6.10.06

ALTERNATIVA 242


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/
http://india.blocat.com/
http://francescmercade.blogspot.com/

2.- VIA VERDA
Ja podeu mirar al web de la via verda una proposta de manifest unitari que podeu esmenar.

3.-SETMANA DE L’ENERGIA
“PARTICIPA! Del 2 al 8 d’octubre Torredembarra MOSTRA D’ENERGIES RENOVABLES Del 4 al 9 d’octubre de 2006 Pl. Mn. J. Boronat HORARI Dimecres, dijous i divendres de 9 a 13h i de 15 a 17h Dissabte i diumenge de 10 a 14h i de 16 a 20h PUNT D’INFORMACIÓ 6 d’octubre de 2006 Pl. Mn. J. Boronat “consumim energia de forma intel•ligent, sostenible i saludable” Horari: 11 a 14h i de 17h a 20h EXPOSICIÓ Cal Bofill Del 2 al 27 d’octubre de 2006 Horari: dilluns a divendres de 10 a 15h Energia neta o bruta ... Amb quin tipus d’energia creus que podrem viure? Amb quin tipus d’energia vols viure? Com afecta el canvi climàtic? El protocol de Kioto és una solució? Quines són les energies renovables?... Aquesta exposició ens ajudarà a apropar als ciutadans el concepte de les energies renovables.”

4.- MEMÒRIA HISTÒRICA
“Avui dimarts he estat a BCN, amb un company (que viu a la Torre) que intenta que es faci un reconeixement a la memòria del seu pare. La història d'aquesta persona que va lluitar a la Guerra Civil defensant la República, no és gaire diferent a la de molts i moltes lluitadores. 5 anys de presó a la Model de Barcelona, 4 anys a treballs forçats a l'Àfrica llavors espanyola, després una salut precària.... i la mort. Ens queden alguns documents per trobar, -certificació de la seva mort i anar a l'Arxiu Nacional de Catalunya per trobar l'expedient que tristement acredita que va estar 5 anys a la model-.”

5.- CURS
“El curs de formació “Els Pressupostos Participatius”, tindrà lloc el dia 20 d’octubre de 20 a 22 hores i el 21 d’octubre de 10 a 14 hores. Aquest curs, ofert pel Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i sol•licitat per l’Ajuntament de Torredembarra, serà gratuït pels assistents. Cal inscripció prèvia.
Els docents seran: Sr. Ismael Blanco, professor associat de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Sr. Marc Parés, investigador i coordinador de l’àrea de participació de l’IGOP i regidor de participació ciutadana del Figaró-Montmany. Les persones participants obtindran un certificat expedit per la Direcció General de Participació Ciutadana.”

6.- ARTICLE D’EN CESC
“Aprofito l'avinentesa per a comentar-vos que acaben de trucar-me d'El
Punt, de les comarques de Tarragona, comentant-me que publicaran en
la seva edició de demà, i en la secció de cartes al director, el meu
article: "Torredembarra i el principi de Peter municipal".
Endavant! Cesc” L’han publicat avui divendres.

7.- LA FONT
Del Punt: “Els veïns del nucli antic de la Torre entreguen 800 signatures en contra del trasllat d'una font A.P.. Torredembarra L'associació de veïns del nucli antic de Torredembarra, nascuda en plena polèmica per les contribucions especials per la reforma del carrer Antoni Roig i de la plaça de la Font, va entregar dimarts passat a l'ajuntament més de 800 signatures per demanar que la font de la plaça del mateix nom no sigui traslladada en el marc de la conversió en zona de vianants de l'àrea. Els signants també van reivindicar el manteniment de les dues parades de fruita i verdures de la plaça, que el consistori preveu eliminar. (...)”

8.- PASSATGE DEL TERROR
“JOVE ES BUSQUEN EXTRES!!! PASSATGE DEL TERROR 4 DE NOVEMBRE DE 2006 Si estàs interessat/da vine al PIJ (Patronat Antoni Roig) de dilluns a divendres de 18 a 20h. (fins al dia 28 d'octubre) Pregunteu per Sandra”

