25.2.07

DEBAT SOBRE L'AIGUA


"El debat presideix el Fòrum de l'Aigua
Amb el títol de «La gestió de l'aigua, un deure de tots. Com podem fer-ho?», s'ha celebrat a Tarragona el Fòrum de l'Aigua, el primer acte organitzat aquest any pel Fòrum de la Sostenibilitat, que impulsa la Diputació de Tarragona.
En l'acte inaugural hi va intervenir Ana María Machín, una ciutadana guineana que va explicar que s'havia de llevar a les tres de la nit i caminar quilòmetres per excavar un pou i treure'n cinc litres d'aigua per passar el dia. El seu relat es pot resumir amb el prec que va fer: «Si us plau, respecteu molt l'aigua i cuideu-la.»
El president de la Diputació, Joan Aregio, que va inaugurar la jornada, va recordar que, segons el marc legal, l'aigua «és un bé públic, és de tots i de tothom». «Per això, més enllà de la reflexió política no hem de renunciar a la reflexió moral sobre aquest recurs tan escàs i estratègic per a la riquesa i el desenvolupament», va dir.
D'altra banda, el vicepresident i diputat responsable de Medi Ambient, Josep M. Tost, va recordar: «Només fa trenta anys hi havia restriccions d'aigua, la poca que hi havia era salada i no sempre rajava de les aixetes.»
Més de dues-centes persones del món local han seguit el desenvolupament i les activitats del Fòrum de l'Aigua.
Les ponències
Josefina Maestu, coordinadora d'anàlisi econòmica del Ministeri de Medi Ambient, va analitzar el model actual de la sostenibilitat de l'aigua a l'Estat espanyol i les perspectives de futur, i Anna Pallarès, professora titular de l'Escola Universitària de Dret Administratiu de la Universitat Rovira i Virgili, va fer una aproximació al marc jurídic relatiu a la demanda de l'aigua.
En el Fòrum de l'Aigua també es va celebrar una taula rodona en què es van debatre les bones pràctiques tant del sector químic com de l'urbà i també es van abordar experiències més concretes, com ara l'eliminació de nitrats al Morell i l'experiència de la Casa de l'Aigua, que dóna a conèixer, des de la seva seu, la nova cultura de l'aigua.
Estalvi
«Estalviar és la manera més barata de produir aigua.» Aquesta afirmació la va fer Avraham Israeli, director del Departament d'Aigua i Tecnologies Ambientals de l'Institut Israelià d'Exportació i Cooperació Internacional (IEICI). Israel té la taxa més elevada de reciclatge d'aigua al món, situada al voltant del 76%. Per aconseguir-ho, ha desenvolupat formes eficients de plantes de tractament d'aigües que li ha permès abaratir costos i garantir la qualitat de l'aigua per poder abastir les zones agràries del país, la meitat del qual és desert.
En la mateixa línia, Daniel Pi va comentar l'experiència del Consorci d'Aigües de Tarragona, on s'ha apostat per la sostenibilitat; Tica Font, tècnica del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, va valorar l'ordenança municipal sobre l'estalvi de l'aigua, i Elisenda Forès, tècnica de medi ambient de l'Ajuntament de Torredembarra, va constatar que la participació de l'administració local és imprescindible a l'hora d'instal·lar mecanismes i sistemes d'estalvi en equipaments i edificis, i també que les campanyes de sensibilització per l'estalvi d'aigua modifiquen els hàbits dels ciutadans. (...)" EXTRET DEL PUNT