EIX DE SERVEIS.Som una empresa de lleure educatiu i en aquest moment tenim un projecte de MONITORATGE DE MENJADOR a la zona del TARRAGONÈS. Els nostres centres educatius estan a: TARRAGONA CIUTAT, TORREDEMBARRA, RODA DE BARA, FALSET, BONASTRE.....
La feina es dins la franja del migdia (aprox 12:30-16:00h) i segons siguin Instituts o Ceip's seran 3 o 5 dies a la setmana. Si ho consideras, em pots enviar els curriculums de les persones interessades i jo m'encarrego del tema de la selecció. Salutacions, Ester de D. Coord.Serveis Eix www.eixdeserveis.com”

3) http://www.cgt.es/cgtense

4) www.freecatalonia.com

5) Del Corriol: “Observat 1 agró blanc observat a la Marató ornitològica del passat 7 d’octubre El Jordi V, l’Albert V, l’Albert E, el David M i en Claus P varen escombrar els Muntanyans-Gorg i la desembocadura del riu Gaià aprofitant que a més de 70 països del món BirdLife organitza el Festival Mundial dels Ocells. Es varen observar una cinquantena d’espècies.
Observat un voltor comú al Canyadell el passat 13 d’octubre El passat divendres 13 d’octubre al voltant de les 12 del migdia, Lieve van Goitsenhoven i un grup de persones estaven a la Cala Canyadell compartida per alatfulla i Torredembarra. Varen observar estupefactes un enorme voltor comú (Gyps fulvus) posat primer damunt les roques del penyasegat marí, després al damunt d’una casa. També varen poder gaudir del seu vol circular típic.
Milers de fartets al Gorg de Creixell El Víctor Sentís, President de Salvem el Gorg de Creixell, va realitzar aquesta fotografia d’un mascle de fartet (Aphanius iberus) en un dels tolls propers al camping Gavina. En dates properes es sol•licitaran diverses mesures especials de protecció i estudi a la Generalitat davant la indefensió que podrien patir aquestes poblacions.
Es bat el rècord de sargantanes cuaroges observades en un cens El segon cens d’aquesta tardor va donar 144 individus en total observats, 17 més que rècord anterior. Probablement el fet que just els dies anteriors hagués plogut, les fes ser més evidents cercant els reconfortants raigs solars. Els observadors varen ser en Dionís, l’Arnau, la Gemma, el Claus, l’Alexandra, la Marta i en Ramon, malgrat que els tres primers marxéssin abans d’acabar els últims trams.
Tornen els escarabats piloters als Muntanyans
Els dies de setembre desp´res de pluges s’han pogut observar els animals que donen nom als vilatans de Torredembarra: els escarabats piloters. Una biòloga italiana, na Valeria, n’ha estudiat les poblacions larvàries.
El meu nom és Claus P A continuació us transcrivim, més o menys fil per randa, un text de presentació que hem demanat a en Claus, un noi de dinou anys que ens ajudarà fins el 15 de març a raó d’unes 25 hores setmanals, incloent caps de setmana i festius. A Àustria vaig estudiar magisteri de biologia y psicologia/filosofia. Em va agradar, pe`ro primer volia conèixer una mica de món. Ja des de la meva infantesa estimo la Natura i la seva aclaparadora diversitat i per aquest motiu vaig decidir-me per aquest projecte. Li he agafat carinyo a l'espai protegit i em ve molt de gust protegir els animals i plantes que allà viuen. També vull contribuir a que augmenti la fauna del parc per a arribar a una més gran diversitat. Molta gent que viu aquí no comprenen la importància de l'espai natural protegit per a les diferents espècies. Llencen brossa per tot arreu que jo després recullo en part sense ser conscients que fan olt més mal del que es pensen. Per aquest motiu és important netejar la reserva i fer els treballs d'informació i altres importants de conscienciació de cara al públic que fem. Però el meu treball va més enllà. Per exemple, aquest mes haig de fer un dibuix científic per a un certificat, estic produïnt activitats educatives per a escolars. Aquesta diversitat de feines és el que fa tan captivadora i variada aquesta feina. Una altra raó per la que em sento tan bé aquí és perquè la gent d'aquí m'heu integrat i acollit des del començament. Claus P (extret de la traducció d'en Djore Kasimir)
