25.4.05

ALTERNATIVA 127

L´ASSEMBLEA MENSUAL DE L´ABRIL SERÀ DIMECRES 27 A LES 22H A L´AUCA. (Dissabte no hi ha permanent)

1) http://alternativabaixgaia.blogspot.com/ www.elsverds-catalunya.org www.ic-v.org http://llibertat.com/cup/ www.verds-alternativaverda.org/ ABG-Altafulla: alternativa@altafulla.tinet.org

2) Ahir dissabte hi va haver reunió de la Permanent de l´ABG i es van tractar els següents temes:
- El logo de l´entitat està solucionat gràcies al Fèlix.
-Debat sobre la despenalització de la marihuana i sobre la necessitat d´informació adequada a totes les edats. (Totes/s les/els que vulgueu el dosier de treball elaborat el podeu demanar per correu).
-Recollida selectiva. Projecte global que s´està preperant i les mancances que patim actualment.
-L´adhesió de l´ABG al Fòrum Social del Mediterrani que es farà a Barcelona els dies 16-19 de juny. Per tal de fer front a les despeses d´inscripció i per tal de col.laborar amb aquest acte històric s´instal.larà una guardiola benèfica durant el mes de maig a l´Auca per tal que totes/s hi poguem col.laborar.
-Treballs i reunions per frenar la nova autovia projectada damunt del territori: 9 municipis del BG s´han adherit a la nostra postura (AP7 gratis, ampliació dels vials, nous accessos i rebuig de les tres opcions de variant). Al Baix Penedès la majoria de municipis també estan per aquesta opció. També el Consell Comarcal del B. Penedès. El C. Comarcal de Tarragonès discutirà la moció aquest dilluns. Des de l´ABG defensem:
.La necessitat de redactar un pla territorial de mobilitat.
.La creació d´un consorci per a la mobilitat al Camp.
.La potenciació del transport de mercaderies a través del ferrocarril tal i com s´està fent a molts països europeus.
.La gratuïtat de l´AP-7, la millora dels accessos i l´ampliació dels vials.
-Muntanyans II: Veient les bones notícies que ens arriben, sobretot per la tasca importantíssima de pressió i informació de la Plataforma, cal reiterar la necessitat de conservar l´espai com a corredor biològic de la costa amb l´interior. Les dues pors que circulaven es van esvaint i es clarifica mica en mica el procés. Quines pors hi havia? El possible cabreig dels veïns de la zona, ja que el poder municipal havia condicionat la realització del pas soterrat a la urbanització imminent. Queda clar a través dels diferents contactes que els veïns prefereixen esperar que no pas que es constriueixi tal i com estava previst. L´altra por era la imdemnització que caldrà pagar a l´empresa que anava a construir. Moltes fonts apunten que aquesta imdemnització haurà d´anar a càrrec de la Generalitat que és qui ha rebutjat l´aprovació definitiva del Pla parcial. Esperem que tot plegat s´acabi de solventar i poguem esmerçar els esforços cap a altres temes candents.
-Dimarts l´Ajuntament donarà a conèixer als mitjans de comunicació el perquè s´han aturat dues obres que incompleixen la llei.
-Energia solar. Després que posessim el nas per veure si els empresaris cumplien la normativa sembla que la cosa a millorat.
-El butlletí municipal és a punt de sortir.
3) La festa de l´arbre serà aquest any el 22 de maig.
8) Número de compte de l´Alternativa Baix Gaià: Caixa del Penedès, amb el núm.: 2081-0196-49-3300005823 *Telèfon: 696 363 328 (Horari d´oficina) *Correu electrònic: alternativabg@hotmail.com

9) PUNT D´INFORMACIÓ JUVENILhttp://www.pantoniroig.com/pij.html

10) Amics Reviseu les següents pàgines web, i compareu les similituds.
Que consti que la nostra és més antiga !
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/ http://www.pctv-ehak.tk/

11) Us anunciem el passat divendres 22 d'abril a les 9 del vespre va iniciar-se al Bar La Violeta d'Altafulla el cicle de Cinema Alternatiu que organitza l'Alternativa Baix Gaià. La pel•lícula que es va projectar va ser "Silencioses i en palaus", un document de gran valor etnològic sobre dones rurals a Tunísia realitzat en col•laboració amb l'Institut Català de la Dona.

