17.9.06

ALTERNATIVA 236


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0.- Nota de premsa
L’Alternativa Baix Gaià fa una valoració positiva de la manifestació del 10 de setembre i fa crida a la mobilització ciudadana
Des de l’Alternativa Baix Gaià fem una valoració molt positiva de la manifestació del 10 de setembre, indiscutiblement, Torredembarra va viure una de les jornades de mobilitzacions més importants de l’actual democràcia. Més de mig miler de persones ompliren el Carrer Antoni Roig amb un sentiment unànime, aturar el Pla Parcial Muntanyans II.
Des de l’ABG volem agrair al més de mig miler de persones que van acudir a la convocatòria i a totes les entitats que conjuntament amb l’Alternativa Baix Gaià, vam convocar aquesta manifestació. Gràcies, doncs. a les 27 entitats es va poder garantir una presència àmplia de tots els sectors de la nostra Vila. L’engrescament de la població de Torredembarra per fer visible el seu rebuig al Pla Parcial Muntanyans II va fer perdre la por a manifestar-se i sortir al carrer. També volem agrair la col•laboració de l’actor Carles Martínez (de Lo Cartanyà) per la lectura del manifest, a en Pere Abadia, poeta de Torredembarra i membre de l’Alternativa Baix Gaià, per haver llegit un dels seus treballs, a l’Assemblea de Joves del Baix Gaià, per el treball en l’organització i per la lectura del seu manifest, i a la Policia Local, per la col•laboració en el desenvolupament de la manifestació.
L’Alternativa Baix Gaià va anunciar aquesta i altres accions de protesta contra el Pla Parcial Muntanyans II en una activitat feta al mateix espai amenaçat a principis del mes de d’agost. L’acció fet in situ va servir per iniciar una campanya de mobilització ciutadana. La primera d’elles va ser la manifestació esmentada, a la qual es van adherir com a convocants 27 entitats més.
El motiu d’aquesta decisió (intensificar els actes de protesta) és perquè la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament projecte definitiu del Pla Parcial Muntanyans II el mes de juny. A més, la Ministra Narbona va fer declaracions dient que l’aprovació definitiva complicava el procés de compra dels terrenys afectats.
Per aquests motius, l’Alternativa Baix Gaià ha convocat una assemblea extraordinària per el proper dimecres 20 de setembre per decidir el calendari accions al carrer. Accions que hauran de servir per a pressionar a les administracions per tal que adoptin les mesures necessàries per aturar el Pla Parcial Muntanyans II.
En aquest sentit, vam demanar per escrit al Conseller de Política Territorial, el Sr. Nadal, una reunió per demanar-li que s’afegís a les reivindicacions de la població de Torredembarra. Tres setmanes després de la carta encara no hem rebut resposta.
(Avui el Diari de Tarragona es fa ressò del comunicat)

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/

2.- MUNTANYANS 2 NO
El Mònic no ha publicat els nostres aclariments davant una desinformació (anònima) que va publicar l’anterior Mònic. Ens han dit que el publicaran al proper.

3.- ACTIVITATS on participa l’ABG
Dimecres 20 a les 21h al Cafè L’Auca ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA de l’ABG per a decidir les noves accions contra Muntanyans II.
Dissabte 23: I Fòrum Independentista del Baix Gaià
Dissabte 30: II TAULA-FORUM DE PERSONES I D'ENTITATS PER A LA CONSERVACIÓ DE LA CONCA DEL GAIÀ I EL LITORAL ASSOCIAT

4.- CMST
Des de la regidoria de medi ambient hem distribuït tríptics sobre la comissió d’economia local del CMST a tots els mestres de les escoles.

5.- SKATE PARK
S’ha acabat el plaç per tal que les empreses poguessin presentar els seus projectes per al concurs públic. És doncs, un pas més per a fer realitat aquest equipament. El següent pas és l’obertura de pliques. Paral•lelament hem pensat que fora bo fer una nova reunió per explicar als skaters com ha anat el procés fins ara. Endavant!