9.- II TAULA-FÒRUM PEL GAIÀ I LES SEVES TERRES
Dissabte 30 de setembre vam assistir a la reunió de Querol amb molta il•lusió. Les expectatives es van complir i vam ser molt ben rebuts. Hi havia gent de tota la conca del riu, des de Sant Coloma de Queralt fins a Tamarit. A més, l’ambient era de festa, després que la lluita de la Plataforma Salvem Querol hagi portat a Medi Ambient a incloure els terrenys afectats dins la Xarxa Natura 2000. Vam comprar cava que havien editat amb el nom de la Plataforma. Posteriorment va començar la reunió i aquestes són algunes de les coses que es van parlar:
-La necessitat d’acordar un nom genèric que identifiqui les terres i les gents d’aquestes contrades seguint el model estampat per les terres de l’Ebre. El motiu no és altre que el de tornar a creure en les possibilitats que dóna aquest tros de món i la societat que hi viu. D’aquesta manera les il•luminades visions que arriben en forma de totxana, que són pa per avui i gana per demà, poden quedar en un segon terme, domesticades i planificades. Terres del Gaià? Vall del Gaià? Parc Cultural del Gaià? Gaià Viu? Ja corren propostes de noms, de logotips i demés.
-La III Trobada es farà a Vilarodona, al Mig Gaià. La gent del centre d’estudis del Gaià s’encarrega d’incentivar, coordinar i animar la III.
-Àmbit de treball: el riu i el territori que l’envolta, de la Baixa Segarra al Baix Gaià.
-Idea Zabaldu: Difondre la idea, estendre la flama del Gaià i les seves terres, explicar les trobades que s’estan fent, obrir debat als municipis.
-Pla de Manteniment dels cabals ecològics.
-Pla d’Espais Fluvials: s’està a punt de decidir l’empresa que el redactarà.
-Pla Zonal: gaià serà un dels tres primers rius que es beneficiaran dels treballs. Consells de Zona. És un pla pilot. Qui sàpiga res que ho faci saber.
-S’acorda redactar el Manifest de Querol, seguint el relleu donat per la Declaració de Renau. Records a totes/es!

10.- PER A PENDRE NOTA:
A Querol vam recollir algunes impressions que creiem que fóra bo compartir: es van sentir felicitacions pel nou rumb de l’Agència Catalana de l’Aigua i crítiques pels pocs tècnics de què disposa el Departament de Medi Ambient a Tarragona.

11.- SOLIDARITAT
De la nota de solidaritat amb els col•lectius damnificats pel seu posicionament contrari a Muntanyans II: “Moltes gràcies!” R.

ALTRES HERBES
1) AGENDA
Octubre: www.gaiafolk.org
6: Quico el Cèlio a Altafulla.
7: Bitlles, curs de ball folk a Altafulla
7: Jornada de camp Control de Plagues en agricultura ecològica a l’hort de la Sínia
7: 20h Inauguració expo de Grop al castell
8: Castells a Altafulla (atenció que hi pot haver alguna sorpresa positiva!).
12: Inici Jornades Gastronòmiques
14: Trobada Ball de Diables del BG
18: ASSEMBLEA DE L’ABG 21:30H
19: Ple municipal 19:30h
20: Curs sobre la participació ciutadana Cal Bofill.
22: Trobada Gegants del BG
22: Presentació estudi sobre el BG a la Nou.
28: Portàtil FM a Pl. Vila (Gaià Folk)
29: Jocs de cucanya Pl. Escorxador 17:30h Gaià Folk
31: Festa Castanyada - Auca (ABPT, GAIÀ FOLK)
Novembre
4: Presentació a Cornellà un llibre amb un capítol sobre nUMEN Mestre.
18: Debat “Quin model de poble vols per Altafulla? ABG
19: Marxa per la Via Verda.

2) A l’auca hi ha CDs, enganxines i samarretes del Correllengua.

5) Bus pel Catalunya-Euskadi: escamotbg@llibertat.com

6) •El Baix Gaià Sound promou els grups tarragonins amb un CD enregistrat en directe a la Torre
C.F. ACN. Torredembarra El Festival Baix Gaià Sound ha complert enguany el seu segon any consolidant l'aposta pels grups musicals de Tarragona i editant un CD on es recullen les actuacions que van tenir lloc a Torredembarra el 14 i el 15 de juliol. El disc, produït pel Patronat de Cultura de la població i l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), té com a objectiu ser una carta de presentació i promo” http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2076468ció dels joves artistes.

7) “ÈXIT A LA FESTA SALVEM QUEROL
Fotos a: http://salvem-querol.blogspot.com/”

8) “Autobús Baix Gaià
Preu: 20-22eu. (depèn de la gent que s'apunti). Inclou entrada + bus
Sortida: 3'30 parada bus de davant correus de Torredembarra (possibilitat de parada a la Riera) Tornada: en acabar el partit
Punts d'inscripció: Bar l'Auca (C/ Sta. Rosalia, 5). Horari de 19:00h. a 22:00 i escamotbg@llibertat.com !!! és important que reserveu la plaça abans de dijous o sinó tindreu que comprar-vos l'entrada pel vostre compte i no ens podrem col•locar junts al camp !!! Àlex”

9) “Hola a tothom, us faig arribar el cartell del concert "Música de gralles al Vendrell" que tindrà lloc el proper dissabte dia 14 d'octubre a les 22:00h a l'Auditori Pau Casals del Vendrell. Aquest concert està dedicat als "Macaris" (Joan Domingo, Albert Jané i Jaume Esteve) i també a Antoni Ollé, Jaume Vallès i Anton Mañé. Hi participen: Les Gralles del Baix Penedès
Tocats de Canya Grallers de la Torre Ço del Botafoc Us hi esperem! Grallers de la Torre David M”