12) Carta de l´abg-altafulla a la premsa:
Variant de La Mora: Nova cultura de mobilitat front a l’especulació i a més cotxes

Quan s’està dient que Altafulla dona suport a les peticions de l’associació de veïns de la Mora i de l’equip de govern de l’ajuntament de Tarragona no s’està dient la veritat. Aquesta variant, tal com va aprovar l’anterior govern del Partit Popular amb el suport de Convergència i Unió, suposa una especulació en la zona urbanística de Terres Cavades i la Budellera i soluciona poc les necessitats d’evitar els embussos d’una carretera saturada. Per tant l’ajuntament d’Altafulla no pot estar a favor d’aquesta especulació, com a mínim no tots els grups municipals, en tot cas només poden estar a favor els regidors que també han defensat el model de ciment en el nostre propi terme.
Es cert que qualsevol modificació en les obres aprovades poden suposar un retard de 8 anys en l’inici de les obres, però això no justifica la destrucció per sempre del territori ni la demagògia de qui diu que es tarda més en arribar a Tarragona que a Barcelona des de la Mora.
Les variants es fan per evitar l’embús que suposa el pas de vehicles per les poblacions. Dit això, l’alternativa natural a la N-340 és l’autopista, ampliada a 4 carrils per banda i gratuïta des del Vendrell, com es recull en la proposta dels municipis i del consell de sostenibilitat d’Altafulla pel tram entre Vilafranca i La Mora. Una ampliació que ha de tenir la seva continuïtat fins a Cambrils i amb accessos des de la Mora i altres zones. Alternatives n’hi ha i cal impulsar una nova cultura de mobilitat que passa pel foment del transport públic i evitar més i més ciment i més destrucció del territori a favor de l’especulació.
El problema de trànsit és només puntual al matí i la tarda i a l’estiu en els accessos a les platges. En la resta del dia es poc significatiu, sobretot des de la gratuïtat de l’autopista entre Altafulla i Tarragona. Un exemple a seguir i ampliar amb l’accés des de la Mora. La nova cultura de mobilitat ha de combatre el costum de fomentar el vehicle privat i de poca ocupació per anar a les escoles i la feina i no fer front a la deficient xarxa de serveis d’unes urbanitzacions insostenibles com el de la Mora amb església però sense escoles ni guarderies públiques ni altres equipaments bàsics per reduir la mobilitat. Cal sobretot un bon, ampli i ràpid servei públic amb una línia 9 ampliada fins Altafulla i un tren de rodalies amb abaixadors i aparcaments a Cala Romana i la Mora. Un foment del transport públic i la gratuïtat i accessos a l’autopista que també donarien solució a l’estiu.
Hem de pensar que les xifres d’emissions dels vehicles a motor suposen més del 50% de la contaminació. Si volem una vida més saludable, hem de començar a buscar formules sostenibles i que redueixin l’abús dels cotxes, mesures més econòmiques que construir variants i més variants i que s’haurien de transformar les actuals carreteres interurbanes en rambles i passeigs amb carrils bici i pel transport públic. Just al contrari del que vol fer l’alcalde de Tarragona o el també convergent president de l’associació de veïns de La Mora-Tamarit. Cal un pla integral que estudi les necessitats de mobilitat de cada barri i població. Un estudi que ha de fer el Consorci del Transport del Camp de Tarragona i que beneficiaria a la Mora i a Altafulla on calen nous serveis sanitaris i escolars com a eix del Baix Gaià. Un servei públic de transport eficient amb Tarragona. Si no ho fem afavorirem aquells que només pensen en treure beneficis extraordinaris de les necessitats de la ciutadania i posarem més ciment que al poc temps, al igual que totes les carreteres, serà insuficient sense una nova cultura de mobilitat.
Altafulla, 22 d’abril de 2005
Félix Alonso Cantorné
Regidor de l’Alternativa Baix Gaià-EPM d’Altafulla


ALTRES HERBES:
1) www.pobleviu.org 2) Assemblea de jóvens al casal cada dimarts 20h. 3) www.torredembarra.org 4) LES RESTES DE PODA ES PODEN DUR (MENTRE NO HI HAGI ELS CONTENIDORS ESPECIALS) A LA DEIXALLERIA.
5) Es venen entrades a l´Auca de l´últim concert de BRAMS. També us podeu apuntar a l´autobús que fem per anar-hi. 7 de maig. 8) 30 d´abril-1 de maig: Setmana Catalana de Vela a Torredembarra. Calen voluntaris/es per col.laborar. Els que estigueu interessats apunteu-vos a l´Auca. 15) PUNT D´INFORMACIÓ JUVENIL: Patronat Antoni Roig. De dilluns a divendres de 17h a 20h. 17) Sortides als muntanyans des de Cal Bofill a les 9h: 1 de maig (plantes del litoral), 5 de juny (sargantanes de la platja) i 3 de juliol (invertebrats terrestres). 18) PALTAFORMA: DIUMENGE, 8 DE MAIG: “LA MARXA PEL CONNECTOR BIOLÒGIC”. Concentració: La Pobla de Montornès. Pàrquing del sindicat. 10h DIUMENGE, 15 DE MAIG: ACTIVITAT FESTIVA.
19) Diada Nacional del País Valencià, del 25 d'abril. Acció Cultural pel País Valencià (ACPV) ha tornat a posar a la xarxa una web amb informacions referides a la diada i la hi mantindrà fins el 30 d'abril, quan es farà la manifestació, enguany sota el lema 'Per la dignitat al País Valencià'. Al concert del vespre, a homenatge a Ovidi Montllor, mort ara fa deu anys, hi actuaran Obrint Pas i la Fera Ferotge (Inadaptats interpretant Ovidi), amb la col•laboració d'Al Tall, Feliu Ventura, Miquel Gil, Àlez Inadaptats, Titot Brams, Carles Belda Pomada i Mesclat, Joan Garriga Dusminguet, Dj Chola + Dj Gabb, la Xafigà, Soul Atac, la Gossa Sorda, Sva-ters, Mugroman, Odi, Balls dels Locos de l'Olleria, actes preparatius dels dies anteriors al 30 d'abril.