6.- RECOLLIDA DE LA FRACCIÓ ORGÀNICA
“La Generalitat atorga una subvenció de 27.000 euros per a fomentar la recollida orgànica L’any 2007 es preveu posar en marxa un circuit específic de recollida de la FORM (fracció orgànica dels residus municipals) per a grans generadors a Torredembarra, gràcies a la subvenció que ha concedit l’Agència Catalana de Residus a la Regidoria de Medi Ambient i que representa el 50% del pressupost total del projecte.
Els grans generadors als quals va dirigit aquest sistema de recollida són els bars i restaurants, els establiments comercials i supermercats, els centres educatius, els mercats municipals i el port esportiu.
Per dur a la pràctica aquest projecte ja s’han iniciat els contactes amb comerciants i restauradors, mitjançant reunions explicatives, a fi de facilitar una resposta positiva i de confiança per part dels establiments. L’objectiu d’aquestes reunions és informar de les conseqüències ambientals que ocasionen els residus que es generen i de les possibles solucions; serà útil per explicar en què consistirà i com funcionarà el nou sistema de recollida selectiva i aconseguir la participació i la complicitat dels grans generadors. Un cop realitzada aquesta primera part i havent-la fet extensiva a la resta de grans generadors (càmpings, centres educatius, mercat municipal...) s’establirà un punt d’informació permanent a Cal Bofill (Centre d’Activitats Ambientals) per poder resoldre qualsevol dubte sobre la campanya.
El regidor de Medi Ambient, Lluís Suñé, ha explicat que per dur a la pràctica la recollida de matèria orgànica s’inclourà aquest servei en el plec de condicions tècniques del nou contracte públic per a la prestació del servei de recollida dels residus municipals que prepararà l’Ajuntament.
També ha comentat que el que s’ha previst, inicialment, és la recollida diària de matèria orgànica durant els mesos d’estiu i la resta de l’any tres cops per setmana, d’acord amb les necessitats exposades pels propis generadors. Durant la seva posada en marxa, es realitzarà un seguiment del funcionament i dels resultats de recollida per ajustar possibles dificultats i anomalies que puguin sorgir.
Tots els establiments que s’incorporin al conveni de col•laboració en la separació de la FORM estaran presents a la pàgina web de l’Ajuntament, així com tota la informació referent a la campanya. És disposarà d’una bústia on els grans productors i els ciutadans podran expressar els seus dubtes, fer suggeriments o comentar aspectes del projecte.”

7.- CORRELLENGUA I MUNTANYANS II
“Coincidint amb els 10 anys del Correllengua, es posen en relleu 10 casos d’extorsió o pressió urbanística d’indrets dels Països Catalans que no estan protegits i corren el perill de desaparèixer.

2n indret: Torredembarra


El Pla Parcial Muntanyans II amenaça una platja natural única en el litoral mediterrani


De la mateixa manera que molts pobles de Catalunya la Vila de Torredembarra s'enfronta des de fa anys al repte de protegir de la depredació urbanística un Espai Natural protegit de característiques úniques: Els Muntanyans. La platja natural d'Els Muntanyans es troba compresa entre els municipis de Torredembarra, Creixell i Roda de Barà, una platja caracteritzada per les dunes i maresmes que a molts territoris dels Països Catalans ja han desaparegut.

Actualment l'espai natural d’Els Muntanyans es troba amenaçat per un pla parcial que preveu la construcció de 555 habitatges en una zona d’alt risc d’inundació que suposaria l'ofec de l'únic conector biològic que garanteix la seva pervivència. Un Pla General aprovat l'any 1982 i un pla parcial de l'any 1988 van suposar les primeres passes per intentar ofegar l'únic conector biològic que uneix l'espai natural amb les zones rurals de l'interior. Els terrenys, unes 16 hectàrees, es troben actualment en mans de la promotora immobiliaria "Vegas del Guadaira", la qual compta entre els seus accionistes "Caja de Granada." (...)” www.cal.cat/

8.- HA MORT FRANCESC LLORACH BALCELLS “Sisquet Pintor”
“Hola, s'ha mort l'avi de la Rosa Castro amb 92 anys. L'incineren demà al Sancho d'Àvila a BCN a les 9 del matí de dissabte. El telèfon de la Rosa: 662 358 621”


ALTRES HERBES

1.- A la foto de la mani de Reus publicada al gratuït Aquí surt gent de la Torre (ajbg).

2.- El GATA serà present a la II Taula Fòrum pel Gaià, la seva conca i el litoral associat.

3.- “Benvolguts/des companys/es,

Us enviem aquest missatge des de la Xarxa del Camp per dos motius:

1r: Estem confeccionant un banner per al portal web www.pobleviu.org on hi volem fer constar totes les activitats que es realitzin a les comarques del Camp en motiu del Correllengua'06. Així doncs, si organitzeu alguna activitat en el marc d'aquesta campanya, si us plau, feu-nos-ho arribar el més ràpid possible a aquesta adreça de correu electrònic.

