18.7.06

ALTERNATIVA 221


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

Diuen que l’enxaneta dels Nois de la Torre està bé dins la gravetat. Està en observació i es preveu que es recuperi bé.

1.- http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/

2.- “Torredembarra estrena un servei de recollida de cartró per als comerços EL PUNT. Torredembarra.
La regidoria de Medi Ambient de Torredembarra ha posat en marxa un servei de recollida de cartró per a grans productors de què es beneficiaran 167 comerços locals. El sistema nou, que estarà en període de prova durant sis mesos, comportarà que vigilants ambientals recullin tres cops per setmana el cartró que han acumulat els establiments per portar-lo a la planta de residus de Vilallonga del Camp. Amb aquest servei, es vol compensar les taxes altes d'escombraries que paguen els comerços “

3.- “Les zones humides protagonitzen una exposició de Mediterrània a la Torre EL PUNT. Torredembarra. Dilluns obrirà les portes al centre Cal Bofill de Torredembarra la mostra Les zones humides: espais d'aigua, espais de vida, que es podrà veure fins el pròxim 31 de juliol. L'exposició està organitzada per Mediterrània Centre d'Iniciatives Ecològiques i ofereix informació al visitant sobre els tipus de zones humides que existeixen, el procés de formació i la seva dinàmica. Entre d'altres, la mostra ofereix imatges del Delta de l'Ebre, la desembocadura del riu Gaià, els Salats i Muntanyans de Torredembarra, l'estany de Creixell i les Madrigueres del Vendrell.”

4.- “Un bus de Benestar promou el civisme als pobles de la costa
EL PUNT. Tarragona. El Departament de Benestar i Família de la Generalitat ha presentat el bus estiu cívic, que s'instal•larà a 16 municipis costaners des del 14 de juliol fins al 10 de setembre, per promoure la sensibilització cívica i social als municipis turístics de Catalunya. L'objectiu és posar a l'abast dels municipis una eina que ajudi a sensibilitzar i estimular els comportaments cívics com a base de la convivència pacífica i solidària, des del convenciment que la «bona convivència» contribueix positivament a un factor clau de l'economia del país i dels municipis, com ara el turisme. A la demarcació de Tarragona el bus pararà a Torredembarra (...)”

5) 26 DE JULIOL: ASSEMBLEA MENSUAL OBERTA DE L’ABG. 22h al Cafè.

ALTRES HERBES

1.- http://milienspace.spaces.msn.com/ Un blog d’Altafulla molt divertit.

2.- www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1993118 “El portal de Padrines, el de la Bassa i un contrafort al carrer de Mañé i Flaquer són les restes que s'han conservat de la muralla de Torredembarra, construïda cap al segle XIII. Tot i la falta de documentació, que fa difícil establir una data exacta de l'enderrocament, els historiadors i arqueòlegs han pogut seguir la línia del mur, que envoltava el nucli antic de la vila, i que va acabar vinculat al castell edificat al segle XVI”

3.- “DIFONGUEU-HO A TOT AQUELL QUE CREGUEU QUE POT ESTAR INTERESSAT!!! Estem montant una assamblea de joves que vol extendre's al àmbit del Baix Gaià, que bo estarà vinculada a cap partit polític. Ara estem en procés de
creixement pel que fa a asistents i simpatizants, si estás interessat en participar no dubtis a venir a la porpera assamblea, on es començarà a parlar d'idees i objectius. De moment s'han decidit alguns linies de treball de forma provisional a la espera de que vingui més gent: Lluitarem per la cultura, per la llengua, per la igualtat de sexes, a favor de la natura, contra l'especulació i contra el racisme.
Si us interessa no dubteu a venir sense cap tipus de vergonya a la segona assemblea que erà el proper dijous a les 20:30h a l'auca (c/ santa rosalia nº5). I pel tema compromís no us preocupeu, com deia Karl Marx cadascú fará segons les seves posibilitats. ENDAVANT AMB LES ASSAMBLEESS DE JOVES!!!” P.

4.-“ II Mostra de Cinema documental sobre moviments humans -Cinema alternatiu i immigració en els 60's i 70's-, que tindrà lloc entre el 18 i el 27 de juliol a la nostra seu. Avinguda Portal de l'Àngel 42, 2n A.
www.fpereardiaca.org”

