27.11.05

ALTERNATIVA 171

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) “Més del 90% de la ciutadania, disposada a separar la matèria orgànica
Un 93% de la ciutadania de Torredembarra estaria disposada a separar la matèria orgànica quan l’Ajuntament introdueixi aquest nou servei de recollida d’escombraries i un 73% ha escollit tenir tots els contenidors al carrer com a millor opció per a la recollida de totes les fraccions (matèria orgànica, rebuig, paper i cartró, envasos i vidre). Aquestes dades són fruit de l’enquesta realitzada durant els mesos de juliol i agost dins de la campanya municipal per augmentar el reciclatge i introduir la matèria orgànica que va portar com a lema “Fes dels residus un recurs!”. Aquesta campanya va ser dissenyada perquè la ciutadania participés en la presa de decisions davant d’un canvi tant important per a la població com és la implantació d’un nou model de recollida selectiva de la fracció orgànica. La bona predisposició copsada, el cànon de 10 € que des de l’any passat paga la ciutadania per cada tona d’escombraries no reciclada (uns 93.000 € anuals) i el fet que l’Ajuntament està obligat des del 1999 a implantar la recollida d’orgànica ha fet decidir al regidor de Medi Ambient, Lluís Suñé, a estudiar iniciar el procés de recollida selectiva en aquesta fracció a partir del 2006 en prova pilot, tenint en compte el servei que es donarà als grans generadors i el que es destinarà a la ciutadania en general.

Resultats de l’enquesta

En total, es van visitar 3.817 habitatges i es van efectuar 1.200 enquestes. La major part de les persones enquestades viuen tot l’any a la població, mentre que la resta tenen una segona residència al municipi. Respecte a la recollida de la brossa general, el 55% en fa una valoració bona i un 27% regular, mentre que la valoració de la selectiva és més negativa. En línies generals, es pot dir que la meitat d’aquests ciutadans separa sempre els diferents residus a casa seva, però entre un 30 i 40% no ho fa mai o en comptades ocasions. Els motius esgrimits per no reciclar són perquè els contenidors estan massa lluny (52%), perquè estan massa plens (25%), perquè en manquen (15%) o perquè no tenen espai a casa per reciclar (8%). Amb tot, aquells que sí reciclen millorarien alguns aspectes com posar més contenidors (39%), augmentar la freqüència de recollida (22%) o netejar-los més sovint (21%).

L’enquesta també ha permès constatar que el servei de deixalleria és el més desconegut i infrautilitzat. Un 47% no utilitza mai aquest servei, la major part perquè considera que no el necessita, mentre que hi ha qui no sap què és. Només un 29% utilitza sempre que cal la deixalleria. Respecte a la recollida de voluminosos, un 40% dels enquestats desconeixia l’existència d’aquest servei.

Respecte a la recollida selectiva de les diferents fraccions, es van plantejar tres opcions: A.- Contenidors al carrer per a totes les fraccions. B.- Porta a porta. C.- Mixta (porta a porta per a l’orgànica i el rebuig i contenidors al carrer per al paper i cartró, envasos i vidre).

PERQUÈ HEU ESCOLLIT AQUESTA OPCIÓ
OPCIÓ A OPCIÓ B/C
És el més còmode 45% És un sistema més net 31%
Més fàcil 20% No hi ha tants contenidors als carrer 24%
Servei 24 hores 17% És el millor pel reciclatge 21%
És el que conec 12% És el més còmode 10%
Altres 6% Altres 6%
És el que conec 5%

Si es tenen en compte els resultats per barris, hi ha alguna variació respecte als percentatges de les opcions triades. Al Nucli antic: 74% A, 16% B, 3% C i 1% NS/NC. Babilònia: 80% A, 13% B i 7% C. Molí de Vent: 80% A, 7% B, 12% C i 1% NS/NC. Sant Jordi: 56% A, 25% B i 19% C. Baix a Mar: 78% A, 15% B i 7% C.

Grans productors

El porta a porta de les enquestes també es va dur a terme als grans productors (restaurants, bars, peixateries, etc.). Partint d’un cens de 198 grans productors de matèria orgànica, excloent els 27 establiments situats al port que ja té una gestió pròpia dels residus, es van visitar 127 dels 171 del cens inicial i es van efectuar 92 enquestes.