Disposem d’allotjament per a voluntaris a Baix a Mar Fins el 15 de març com a mínim disposem d’un pis on viu en Claus Pelikan, a Baix a Mar de Torredembarra, just al costat de l’església, número 13B, 1r 2n. Només està ocupat un dels dos dormitoris i des del balcó es veu la mar de ben a prop. S’ha donat veus per si hi ha algú que vulgui compartir-ho amb el Claus, però de moment no hem rebut cap resposta afirmativa. Aquest pis té el problema que de juny a setembre no es pot ocupar perquè ja està aparaulat des de fa anys amb una família. Això és un problema bàsicament perquè de juny a setembre és quan més demanda d’estudiants en pràctiques i voluntaris d’arreu s’apresten a venir si tenim allotjament per a ells. Estem continuant buscant. El finançament està cobert majoritàriament per una subvenció de Caixa Terrassa per a voluntariat i, menorment, pel programa europeu per a ONG anomenat SVE amb el que en Claus és amb nosaltres.
La Fundació La Caixa financia un projecte per a adaptar sis itineraris per a disminuïts visuals La Fundació La Caixa ha premiat una proposta de GEPEC-EdC d’adaptar sis itineraris de els demarcacions de les Terres de l’Ebre i Tarragona per a disminuïts visuals. Actualment s’estan visitant múltiples punts de la geografia catalana i espanyola per a obtenir la informació adient per a poder executar com cal aquesta mena de projectes. Les fotografies corresponen a visites realitzades a l’Ecomuseu del Delta de l’Ebre.
Ratapatxet: projecte de suport als ratpenats S’estan recollint informacions útils per a poder proposar la instal•lació de caixes nius per a rats penats (ratapatxets) al voltant de la platja. No en va una rata pinyada petita pot ingerir fins a 300 mosquits en una sola nit. La fotografia és d’una caixa niu situada a Rit Vell, al delta de l’Ebre. Podreu observar que l’obertura d’entrada és per sota de la caixa.
Es continuen denunciant les agressions al Gorg i Muntanyans La primera de les fotografies correspon a una caravana abandonada al lloc de l’antic estany del Gorg de Creixell, dins de l’espai d’Interès Natural (EIN). La segona correspon al vessament d’aigua des del pas subterrani compartit pels càmpings Relax-Sol i Clarà, ja dins del terme de Torredembarra, també dins de l’EIN.
Sortida formativa sobre libèl•lules al Gaià Els companys de la Sínia del Gaià ens varen convidar als voluntaris dels Muntanyans-Gorg a realitzar una sessió formativa pràctica sobre libèl•lules realitzada per membres d’Oxygastra. Aquest equip de naturalistes tenen una web molt útil www.oxygastra.org que la recomanem molt. Durant el matí es varen poder observar i capturar múltiples exemplars de diferents espècies.
Plataforma Salvem els Muntanyans Vols salvar els Muntanyans? Compra números!
La Plataforma Salvem els Muntanyans posarà a la venda el número
78.767 de la Loteria de Nadal per a contribuir a sufragar una petita part de les despeses dels advocats. Els particulars i comerços interessats en vendre números preguem es posin en contacte mitjançant el correu electrònic salvemmuntanyans@yahoo.es Si vols ajudar d’altres formes també imprimeix el full de signatures i el manifest i fes-los córrer. Per a més informació envieu un correu a salvemmuntanyans@yahoo.es
5 de novembre, 9h: Visita guiada gratuïta sobre Fotografia de Natura. Punt de Trobada Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals a Torredembarra__________
3 de desembre, 9h: Visita guiada gratuïta sobre Baix a Mar, la cultura de la mar. Punt de Trobada Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals a Torredembarra__________
7 de gener 2007, 9h: Visita guiada gratuïta sobre Ocells marins. Punt de Trobada Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals a Torredembarra__________
Gener 2007: Cens hivernal d'ocells aquàtics i marins, cal contactar amb l'Albert V o el Jordi V “

6.- L’AJBG ha denunciat el sentit de la festivitat del 12 d’octubre a través d’una encartellada.