20) JORNADES CONSUMIM PER LA JUSTÍCIA I LA PAU Dies 28, 29 i 30 d'abril de 2005 Universitat Pompeu Fabra-Rambla
"Consumim per la Justícia i la Pau" és el lema d'una àmplia campanya de Justícia i Pau que pretén conscienciar els consumidors dels efectes dels nostres nivells de consum sobre la pau, les relacions Nord-Sud i el medi ambient, així com promoure l'adopció d'uns hàbits de consum més responsables.
En les jornades que hem organitzat sobre aquesta qüestió, professors, experts i responsables d'ONG analitzaran les repercussions de la nostra societat consumista, els principis ètics que haurien de regir els nostres hàbits de consum i les alternatives i les polítiques més viables per aconseguir unes pautes de consum més sostenibles i més favorables a la construcció de la pau i el desenvolpament dels pobles.
Cal inscripció prèvia Entrada: 5 euros Justícia i Pau T. 93 317 61 77
21) Festes al barri de Sant Jordi




Diumenge, 24 d’abril

17.30 h. Exhibició de Balls de Saló – Associació d’Amics del Ball de Saló de Torredembarra
19 h. Ball de tarda amb l’Orquestra OASIS
Els actes tindran lloc a l’envelat situat entre el c/ Lliri i el c/ Crisantem.

22) Diumenge 24 d’abril, a les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill:
Conferència “Ports i altres problemes ambientals del litoral”.
Dimarts 26 d’abril, a les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill:
Audiovisual “Austràlia, a baix, sota”, a càrrec de M. Rosa Wennberg.
Dimecres 27 d’abril, a les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill:
Conferència “Corrents marines a Torredembarra”, a càrrec d’Oriol Milà (oceanògraf i capità del Port).
Dijous 28 d’abril: A les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill: Conferència “La influència de la Mediterrània en la meteorologia catalana”, a càrrec de Santi Segalà.
A les 21 h, a la Biblioplatja (Baix a Mar): Tertúlia literària sobre “El vell i la mar” d’Ernest Hemingway, a càrrec de la Biblioteca Municipal.
Divendres 29 d’abril, a les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill:
Conferència “Les praderies submarines a Torredembarra”, a càrrec d’Iris Gual.
Dissabte 30 d’abril A les 19.30 h, a la Fundació Pere Badia: Inauguració de l’exposició “Veles e Vents”, a càrrec del Grop.
A les 20 h, a l’envelat de Cal Bofill: Experiències a la Mini Transat, a càrrec de Willy García.
A les 23 h, al bar NO SE: Festa de la Setmana Catalana de Vela.
Dimecres 4 de maig, a les 19 h, a la Fundació Pere Badia:
Concert de piano a l’exposició “Veles e Vents”, a càrrec de Glòria Coma i Marina Ciuró.
Dissabte 7 de maig, a les 20 h, al Pati del Castell:
Cloenda d’actes culturals: Lectura dramatitzada “Noe al port d’Hamburg” de Joan Olivé (Pere Quart), a càrrec del Nus Escènic.
• Exposicions:
Setmana Catalana de Vela. Del 22 d’abril a l’1 de maig, de dilluns a diumenge, de 10 h a 20 h, a l’envelat de Cal Bofill. Exposició de vaixells en miniatura, pintures, fotografia i petxines.
Veles e Vents. Del 30 d’abril al 29 de maig, de dilluns a dissabte, de 18 h a 20.30 h, i diumenges, d’11 h a 14 h, a la Fundació Pere Badia. Organitza: Patronat Municipal de Cultura i Grop.

23) http://www.fsmed.info