Sobre la gestió dels residus dins del seu establiment, el 21% reciclen el plàstic, el 58% el paper i el cartró i un 56% el vidre. Per tant, un 72% no recicla mai el plàstic, un 38% no recicla paper i cartró i el 40% no recicla el vidre. Respecte a la utilització dels contenidors de recollida selectiva destaques dues dades importants: un 33% els utilitzen sempre i un 32% mai.

Un altre dels residus que es produeix, sobretot als restaurants, és l’oli. El 81% el recull selectivament i la resta, el 19 %, no. El 70% utilitzen el servei d’una empresa per a la recollida, el 23 % el porten a la deixalleria, el 5% el reciclen ells mateixos i el 2% el llencen a la cuina. (...)” Extret de www.torredembarra.org

1) “Torredembarra recollirà els olis domèstics i la maionesa caducada porta a porta per fer biodièsel
M.P.. Torredembarra
Treure profit de l'oli d'un ou ferrat, de les patates fregides i de les restes de maionesa que s'han caducat a la nevera serà possible a partir del mes que ve a Torredembarra gràcies a la campanya L'oli per l'aigüera? No, gràcies que convertirà aquests residus en biodièsel per als vehicles. L'Ajuntament de Torredembarra i la Fundació Onada, que treballa per a la inserció laboral de persones amb discapacitats, impulsaran a partir del mes de desembre aquesta campanya que en una primera fase pretén recollir pel cap baix sis-cents litres d'olis vegetals usats. La recollida es farà en tres punts fixos situats a Cal Bofill, al Casal de la Marítima i també al Casal Municipal. També es farà un porta a porta amb un vehicle que tindrà un identificador audiofònic i que recollirà l'oli acumulat als immobles i que podrà ser dipositat en uns recipients que seran entregats aquest divendres, dissabte i dilluns en el marc d'uns actes informatius a la fundació Pere Badia. Aviat la col•laboració entre el consistori i la fundació Onada permetrà impulsar una altra campanya pionera que en aquest cas permetrà convertir també en biodièsel la maionesa caducada.” Extret del Punt

2) La tècnica de medi ambient ha publicat un article (La Sínia n. 49-50) sobre els horts ecològics que impulsem des de la regidoria.

3) Des de la regidoria de medi ambient hem fet arribar una carta i un tríptic per difondre la campanya “L’oli per l’aigüera? No, gràcies”. Actes informatius i lliurament dels bidonets:
Fundació Pere Badia 28-XI-05, 16h-20h
Mercadet dels dimarts: 29-XI-05, 10h-14h

4) PANERA: La novetat d’aquesta setmana de la panera és que a part del quadre de Jordi R. Morera, el CD dels TRES i els productes de la terra ara cal afegir-hi una làmina del pintor Francesc Llorach Sisquet Pintor, que és el darrer alcalde republicà viu d’abans del franquisme.

5) www.alternativabaixgaia.blogspot.com/

6) L´Alternativa Baix Gaià continua sent l´única candidatura municipal que s´oposa al pla parcial Muntanyans II. L’ABG és l’única formació política que va votar en contra del projecte Pla Parcial Muntanyans II.
7) Hem instal.lat al Cafè una guardiola benèfica per poder pagar el proper TDB. La tindrem un mes.
8) Des de la regidoria de joventut organitzem un bus gratuït per participar al I Concurs de Grafitis Pallaresos Urban Meeting del 18 de desembre Inscripcions al PIJ (977644308)
9) Reunió de la permanent de l’abg del 26-XI-2005:

