6.1.07

ALTERNATIVA 259



Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0.- ENS VEIEM!
7: Manifestació
9: comissió electoral 21h
13: permanent 12h

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/
http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/
http://francescmercade.blogspot.com/
http://lluissunye.blogspot.com/
www.abg.cat

2.- MUNTANYANS II
-Veieu al web http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/ algunes informacions relacionades amb la manifestació del 7 de gener.
Muntanyans II, una especulació política.

-ESCRIT D’OPINIÓ ENVIAT A LA PREMSA:
“El pròxim diumenge 7 de gener, a les dotze del migdia i al passeig
Marítim de Torredembarra, a l'altura de l'estació del tren, engegarà
la manifestació convocada per l'Assemblea de Joves del Baix Gaià, en
contra de construir Muntanyans II. Fins aquí res d'extraordinari ja
que els lectors i lectores coneixen l'abast de la problemàtica
relacionada amb aquest projecte d'urbanització de 550 habitatges al
costat de l'Espai d'interès Natural protegit "Platja dels Muntanyans". (...)” EL PODEU LLEGIR SENCER A http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/

-COMUNICAT DE PREMSA

L’ALTERNATIVA BAIX GAIÀ FA UNA CRIDA A PARTICIPAR A LA MANIFESTACIÓ CONVOCADA PER L’AJBG

1.- L’Alternativa Baix Gaià fa una crida a tota la ciutadania a participar a la manifestació convocada per l’Assemblea de Joves del Baix Gaià de cara a diumenge dia 7 de gener al Passeig Marítim (12h).

2.- De la mateixa manera l’Alternativa Baix Gaià s’adhereix a la petició d’ampliar l’EIN dels Muntanyans promoguda per la Plataforma Salvem els Muntanyans.
(...) EL PODEU LLEGIR SENCER A http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/

Alternativa Baix Gaià
Telèfon de contacte 696363328

-La pancarta de l’AJBG està exposada a l’Auca.
3.- GAIÀ
“Benvolguts i benvolgudes, www.participacio-conquesgaiafrancoli.net
Per últim us comuniquem el lloc de les dues properes sessions de validació del diagnòstic IMPRESS:
VILA-RODONA Dia: 16 de gener de 2007
Lloc: Casa de Cultura de Vila-Rodona
Adreça: C/ de les Hortes 4 Hora: 19h Durada: 2h

4.- QUINA BARRA!
“El Mònic no m’ha publicat (una altra vegada) l’escrit sobre el Gaià Folk!
El Diari de la Torre no m’ha publicat l’escrit sobre el llibre dels papers de Salamanca provinents referents al Baix Gaià!”
Jordi

5.- ALTAFULLA
Consulteu el FULL 54 al web http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/

6.- URBAN PARK
Va anar molt bé.

7.- SKATE PARK
Ja han asfaltat el terra.

ALTRES HERBES

1) AGENDA
5:Arribada dels reixos.
7: MANIFESTACIÓ EN CONTRA DE MUNTANYANS II 12:00h - Al passeig marítim a l'alçada de l'estació de la renfe. Es caminarà fins a cal bofill.
13: 7.30 h Snack bar benzinera CEPSA, a l’antiga carretera N 340 (costat mar) Fins a les 14 h aprox. OBSERVACIO I CENS D’AUS Des de la Marítima Residencial s’iniciarà el recompte de les aus observades per fer el cens hivernal de zones humides de Catalunya. Les dades es recolliran en el Cens publicat per la Conselleria de Medi Ambient. Sota la direcció de Jordi V i altres membres del GEPEC i de la SEO/Birdlife (Sociedad Española de Ornitololgia). És convenient portar un calçat adequat per travessar els camps. Potser és una mica cansat, però és molt gratificant per la gran quantitat d’aus que (encara) s’identifiquen. Si és possible, porteu prismàtics. CESM