5.- “Hola, aquí tens el primer dels butlletins “El corriol” que vol ser el mitjà de comunicació de la secció del GEPEC-EdC que estem treballant des de les poblacions de Creixell, Roda i Torredembarra. S’enviarà cada quan els voluntaris que hi estan al darrere puguin, per la qual cosa restem oberts a rebre col•laboracions. Si vols rebre els que li seguiran només els rebràs si ens escrius un email demanant-ho expressament a l’adreça litoral@gepec.org . Un cop ja els comencis a rebre, en qualsevol moment podràs deixar-ho de rebre, simplement escrivint un altre email demanant de no rebre’l més. En qualsevol cas perdona’ns si no volies rebre ni tan sols el primer.”
EL CORRIOL N. 1
(...)
El passat 17 d'abril d'enguany, 2006, en Ferran Aguilar es va trobar un mosquiter comú anellat a un garatge del centre de Torredembarra. L'animal portava temps mort. Llegint els números AB1207 SEMBACH HELVETIA l'Institut Català d'Ornitologia ha pogut averiguar que es tracta d'un exemplar anellat el 28 de setembre del 2004 a Jona, St Gallen, Suïssa, amb una diferència de 897 km i 566 dies del punt d'anellament.
Dos camesllargues adults a l’estany del saler
El 12 de juliol varen ser localitzats dos adults de camesllargues a l’estany del Saler. Es desconeix si, com els anys anteriors, formen part d’individus nidificants! La troballa l’han realitzada el Jordi Vázquez i el Pere X. Albornà.
Visites Guiades a la Platja Natural Els Muntanyans-Gorg
6 d'Agost: Visitat guiada: Cens de lliri de mar
3 de Setembre: Visita guiada: Mosquits i altres invertebrats
Les visites guiades són gratuïtes i es realitzen cada primer diumenge de mes a les 9h del matí sortim des de Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals. No cal apuntar-se prèviament
(...)
Mai fins ara s’havia intentat confeccionar un llistat de les espècies d’artròpodes (insectes, aràcnids, etc.) de l’espai litoral compartit per Roda, Creixell i Torredembarra. A tal efecte l’Arnau Ribera i la Sandra Ortiz, dirigits pel Ramon Ferré, han començat un treball fotogràfic sistematitzat que intenta compilar el màxim nombre d’animals diferents. Amb les fotografies realitzades s’intenta determinar a quin grup (taxon) pertany fins al detall que els sigui possible. A ells s’han afegit, de moment, la Mireia Núñez, la Gemma Bembibre i el Pere Xavier Albornà. La fotografia d’aquesta magnífica eruga de Papilio machaon l’ha realitzada aquest últim. Així que ja sabeu, qui tingui una càmera de fotografies digital, ja pot començar a visitar l’espai -sense sortir dels itineraris marcats!- i fer tantes fotos com us sigui possible. Això si, heu d’anotar el lloc exacte on han estat fetes, la data, l’hora, etc. i enviar-les tant aviat pugueu a litoral@gepec.cat
S'han localitzat 45 punts de dispersió d'una planta invasora sudafricana a la costa torrenca.
La segona causa de pèrdua de biodiversitat al planeta Terra és la introducció d'espècies exòtiques en ambients que les hi són aliens. La planta anomenada popularment entre d'altres dits de bruixa, ungla de gat, ensems, patata frita, però11 adults, dos polls nous i un niu nou de corriol camanegre
El Pere X. Albornà i el Jordi Vázquez, han localitzat, el passat 12 de juliol, a l’estany del Saler 11 adults de corriol camanegre, dos pollets i un niu nou. Es dóna el cas que durant el mes de juny es va localitzar un niu a l’altre extrem de l’EIN i una posta reeixida també vora l’estany del saler, per la qual cosa podem parlar d’entre 3 i 4 postes realitzades, de moment, a l’EIN enguany. Del niu localitzat a l’altre exetrem tant podria ser que hagués desaparegut menjat per animals o per espoli dels ous per part de persones, com podrien haver-se desplaçat els polls fins l’estany del Saler. El cas és que enacra som lluny de la trentena de nius localitzables als anys 80. Caldrà estar-hi amatents.
Dossiers i activitats didàctics per al curs 2006-2007
Na Gemma Tort i la Maria Femenias, amb l’assistència del David Martí, l’Arnau Ribera i en Ramon Ferré, han confeccionat uns dossiers didàctics, la primera versió dels quals es pot consultar a la web www.gepec.cat/muntanyans . Aquests van dirigits a l’escola infantil (parvulari), cicles mitjà i superior de primària i a ESO. Les famílies i les escoles poden realitzar la visita pel seu compte sempre que no surtin dels itineraris marcats, tanmateix, també s'han ofert tant la realització dels treballs previs com de camp a tots els centres de les comarques meridionals de Catalunya per si estiguessin interessats en contractar-los.
Necessitem pis!
Tenim tot un seguit de persones que, en cas de trobar-los un lloc per dormir a Torredembarra, vindrien a treballar de voluntaris o a fer les pràctiques. Tenim sol•licituds no només dels Països Catalans (Benidorm), sinó també de més enllà (Austria, França). Fins no aconseguir cap allotjament gratuït o molt econòmic a Torredembarra, no els podrem oferir de venir a treballar unes setmanes amb nosaltres. Si algú vol col•laborar a trobar i buscar cap allotjament pels propers mesos, que es posi en contacte amb nosaltres a l'adreça email litoral@gepec.cat o bé truqui i deixi missatge al 977645260.
L'Alexandra, una voluntària fins el mes de novembre
L'Alexandra Nitsch treballa cinc dies a la setmana col•laborant en moltes i diferents tasques amb un entusiasme que s'encomana. Procedeix d'Alemanya tot i que ella viu a França. Els seus estudis i experiència són al camp del secretariat de direcció d'empreses i és entre nosaltres gràcies al programa European Volunteer Service (SVE) per un total de sis mesos
Plataforma Salvem els Muntanyans
El problema encara no està resolt, el Conseller de Política Terriorial i Obres públiques ha près la decisió sense nous informes. La zona continua sent inundable i el corredor que quedarà és inútil. L'impacte que causaran les 550 vivendes serà nefast per l'espai natural. Si vols ajudar imprimeix el full de signatures i el manifest i fes-los córrer. Per a més informació envieu un correu a salvemmuntanyans@yahoo.es. El 15 de novembre marxa
GEPEC-Ecologistes de Catalunya
Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals / Pg Colom, 50 • 43830 Torredembarra
Tel 977 64 16 72 litoral@gepec.org http://muntanyans.gepec.org
S'han localitzat 45 punts de dispersió d'una planta invasora sudafricana a la costa torrenca.
La segona causa de pèrdua de biodiversitat al planeta Terra és la introducció d'espècies exòtiques en ambients que les hi són aliens. La planta anomenada popularment entre d'altres dits de bruixa, ungla de gat, ensems, patata frita, (...)”