11.8.05

ALTERNATIVA 147

1) “Bones a tothom familia,

L'altre dia donant voltes vaig tenir una idea, i com amb aquestes calors el fenòmen no abunda, vaig anar-hi donant una mica de voltes i forma. La idea és ben simple, es tractaria de crear una llista de correu paral•lela als correus que s'envien per la feina de dia a dia, per tractar temes més en abstracte, més atemporals... i que servís a tots i totes per autoformar-nos i fer creixer el nivell polític del col•lectiu.

Normalment a les assemblees i a les permanents no hi ha temps per a fer debats a fons sobre determinats temes que no són l'estricta actualitat local, se'ns menja la feina. D'altra banda trobo que en el col•lectiu podem aprendre molt tothom de tothom, però manca alguna eina per fomentar aquest intercanvi. Com que tampoc tenim gaire temps per fixar una freqüència de taules rodones etc... una llista de correu (tipus yahoogroups) podria suplir aquesta mancança, i es tractaria que la gent hi enviés qualsevol cosa que cregüi que pot ser interessant de que coneixem o preguntes "a l'aire".

Una llista d'aquestes funciona com un servidor de notícies, tu envies un mail l'adreça de la llista (p.ex. alternativa@yahoogroups.com) i automàticament s'envia a totes les persones de la llista, no necessita manteniment.

Ja em direu que us sembla.
Salut!” PAU A.

ALTRES HERBES
1) DIJOUS 11 AL NO SE (3 euros): 19.00h actes per la canalla, a les 20.30 sorteig d'un quadre cedit pel Jordi Roig i d'un collaret del Roger borràs (es poden comprar els números a l'auca), sopar i concerts: Tres, Nemesi i la via muerta.

2) Activitats relacionades amb el medi ambient
*Punt d informació permanent, amb passis del DVD “Els muntanyans, l´última platja” a Cal Bofill. Centre d´Activitats Mediambientals de l´Ajuntament de Torredembarra.
*Ecopunt: Punt d´informació permanent sobre Construcció Sostenible, Aiga, Residus i Energia a Cal Bofill.
*Visites guiades als Muntanyans tots els dissabtes i diumenges. A les 10h a Cal Bofill.
*Visies guiades temàtiques als Muntanyans: 2d´octubre (rastres d´animals), 6 de novembre (fotografia de natura) i 4 de desembre (Baix a Mar, la cultura del mar).
*Cursos de formació de voluntariat als Muntanyans. 10 i 11 de setembre.
*IV Trobada Solar. El 17 de setembre a la Plaça del Castell.
*Neteja de l´espai natural dels muntanyans el 17 de setembre.
*Activitats en motiu del Dia Mundial Marítim el 25 de setembre.
*Activitats en motiu del dia Mundial dels Ocells l´1 i el 2 d´octubre.
*Neteja de l´espai natural dels muntanyans el 15 d´octubre i el 18 de desembre.
*Cursos de formació de voluntariat als muntanyans el 22 i el 23 d´octubre i el 28 i el 29 de desembre.
*Activitats en motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica.

3)Sortides astronòmiques
El Centre d´Estudis Sinibald de Mas continua organitzant sortides per observar el cel de nit. Es troben a l'aparcament de Cal Bofill (Baix a Mar), a les 10 de la nit, per anar tot seguit cap a Roda de Berà (al costat del dipòsit d'aigua). Si el cel està tapat, ho deixen per l'altre divendres.
A continuació us indiquem el programa d'observacions fins a finals d'any. Han previst dues dates per cada mes, per si el dia que indiquem en primer lloc el cel estigués tapat, passar-ho al segon dia:
Divendres 2 o 9 de setembre, divendres 30 de setembre o 7 d'octubre, divendres 28 d'octubre o 4 de novembre i divendres 25 de novembre o 2 de desembre.

4) UNA CARTA D´OPINIÓ PER SI ENS SOBRA LLOC

“ELS FOCS S’APAGUEN A L’HIVERN”


Incendis: “el foc no és la malaltia, sinó el símptoma que la posa en evidència”, deia, en pau descansi, l’estimat Santi Salvador. I què hem fet doncs per guarir-nos durant 30 anys de democràcia, i 20 anys després del Fòrum sobre els Incendis Forestals de Montserrat?

El que és ben segur que no s’ha realitzat, extensivament i com cal, són les aclarides selectives de pins (“envellir” la pineda) per tal d’ajudar a la maduració natural de les pinedes vers alzinars, rouredes, o màquies, boscos aquests més estables i resistents a les pertorbacions com el foc... Malauradament però, sí que encara s’acostuma a estassar el sotabosc, “netejant-lo” dels plançons naixents d’alzines, roures, arboços, marfull, serveres, aurons, blades, murtres, savines, càdecs... perpetuant-se llavors, inútil i retrògradament, les resinoses pinedes!

Els alzinars i les rouredes constitueixen els autèntics planifolis mediterranis propis de Catalunya; les pinedes actuals (sempre joves, transitòries, inestables,...) són l’herència de l’abandonament del medi rural i de la mala gestió forestal. Observem si no com a la Provença, on sí que es potencien aquests ecosistemes, s'incrementen les precipitacions amb l'ombra i la humitat que aquests desprenen.

Tampoc encara no hem protegit l’esquirol i el gaig, els veritables “jardiners del bosc”, que en disseminar perseverantment les aglans de roures i alzines, activen així l’evolució dels nostres boscos; indubtablement fa més feina un esquirol o un gaig viu que qualsevol campanya de reforestació!

I pregunto, tant costa avui en dia de disposar de la tecnologia necessària per a que els helicòpters puguin operar de nit, que és quan realment resulta eficient la lluita contra el foc! -en davallar la temperatura i el vent, pujar la humitat...-; bé que els militars tiren bombes de veritat oi?!

Altres idees a endegar podrien ser també, per exemple, el promocionar la recuperació o construcció de noves basses agrícoles, tant per generalitzar el reg eficient per goteig com per l’ús dels bombers, i que, naturalitzant-les (amb vegetació marjalenca...), també resulten d’interès estratègic per a fauna en greu perill d’extinció, com són els amfibis en general...

I ara, amb 30 anys de democràcia, ja tindríem alzinars i rouredes, o màquies, i no pas aquestes pobres pinedes que tant i tant cremen. Ens posem doncs a la feina d’una vegada?, o continuem jugant encara 30 hiverns més a empaitar l’esquirol i el gaig i...


Toni Bara i Manyé
GEPEC – Ecologistes de Catalunya