16: Reunió de validació del diagnosi de la conca del gaià a Vilarodona. 19h
19-21: festes de Sant Sebastià
28: Homenatge als republicans enterrats a les fosses comunes de Vespella
Febrer
4: Estació FC Torredembarra Agafarem el tren de les 8.56 h EXCURSIÓ L’Ampolla – L’Ametlla Sortida des de l’estació de FC de Torredembarra amb tren fins a l’Ampolla. Caminarem des de l’Ampolla a l’Ametlla. Tornarem en tren des de L’Ametlla També organitzat per l’Associació Cultural Les Monges de Roda de Berà. Cal portar esmorzar i dinar. CESM
7: ABG A LA BIBLIO D’ALTAFULLA 20h
10: 9.30 h, parada bus passeig Sort.Tornada 14.36 parada Rambla Vella VISITA GUIADA Al Museu Bíblic i a la Catedral de Tarragona. Ens acompanyarà el director del Museu, Sr. Andreu M, professor i arqueòleg de l’equip de recerques arqueològiques de la Catedral de Tarragona Projecció audiovisual, tomb per veure l’evolució medieval de l’estructura arquitectònica de la Catedral i de les excavacions arqueològiques. Visita al Museu i al conjunt interior de la Catedra
Març
4 EXCURSIÓ als estrets d’Arnes. També organitzat per l’Associació Cultural Les Monges de Roda de Berà, Cal portar esmorzar i dinar
Del 19 al 22: dilluns a dijous De 19.00 a 22.00 h Cal Bofill, Sala Polivalent i Cosmobus CURSET D’ASTRONOMIA Continuació dels cursets d’iniciació anteriors A càrrec de monitors de la CAM (Caja de Ahorros de Alicante) i promogut pel Centre d’estudis Sinibald de Mas (CESM) CESM: inscripcions: 627 452 726

