1.11.07

ALTERNATIVA 318


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

http://alternativabaixgaia.blogspot.com

BLOCS I FOTOBLOCS
Hi una explosió de blocs i fotoblocs. Totes/ts aquelles/lls que vulgueu aparèixer als enllaços del nostre bloc només cal que contesteu aquest correu.

TORREDEMBARRA
-Cal felicitar als responsables del sopar tertúlia per la seva bona feina: Francesc (coordinació), Rosa (secretaria), Pau (mediació), Esteve (ponència) i Iris (entrevista a la ràdio.
-PRESSUPOSTOS DE L’ESTAT: “De la mateixa manera, ICV ha aconseguit 10 milions d'euros destinats a recuperar la zona costanera dels Muntanyans, en el municipi de Torredembarra (Tarragona).
També s'ha arrencat un acord perquè es destinin 5 milions d'euros al rescat de finques en la costa i altres 15 milions d'euros per al rescat d'espais naturals en paratges naturals de la resta d’Espanya. (...)
Esmenes de ICV que s'incorporen als PGE 2008:
-10 milions d'euros destinats a recuperar la zona costanera de Muntanyans, en el municipi de Torredembarra (Tarragona)
-5 milions d'euros destinats a Espanya al rescat de finques en la costa
-15 milions d'euros per al rescat d'espais naturals en paratges naturals també a Espanya
A més: Compromís que es destinen a mitjan Ambient a Catalunya 180 milions d'euros dels 723 assignats a la Generalitat en aquests pressupostos 2008 i que encara no estaven determinats”
-“El ple de les ordenances fiscals
Avui al ple de l'Ajuntament s'han aprovat les ordenances fiscals del 2008. L'augment de l'IBI era el tema calent i era previsible que l'equip de govern estés a favor i l'oposició en contra. CIU ha proposat que l'IBI pugés només un 2'4% en comptes del 4'5% proposat pel govern i que altres impostos que no varien també pugessin el 2'4%, raonament recolzat pel representant del PP.
Per la seva part l'Agrupació ha argumentat que l'augment era abusiu. Per la nostra part, a l'ABG considerem que l'augment seria correcte si darrera hi hagués un pla de mandat amb uns objectius clars, però com que no és el cas hem votat en contra.
A part del propi tema de debat s'han vist uns moviments sospitosos d'acostament de CIU al govern. ¿O no és sospitós que després de la proposta "sorpresa" de CIU l'alcalde ja portava els càlculs fets del quoficient que representava la variació del percentatge? ¿O no és sospitós que faltés un membre del grup de CIU i l'ordenança s'aprovés pel vot de qualitat de l'alcalde?
M'estic tornant molt malpensada i em sembla que l'entrada de CIU al govern només és qüestió de dies.
De totes maneres la perla la posat el Sr. Ripoll quan ha dit que el pla de mandat i el model de ciutat l'havia de fer l'oposició.
Iris”
Què és i què no és un pla de mandat
Quan l'equip de govern va anunciar que havia preparat un pla de mandat pel termini 2007-2011 ens en vam alegrar perquè s'estava fent un esforç de planificació. Analitzant el document presentat i la proposta de pla quadriennal d'inversions podem veure que només és això: un pla d'inversions a quatre anys. Per començar no està malament, però necessita millorar.
Un pla estratègic, o pla de mandat, és una visió a mig i llarg termini del que volem que sigui el nostre poble. Partim de la situació present i volem arribar a una situació ideal, per això cal analitzar la situació actual sospesant els punts forts i els punts febles, les oportunitats i les amenaces, els aspectes positius i els negatius de la nostra realitat, en definitiva, allò que tenim i allò que ens falta com a poble. També cal tenir molt clar on volem arribar, el nostre poble ideal, sense oblidar que s'han de cobrir les necessitats de la població. Un cop feta aquesta anàlisi cal marcar-se uns objectius generals que s'han de concretar en diversos projectes.
Durant els mesos previs a les eleccions municipals cada partit i cada agrupació d'electors ha fet aquest treball de reflexió i anàlisi, (o almenys l'hauria d'haver fet) i l'ha concretat en un programa electoral. Però, i l'equip de govern? Si l'equip està format per tres grups, quin és el programa que han consensuat? Encara que la reflexió s'hagi fet per separat cal que hi hagi una anàlisi comuna per tal de perseguir un mateix futur per la Torre. Aquesta anàlisi és la que ha de definir els objectius del mandat, i quan hi hagi els objectius clars es podrà parlar de projectes concrets. A més, aquests objectius i aquests projectes els ha de compartir amb la resta de forces de l'ajuntament; sinó, com tindrà el recolzament necessari per dur-los a terme un govern que està en minoria?
Tots els projectes necessiten un finançament i cal fer un pla d'inversions. Això és fer un pla financer amb una política impositiva i una política d'endeutament que constitueixen els pressupostos anuals del període en qüestió. Evidentment dins del marc legal que regeix l'economia municipal. També és important la participació ciutadana en els diferents moments del procés: des de la definició dels objectius en projectes fins a l'elaboració del pressupost anual. A més, com en qualsevol gestió, hem de tenir indicadors de seguiment per comprovar que s'estan complint els objectius i els projectes seguint el pla financer en els terminis temporals previstos.
Als regidors de l'oposició se'ns demana ara que aprovem un pla financer per a quatre anys basat en uns projectes que no estan lligats a cap objectiu general i amb poques garanties de què siguin aquests i no uns altres els projectes que es duguin a terme. Els regidors de l'Alternativa Baix Gaià trobem a faltar tot el treball previ que ens porta a aquesta política impositiva i d'endeutament, allò que justifica aquesta recaptació de diners. Trobem a faltar uns objectius clars pel futur pròxim de la Torre. Sense aquests objectius, el pla financer és un xec en blanc que no estem disposats a signar.
De tota manera el temps encara no s'ha acabat. El pla de mandat necessita millorar i esperem que l'equip de govern el puleixi prou com per poder-li donar suport des de l'Alternativa.
Iris”
- Veieu el Pepe a l’assemblea de l’EPM: http://entesa-municipal.cat/
-TORREDEMBARRA: PROHIBIT ANAR... AMB BICI!
Com haureu pogut comprovar ja no es pot anar pel nucli antic amb bicicleta. La senyal no s'entén gaire. Es confusa. Però deix ben clar que ni patins, ni bici, ni skate...
La mesura és molt extranya. Estem tot el dia parlant de sostenibilitat i es prohibeix l´ús dels mitjans de transport que no contaminen.
No cal dir que això és un escàndol.
I si voleu una lectura política és ben senzilla: improvització, manca de criteris polítics, manca de planificació...
Jo, davant aquesta mesura tan extranya, proposo una pedalada popular, una patinada popular. Tot junt. Color i rodes contra les polítiques extranyes dels nostres governants.
Jordi S.
-Dissabte 3 de novembre a les 12h anirem a veure un possible local per a l’Alternativa. Hi sou tots convidats.
-Estem buscant local per a fer una oficina-casal popular obert a tothom. Si coneixeu locals podeu avisar.
-Dimarts 6 de novembre fem una conferència sobre Muntanyans II a l’Ajuntament. No hi falteu.