a) Dilluns vam participar a la roda de premsa. Tot el que duiem per explicar no vam poder-ho explicar per les novetats d’última hora. Malgrat tot la premsa va treure poca cosa del que vam dir. El més important va ser que la Conselleria de Medi ambient té elaborada una proposta de compra per a negociar a partir de les declaracions de la ministra a favor de comprar el 50%. El més destacable és que arracona la part urbanitzable a un racó (un 25% de l’espai+zona verda), amb vistes a que l’empresa tampoc l’interessi urbanitzar aquell petit tram. Des de l’ABG ens refermem a salvar el 100 %. Estem en contra que s’urbanitzi Muntanyans I i Muntanyans II. Aquest procés iniciat fa un any no s’atura i continuen les negociacions. Aquesta proposta desmunta el que van aprovar en el seu dia els partits polítics que van donar suport al pla general i al pla parcial i a la idea de muntar un gran complexe davant l’EIN i en mig de la desembocadura del torrent. S’ha donat prioritat a salvar aquest espai. Analitzem el document. El document s’ha presentat a la Comissió de Medi Litoral del Consell de Sostenibilitat i a l’equip de govern municipal. Al govern municipal hem demanat que es mostrin a favor de que medi ambient compri muntanyans II.
b) La Plataforma Salvem els Muntanyans ha entrat una moció demanant que l’Ajuntament es pronunciï a favor que medi ambient compri muntanyans II i mostri la seva preocupació per la possible construcció de Muntanyans II. Té tot el nostre suport.
c) Presentació de la campanya de recollida d’olis usats. Es distribueixen 1000 bidonets. Estem parlant amb grans empreses. Properament reciclatge de maionesa caducada. La màquina per fer això e finançada per l’Agència Catalana de Residus. Serà a Torredembarra.
d) Estem demanant pressupostos per diferents temes de residus.
e) Negociacions amb cosbapsa per recollida poda.
f) Negociacions per porta a porta a les empreses pel reciclatge.
g) Gener comencem l’orgànica als comerços (començarem amb 150 empreses que tindran contenidor dins el seu comerç). Estem dissenyant trajectes... També hem demanat pressupost per neteja dels contenidors d’orgànic. També estem negociant la neteja dels contenidors normals més sovint. Hem demostrat que és viable econòmicament.
h) Hem portat una proposta de contenidors soterrats. Perquè s’obligui a les empreses que urbanitzen a fer els forats. Això abarateix molt el cost.
i) Analitzem com està evolucionant a Altafulla la selectiva a Altafulla.
j) Curs de monitors dels Escoltes: 22 des. al 8 de gener. 10h-13h i 17h a 21h. La inscripció està anant molt bé. Estem en procés per aconseguir una petita ajuda per pagar la inscripció. El diploma convalida crèdits a la Universitat.
k) Pressupostos del Consell comarcal, s’estan treballant. Dilluns es presenta al local d’ICV de Tarragona (carrer Gasòmetre) la nova etapa dels dos representants en aquesta institució. Hem bellugat fils per salvar Cal Guivernau (Roda de Berà).
l) Acte públic de l’Abg per donar compte de la nostra feina la setmana del 14 de desembre a les 20:30h a la Sala de Reunions del Casal Municipal. “Un any de gestió”. El dia 7 de desembre a les 22h Auca: enganxada de cartells.
m) Plantegem fer una reunió amb els aficionats a l’skate per donar compte del procés seguit per construir la pista. Seria el 13 de desembre, sala reunions casal. 20h

11) PROPERA ASSEMBLEA MENSUAL 30 de novembre 22h al Cafè

12) Guardiola: És al cafè per recollir diners per pagar el proper tdb.

ALTRES HERBES

1) La CUP de Vic fa iun acte reivindicatiu en motiu de la inauguració del CUIP Vic.