2n: Com la majoria ja debeu saber aquesta any es compleix la 10a edició del Correllengua. Per aquest motiu s'organitzen a nivell nacional diversos actes per celebrar aquesta efemèride. Un d'ells s'anomena "10 anys, 10 cims" i consisteix en que durant el Correllengua es coronin 10 cims dels Països Catalans on es faci una foto amb la pancarta del Correllengua i fer-la arribar a la CAL. Per aquest motiu des del Baix Camp i l'Alt Camp hem aprofitat la benentesa que aquests darrers pugen cada any a Miramar per realitzar aquest acte. El dia de l'ascens seria el 24 de setembre i es faria al matí fent-ho coincidir amb altres actes i un dinar popular.

Per aquest motiu us animem a que participeu d'aquest acte i al dinar popular que es farà a continuació. Per tal de fer-ho possible s'hauríeu de posar en contacte amb el Tais de la Turba de Valls 977 60 26 56 o 666 92 25 56 també el correu aleta@tinet.cat
Gràcies per la vostra atenció. Salut!
Comissió Correllengua del Baix Camp i l'Alt Camp i Masovers de pobleviu.org Telèfon de contacte: 676 86 66 77 (Xavi)”

4.- “Hola!
us fem arribar el programa de la nova edició del Gaià Folk, el programa de música i cultura popular del baix gaià, festival que enguany celebra la seva quarta edició.
La filosofia del festival, la de generar dinàmiques de contacte i d'intercanvi entre la gent de la comarca és un any més el nostre objectiu principal. Enguany apart ja hi ha un poble més que s'afegeix a programar actes dins el Gaià Folk. Així doncs, apart de Torredembarra, La Riera de Gaià, Altafulla i la Nou de Gaià, el Catllar s'afegeix a la festa.
Esperem que el programa que hem preparat sigui del vostre gust i que no us deixeu perdre les diferents activitats que es duran a terme al Baix Gaià entre el 29 de setembre i el dia 31 d'octubre.
Podeu consultar la programació a http://www.gaiafolk.org
Salut Pau P.”

5.- “Escrius? Les Rates de Biblioteca (Societat literària)
et conviden a la Reunió poètica* Divendres 22 de setembre a les 20h a la Biblioteca de Torredembarra.

Col•labora en el guió de l’espectacle de Sant Jordi i en l’edició del llibre Rates de biblioteca, vol. 8. Vine a la tria de textos i aporta els teus. *El tema és lliure i l’idioma preferentment el català.
Atentament, A. M. Directora de la Biblioteca Municipal de Torredembarra
www.biblioteca.torredembarra.org c/ Muralla 16, 43830 Torredembarra
977 643 175 Nou horari: els matins, de dimecres a dissabte de 10 a 1, les tardes, de dilluns a divendres de 4 a 8. Horari de la Biblioplatja a l'hivern: de dimecres a dissabte de 10 a 13h i de dimecres a divendres de 16 a 19h. Sessions de formació d'usuaris: biblioplatja@torredembarra.org, 977646294. “

6.- “Taller d’anàlisi i crítica literària El Patronat Municipal de Cultura de Torredembarra ha organitzat la tercera part del curs d’escriptura que consistirà en un taller d’anàlisi i crítica literària: “Els llibres, de la lectura a la crítica”. El curs, que impartirà el professor Francesc Cerrö-Ferran, tindrà una durada de 40 hores que es duran a terme del 4 d’octubre al 24 de novembre, dilluns i dimecres, de 20 h a 22.30 h, a la Biblioteca Municipal. 60 €. Patronat Municipal de Cultura de Torredembarra. .”
__._,_.___
7.- “Gran èxit de les dues manifestacions al Camp
Aquest cap de setmana s'han realitzat dues manifestacions al Camp. En concret, la primera es va fer el diumenge a Torredembarra per reclamar la conservació de l'espai d'interès natural de Muntanyans i la seva ampliació per aturar el projecte urbanístic de Muntanyans II. L'altra, va ser la ja tradicional Manifestació Unitària del Camp que es va fer el dia 11 de Setembre a Reus sota el lema "Al Camp decidim! Per democràcia, exercim l'autodeterminació!". Ambdues han tingut un gran èxit de participació i un gran ressò a la premsa, el que posa en evidència que cada cop els moviments socials del Camp estan més actius i tenen més força.
Si entreu al web llegireu una petita crònica d'ambdues mobilitzacions i us vureu el vídeo que es va projectar en l'acte final de Reus.
http://www.pobleviu.org/”