LA RIERA
Hem tret el butlletí BIOS

GAIÀ
-El vídeo del Big Jump al Baix Gaià ha arribat a les 1.000 visites.
http://es.youtube.com/watch?v=5Nwh7d8HaPc
- “ASSAMBLEA COORDINADORA SALVEM EL GAIÀ
Dia: dijous 25 d’octubre 2007
Hora: 20 hores
Lloc: Gelateria La Perla, Altafulla
ORDRE DEL DIA:
1/ Explicació dels resultats de la taula d'Alcaldes.
2/ Nous objectius a plantejar.
3/ Proposta d'elaboració de material (samarretes,
enganxines,...).
1/ Resultats Taula d’Alcaldes,
El passat 16 d’octubre es va celebrar la trobada d’alcaldes.
Amb la idea d’agafar el relleu de Salvem el Gaià per part de les institucions.
(...) Cada un dels alcaldes va exposar la seva situació envers el riu, i va quedar clar que del pantà en amunt és una claveguera i cap baix un abocador, es va fer palès que l’aigua ha de baixar més neta. Tots els alcaldes es van posar d’acord per fer una màxima protecció del la zona però matisant la Moció del Parc Natural de les Terres del Gaià i no va haver oposició al cabal ecològic. Coincidint que aquesta protecció ha de tenir efectes beneficiosos, tant pels aspectes turístics com per a l’activitat agrària. Els alcaldes demanen més documentació sobre l’iniciativa Salvem el Gaià. (...) El Francesc F. va proposar convocar una reunió primer amb l’ACA i després amb Repsol abans que acabi l’any. A la Nou de Gaià s’hauria de presentar la Moció juntament amb més documentació (...). L’Ajuntament de Tarragona ha d’aprovar la Moció del Parc Natural en breu. Resumint, aquesta trobada va ser un èxit de participació (els 11 alcaldes i un representat de Tarragona) i un primer pas per treballar conjuntament.
També es va parlar del debat d’una hora que va tenir lloc a Altafulla Ràdio, els alcaldes de la Riera de Gaià i Altafulla, el Tinent Alcalde de la Pobla de Montornès i Lluis E. El proper 6 de novembre tindrà lloc la Taula d’Alcaldes del Tarragonès, per parlar sobre el Pla Territorial i s’intentarà parlar de la iniciativa Salvem el Gaià.
2/ Què fem ara?: S’hauria de treballar el Salvem el Gaià des de Vila-rodona, conscienciar a la gent de la part alta i mig del riu i presentar també la Moció, adaptant-la, als Ajuntaments. El Ferran de Vespella va proposar fer una Guia Gastronòmica dels pobles del riu Gaià i un concurs fotogràfic (foto denúncia, foto de paisatge i foto fauna autòctona). Aquestes idees també s’aportaran al proper Fòrum a Sta. Coloma de Queralt ( dissabte 10 de novembre 17 hores ). En Lluís E. va parlar de fer samarretes de Salvem el Gaià i es va comprometre a buscar pressupostos. La propera assemblea de Salvem el Gaià tindrà lloc a finals de novembre, principis de desembre (proposta 1 de desembre, dissabte).”