3.- Veieu les excursions del Gata d’aquest quatrimestre al web http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/
4.- Del Corriol (GEPEC) n. 5:
“Manifestació contra MuntanyansII
El dia 7 de Gener l'Assamblea de Joves del Baix Gaià organitza una manifestació contra Muntanyans II a les 12h del migdia. El punt de trobada és al passeig marítim a l'alçada de l'estació de tren i està previst acabar-la a Cal Bofill. La Plataforma Salvem Muntanyans ja ha comunicat el seu suport al la manifestació.
Irrupció de gavots als Muntanyans
Aquests dies s'estan observant al mar, uns 50 metres davant la platja dels Muntanyans grups de Gavots (Alca torda). Aquests ocells semblants als pingüins no són gaire habituals als Muntanyans. I el nombre observat aquests dies "fins a 12 exemplars el 18 de desembre" és del tot inusual. Segurament hi passaran l'hivern per tornar a la primavera a les seves colònies de cria en penyassegats marins del Nord d'Europa.
Cens hivernal
Ja tenim aqui la primera activitat del 2007. El dissabte 13 de Gener es realita el cens hivernal d'ocells des de Roda de Barà fins a la desembocadura del Gaià. L'activitat acostuma a durar tot el dia i el darrer any en unes 9 hores es van veure més de 70 espècies diferents d'ocells. L'activitat es organitzada pels germans Jordi i Albert Vàzquez i el punt de sortida és la benzinera propera al col•legi de primària l'Antina a les 7 o 7 i quart. Si teniu previst venir és aconsellable contactar amb l'Albert Vázquez o el Jordi Vázquez.
Plantada de Tamarius
Ja tenim aquí la primera activitat del 2007. Com cada Gener no podem faltar a la nostra cita amb els amics del GATA per la plantada popular de tamarius (Tamarix sp.). Els tamarius són uns arbustos que poden arribar a fer fins 6 metres d'alçada i que ens serveixen per aillar físicament el pas dels usuaris dels Muntanyans, de les zones més sensibles de descans i nidificació dels ocells. L'hivern és la millor època per plantar-los. Recollirem esqueixos el dia 26 i els plantarem el 27 de Gener a Muntanyans II. El punt de trobada és a Cal Bofill a les 9.30 dels dies 26 i 27.
Escola de naturalistes per Nadal
Amb la present us proposem realitzar un Casal Infantil Naturalístic dels Muntanyans pels matins del 2 al 5 de gener, ambdós inclosos, d'10 a 12h des de Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals. Les edats prioritàries dels destinataris serien de 6 a 10 anys i les inscripcions es realitzarien a la Regidoria de Medi Ambient Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals de 8 a 15h o bé, sense inscripció prèvia, malgrat que hi haurà un nombre màxim per activitat de 20 nens i nenes. Les activitats serien impartides per dos monitors
El programa que us proposem realitzar seria el següent:
2 de gener: Taller d'observació d'ocells.
3 de gener: Preparem la nostra col•lecció de petxines.
4 de gener: Taller de confecció d'un herbari.
5 de gener: Taller de confecció de jocs de taula de Natura.
Porc senglar als Muntanyans
El diumenge 5 de Novembre a la visita guiada del mes vam veure tot un seguit de petjades a l'alçada de Clarà Mar. Després de dubtar una estona vam veure que eren de porc senglar.
No és un fet aïllat ja que fins i tot algun cop n'hem pogut veure en "persona", aquest fet demostra la 'importància dels connectors biològics als espais naturals.
Quan totes les cases envoltin els Muntanyans, els porcs senglars i altres animals ja no podran ni apropar-se a un ecosistema tant divers i ric. D’aquí també la importància de preservar Muntanyans II.
Nou material
Per fi podem anar a veure ocells en condicions als muntanyans, han quedat pel record aquells vells prismàtics russos lligats amb el cordill del pernil, colpejats i ratllats. Gràcies a una subvenció de Caixa Terrassa, hem pogut comprar 4 prismàtics per no perdre ni una ploma de vista. Es tracta de 2 prismàtics de 10x50 augments i 2 més senzills per poder utilitzar en les sortides amb la quitxalla.
A part d'aquest material, hem de celebrar la recuperació de la vella càmera NIKON 885 que donàvem per "morta" i que, gràcies a la valentia del David i de l'Albert en obrir-la per reparar-la, van fer una neteja a fons, podent disposar d'ella per fer digiscoping, ja que es tracta d'un model molt vàlid per aquesta tècnica. També s'ha pogut reparar el parasol del telescopi, pel que sembla que hagin arribat els reis.
Els encants de Gallocanta
Els dies 8, 9 i 10 de desembre, 8 voluntaris dels muntanyans vam anar a la llacuna salada de Gallocanta, situada a la província de Saragossa tocant amb la de Terol i Guadalajara. És famosa per les baixes temperatures que pot arribar a assolir al febrer ( 20ºC negatius) i sobretot per la quantitat de grues ( Grus grus , ens referim a l'ocell, no a les estructures de ferro tradicionals de la costa) que podem observar en aquestes dates. Els dies que vam ser-hi, hi havia 13.000 grues comptabilitzades, on les podiem veure volar en grups de 100 aproximadament a la primera claror del matí i la última de la nit, moments en què el fred i sobretot el vent penetrava la roba, fet que ens obligava a resguardar-nos estones llargues dins al cotxe. A més a més, durant el viatge de tornada, vam poder observar repetides vegades àguiles daurades, milans, xoriguers i voltors que van completar la sortida ornitològica.
Col•laboració Caixa Terrassa
Caixa Terrassa mitjançant la seva obra social ha ajudat a l'obtenció de nou material ii també col•labora majoritàriament amb el finançament del pis per voluntaris.
Disposem d’allotjament per a voluntaris a Baix a Mar
Fins el 15 de març com a mínim disposem d’un pis on viu en Claus Pelikan, a Baix a Mar de Torredembarra, just al costat de l’església, número 13B, 1r 2n. Només està ocupat un dels dos dormitoris i des del balcó es veu la mar de ben a prop. Aquest pis té el problema que de juny a setembre no es pot ocupar perquè ja està aparaulat des de fa anys amb una família. Això és un problema bàsicament perquè de juny a setembre és quan més demanda d’estudiants en pràctiques i voluntaris d’arreu s’apresten a venir si tenim allotjament per a ells. Estem continuant buscant. El finançament està cobert majoritàriament per una subvenció de Caixa Terrassa per a voluntariat i, menorment, pel programa europeu per a ONG anomenat SVE amb el que en Claus és amb nosaltres. S'ha engegat una campanya de crida per poder utilitzar aquest apartament, que disposa de 2 habitacions amb un total de 5 llits.
Al següent enllaç hi trobareu més informació en diversos idiomes. Si coneixeu algú que hi estigui interessat, féu-li arribar. També ho podeu escampar per la vostra universitat, esplai o lloc de treball.
Plataforma Salvem Muntanyans
Davant l'aprovació definitiva del Pla Muntanyans II una de les poques opcions que resten és la via judicial. La Plataforma mitjançant el seu advocat demana la suspensió cautelar de l'aprovació definitiva atenent-se a informes ambientals i d'innundabilitat. La loteria de nadal permet contribuir a pagar part del que es necessita per l'advocat. Per contribuir a la causa es pot renunciar a la devolució de la loteria de nadal que va coincidir en la darrera xifra amb la del premi gros.
Per altra banda la Plataforma està elaborant una petició per a incorporar Muntanyans II al l'EIN. Aquesta petició ha d'estar subscrita per totes les entitats i partits que van recolzar els punts del manifest de la manifestació unitària del 10 de Setembre. Si sou d'una entitat que podeu donar suport a aquest proposta només envieu un correu electrònic al correu de la Plataforma.
7 de4 de Febrer 2007, 9h: Visita guiada gratuïta sobre Petxines i altres restes marines. Punt de Trobada Cal Bofill. litoral@gepec.org

5.- Si voleu veure el Timbal a internet podeu anar a http://www.viaverdabaixgaia.blogspot.com/
6.- El www.centrescenic.com fa cursos de funky i teatre per a joves.
7.- L’Auca i els de Baix a Mar han editat un calendari benèfic per a pagar una estelada gegant per a penjar al bloc abans de l’estiu. El podeu comprar a l’Auca
8.- NOVES ADRECES MUNICIPALS: www.torredembarra.cat.
protocol@torredembarra.cat