7.- “Benvolguts/des, El Projecte de gestió sostenible punta de la Móra ha organitzat per al pròxim dia 29 d'octubre a les 10.00 , una campanya de neteja del litoral de l’EIN punta de la Móra. Amb la realització d'aquesta campanya de neteja de platges de difícil accés, el Projecte de gestió sostenible punta de la Móra pretén donar a conèixer les múltiples amenaces que deterioren els ecosistemes marins i litorals dels nostres mars i costes. Si desitges participar a la CAMPANYA DEL PRÒXIM DIA 29/10/2006 posa't en contacte amb DEPANA TARRAGONA trucant al 977227176 o bé escriu a puntadelamora@depana.org” www.depana.org/puntadelamora

8.- “sopar altafulla De part de la coalició electoral ICV-EUiA us faig arribar pel vostre coneixement i per si voleu apuntar-vos, cartell sopar-miting a Altafulla per aquest divendres 27 a les 21:30h a l'Hotel Yola amb la presencia del candidat Daniel Pi, el membre d'EUiA Joan Josep Nuet i la diputada Dolros Comas (el darrer acte que farà a Altafulla com a diputada). El preu és de 20 euros (buffet lliure) i s'ha de reservar al 977-652439 o responent a aquest mail. Francesc “

9.- “Després d’un mes d’activitats el Gaià folk arriba a la seva recta final, centrada en aquest cas a Torredembarra. L’edició d’enguany ha respost plenament a les expectatives de públics i participació. El darrer exemple fou el passat cap de setmana on els actes comptaren amb una bona assistència de públic, destacant la trobada de Gegants del Baix Gaià que va reunir les colles de Roda de Berà, Torredembarra, Altafulla, la Riera i Creixell totes elles acompanyades per les seves colles de grallers que van portar la festa pels diferents carrers de la vila.
Per aquest cap de setmana bona música amb la Portàtil FM i jocs pels menuts amb “la Companyia, amb el seu espectacle “jocs de cucanya” activitats al carrer per acabar d’aprofitar el bon temps que hem tingut tot aquest mes, i per acabar el festival, La Castanyada, organitzada junt amb l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra i que comptarà també amb la presència de la música dels diatònics de la Vallesana amb les seves cançons i danses per acomiadar el Gaià Folk fins una propera edició.”
TORREDEMBARRA
Dissabte 28 d’octubre
A 2/4 de 8 del vespre, a la Plaça de la Vila.
Concert amb LA PORTÀTIL FM (En cas de pluja es trasllada al Pati del Castell)
Diumenge 29 d’octubre
A 2/4 de 6 de la tarda a la Plaça de l’Escorxador.
Espectacle infantil “Jocs de Cucanya” a càrrec de “La Companyia”.
Dimarts 31 d’octubre. La Castanyada
A les 9 del vespre, al Cafè l’Auca.
Sopar de la Castanyada. (Cal reservar tiquet a l'Auca: c/Santa Rosalia 8. Abans del 25 d'octubre) Organitza: Agrupació de Balls Populars de Torredembarra.
A les 11 de la nit, al Cafè l’Auca.
Ball amb LA VALLESANA. Música tradicional amb acordions diatònics

10.- La Plataforma Salvem els Muntanyans impulsa el "Compromís pels Muntanyans" buscant l’adhesió de les candidatures que es presenten a les eleccions de l’1 de novembre.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.