2) Agenda d´activitats de diferents entitats i administracions

DIA ACTIVITAT

.Fins 27 nov. expo Cristina R. Al local del Carrer Carniceria.
.Fins el 26 nov. Expo Abel Fusté. Ajuntament
.26 Nov. a les 21:15h, 24è. Sopar-tertúlia a la Fonda Riera. Pep Riera
"La Pagesía: passat, present i futur". Preu 15€ (977) 655057 fondariera@gmail.com”
.Casal Infantil dels Muntanyans (CIM) (Diumenges d’11 a 12h) Org. Regidoria de Medi Ambient, Àrea de Medi Natural i el GEPEC Gratuït i no cal inscriure’s. 27 nov. Modela l’ocell que més t’agradi
.2 des. 20h Pati Castell Guardons esportius 2005.
.4 de desembre: Visita sobre Baix a Mar 9h Cal Bofill
.4 des. Joc de conèixer els muntanyans (CIM)
.4 des. Excursió al Bosc del Lleó sinibald@tinet.org
.7 des. Atenció a la ciutadania a la Biblioteca d’Altafulla per part de l’ABG 20h
.11 des. Fer d’artista naturalístic (CIM)
.17 des. A Cal Bofill conferència sobre les praderies de posidònia CESM. 19h
.17 des. II Trobada Intercanvi Plaques Cava al Casal.
.18 des. Festra Prenadal de l’Ass. De Jubilats (al casal)
.18 de des. bus gratuït per participar al I Concurs de Grafitis Pallaresos Urban Meeting Inscripcions al PIJ (977644308)
.18 desembre: Neteja dels Muntanyans
.18 des. Anada al Teatre Nacional “Falses Confidències” 977640063 - Nus Escènic
. 18 des. Espectacle de titelles de personatges de l’espai (CIM)
des. Curs de monitors (preguntar a l’Agrupament o al PIJ)
.27 des. A la recerca de plantes (CIM)
28 des. Els ocells t’inviten a conèixer-los (CIM)
28, 29 desembre: Curs de formació del voluntariat als Muntanyans
29: Actes en motiu del dia Internacional de la diversitat biològica
2006
29 des. Busca materials a la platja natural (CIM)
30 des. Descobreix qui habita les dunes (CIM)
Un diumenge de gener: Homenatge als republicans enterrats a les fosses comunes de Vespella i dels morts del Baix Gaià als camps de concentració nazis (Org. ABG)
26 feb. XII CALÇOTADA DEL BAIX GAIÀ
23 abril: TRES al Botarell
29, 30 abril XX Setmana Catalana de Vela.
Primavera de 2006: Actes del X aniversari de l´Agrupament Escolta Els Salats.
28 maig: TRES a Torredembarra
Tardor: II Jornades Interculturals

3) “Formació per a tothom
Més de 500 persones participen en els diferents cursos de formació que ofereixen els serveis municipals com són l’Escola Municipal de Música, l’Escola d’Adults, el Pla de Transició al Treball, el Centre Capicua i el Punt Òmnia.
Regidoria d’Ensenyament:

• Pla de Transició al Treball: Mòdul d’auxiliar de comerç, oficina i atenció al públic (14 alumnes i 1 plaça vacant) i mòdul d’auxiliar d’instal•lacions i manteniment d’electricitat, aigua i gas (11 alumnes i 4 places vacants). Adreçat a joves de 16 a 24 anys. Més informació per a inscripcions: 977 64 39 35.
(...) patronat@pantoniroig.com” Extret de www.torredembarra.org
4) “icev@tinet.fut.es ASSEMBLEA DEL TARRAGONÈS Hola a tothom. La pròxima reunió de l’Asseemblea del Tarragonès es farà el dilluns, dia 28 de novembre, a les 8 de la tarda, al local d’ICV Tarragona (Carrer gasòmetre, 41, 1er E), amb el següent ordre del dia:
- Donar compte dels canvis dels representants d’ICV al Consell Comarcal del Tarragonès
- Estratègia política al Consell en la segona meitat de la legislatura
Atesa la importància del que cal tractar, us preguem que feu un esforç a venir a la reunió, i que difongueu aquesta convocatòria entre totes les persones interessades de la vostra localitat.
ICV TARRAGONÈS

5) El Marc Unitari de la Comunitat Educativa ha fert públic un "Manifest
per una escola pública laica i de qualitat". El podeu llegir us hi
poder adherir a la següent adreça:
http://muce.pangea.org/manifest/

7) "NO AL MEDITERRANI DEL CAPITAL I LA GUERRA CONVOCATÒRIA MANIFESTACIÓ: “NO AL MEDITERRANI DEL CAPITAL I LA GUERRA. ALTERNATIVES A BARCELONA + 10” BARCELONA, DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE PLAÇA CATALUNYA 11’45 RONDA ST. PERE/PASSEIG DE GRÀCIA BARCELONA