LOTERIA
Ja podeu comprar loteria de l’ACBG a:
-La Riera de Gaià
-La Pobla de Montornès
-L’Auca
-Restaurant les Moreres
-Forn Cristià de la Plaça de la Vila
-Ca la Quimeta Farigola
-Estanc de davant del Fraga
-6 comerços d’Altafulla

ALTRES HERBES

A.-AGENDA

NOVEMBRE
2: Roda de premsa sobre Muntanyans II 11h a Aj. Torredembarra
3: Visita d’un possible local per a l’ABG. 12h
4: Visita guiada gratuïta en Torredembarra sobre "Fotografia de Natura" . "Cal Bofill"
6: Acte públic a la sala de plens de l’aj. De Torredebarra amb el que va ser regidor de Vilanova quan es va salvar la platja llarga 20h
8: atendrem als veïns que ho vulguin a la Biblioteca de 20-21h ABG-ALTAFULLA
10: EXCURSIÓ Vall del riu Glorieta CESM
10: Permanent itinerant i oberta a la Casona del Carme 12h
10: “Vè. FÒRUM PER LES TERRES DEL GAIÀ A LA BAIXA SEGARRA 17h. Sala Audio del Castell de Santa Coloma de Queralt “Ja fa temps que la societat civil ens estem organitzant mitjançant aquests fòrums-trobades per a implementar l'anhelat Parc Natural de les Terres del Gaià; al nostre/vostre web www.quelcom.net/terresdelgaia hi trobareu tota la informació precisa generada: cartografia de referència, estudis, declaracions, suports, accions...
així com un possible embrió de document d'al·legacions al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona en curs, amb el seu avant-projecte a exposició pública, per tal que les entitats i persones interessades en feu l'ús que millor pugueu, un Pla que ben segur serà decisiu a curt i llarg termini en moltes MOLTES de les qüestions que ens preocupen i ocupen... Hi sou doncs tots convidats :-) CAL ASSOLIR EL MAJOR RESSÒ POSSIBLE I APLEGAR LA MÀXIMA REPRESENTATIVITAT TERRITORIAL DE PERSONES I ENTITATS, tothom, des d'ecologistes fins a caçadors, pagesos i universitaris, excursionistes i literats........RE-ENVIEU!¡! ;-)
(i, corresponsablement, feu-ne bona i millor difusió arreu)”
10.- Permanent itinerant de l’ABG a la Casona del Carme.
15: 20H-20:05H APAGADA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC
17: Permanent de l’ABG 12H
17: Presentació del llibre sobre el cafè de dalt. 19h a la Biblioteca
21: Assemblea mensual oberta 21h
23: CONFERÈNCIA Turisme, paisatge i ordenació del territori a càrrec de Joan Nogué, catedràtic de geografia humana de la Universitat de Girona, Director de l’Observatori del Paisatge CESM
25: Sortida al teatre TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA LA PLAÇA DEL DIAMANT
reserves : Joan P – Tel 977.64.07.08 Data límit per pagar les reserves : 31.10.2007 NUS

DESEMBRE
1: EXCURSIÓ A la Font de la llúdriga i a la Cova de les gralles. CESM
1: Reunió de Salvem el Gaià
15: VISITA GUIADA Al Vendrell Centre d’Estudis Sinibald de Mas (CESM) Tel. 627 452 726
16: Hort del Nap a l’Albiol (GATA)
16: sortida AL TEATRE “MAMMA MIA” NU

B.- “ Bones! a continuació d'aquest text trobareu l'enllaç per a descarregar el primer àlbum de Mensa (jo mateix), gaudiu-lo, si voleu.....està dedicat a G, B, A i a E. (elles estaven allí). edu C. www.educomelles.com talaiasonora.blogspot.com
www.myspace.com/audiotalaia”

C.- EL BLOC DEL PAU R.: http://www.fotolog.com/estelroig/

D.- Curs de Sardanes: A. S. L’Antina, dimecres a les 20h, dissabtes matins.

E.- http://www.aturemelmeetingpoint.info/