21.9.06

ALTERNATIVA 237


Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

1.- WEBS
http://alternativabaixgaia.blogspot.com/

2.- MUNTANYANS 2 NO
Dimecres al vespre ens vam reunir per decidir noves accions (banderoles, enganxines, concentració) i adherir-nos a la proposta de fer una reunió amb les entitats per a valorar la manifestació i fer noves accions.

3.- ACTIVITATS
Dissabte 23: I Fòrum Independentista del Baix Gaià
Dilluns 25: Reunió del Patronat de Turisme
Dissabte 30: II TAULA-FORUM DE PERSONES I D'ENTITATS PER A LA CONSERVACIÓ DE LA CONCA DEL GAIÀ I EL LITORAL ASSOCIAT

4.- Millores pel CAP
l’ABG HA DEMANAT que el CAP disposi de servei de llevadora tots els mesos de l’any després que aquest estiu es donés el cas que la llevadora feia vacances i no hi hagués cap substituta.

5.- Casa del carrer Carniceria
Urbanisme ha contestat la nostra denúncia de les obres de la casa que fa cantonada entre els carrers Carniceria i Freginal. El dia de la festa major a correcuita treien la pedra de l’arcada de l’entrada. L’endemà al matí ho vam denunciar i el mateix dia van posar remei a la destrossa. La resposta reconeix que no podien treure l’esmentada pedra, que no és legal treballar el dia de la festa major i que no tenen competències per a fer conservar les botes de vi. Arran de la denúncia van demanar la reposició de la pedra. Des d’aquí volem agrair i felicitar la tasca de la regidoria d’urbanisme arran de la denúncia. Aquest fet demostra que cal estar molt atents a les destrosses del patrimoni i denunciar-ho per escrit sempre.

6.- Muntanyans II
“Per si voleu informar per la reunió que teniu avui: La platja llarga de Vilanova es salva perquè Ajuntament, Incasol i promotora acorden traspassar l'edificació a una altre zona. Au, salut! Carles P.”

7.- A favor de canviar l’ordenança municipal
d’ocupació de via pública per a les entitats sense ànim de lucre. L’ABG està a favor que desapareguin les taxes per a les entitats.

ALTRES HERBES

1) www.gaiafolk.org

2) Taller d’anàlisi i crítica literària El Patronat Municipal de Cultura de Torredembarra ha organitzat la tercera part del curs d’escriptura que consistirà en un taller d’anàlisi i crítica literària: 4 d’octubre al 24 de novembre, dilluns i dimecres, de 20 h a 22.30 h, a la Biblioteca Municipal.

3) _”Podeu reenviar aquest correu a les adreces de contacte de les entitats del dia 10? Gràcies.
Hola a tothom. 1.Penso que després de la manifestació estaria bé fer una reunió conjunta de les entitats convocants per tal de valorar la manifestació i veure si es poden fer més coses junts. Jo crec que si i hi ha feina per tothom (propaganda, judicial, institucional, contactes,etc). Si us sembla bé la proposta digueu alguna cosa. Per cert, no tinc el correu de les entitats. Podeu reenviar-ho?
2. Estaria bé començar una campanya de cartes al director per donar
continuitat a les notícies. Jo he enviat una avui mateix.

3. De les notícies dels darrers dies destaco alguna més que no sé si ha estat comentada. El diari EL PAIS en la seva edición de divendres que "Medio ambiente expropia cinco fincas en la costa para frenar la
urbanización". Si algú sap si és cap notícia nova que informi, please.
També va sortir dies enrera una entrevista al Conseller de Medi Ambient al Dòssier economic on li preguntaven del tema Muntanyans.” 4. A la revista que va editar el diari EL PUNT en motiu dels 10 anys del
diari al camp de Tarragona es destacaven 10 conflictes en medi ambient i un era...Muntanyans. 3.En el butlletí electrónic que edita la CAL en motiu del Correllengua hi ha un petit article sobre Muntanyans II. Perdoneu si no es parla de la manifestació del dia 10 però el vaig haver d'enviar abans de que es fes. De totes maneres sempre és positiu. (Per cert, crec que no vam citar a la CAL com a entitat convocant!). Apa, salut a tothom. Carles P.”

4.- Del Butlletí El Corriol (GEPEC):
“_._,_.___ Necessitem pis!
Tenim tot un seguit de persones que, en cas de trobar-los un lloc per dormir a Torredembarra, vindrien a treballar de voluntaris o a fer les pràctiques. Tenim sol•licituds no només dels Països Catalans (Benidorm), sinó també de més enllà (Austria, França). Fins no aconseguir cap allotjament gratuït o molt econòmic a Torredembarra, no els podrem oferir de venir a treballar unes setmanes amb nosaltres. Si algú vol col•laborar a trobar i buscar cap allotjament pels propers mesos, que es posi en contacte amb nosaltres a l'adreça email litoral@gepec.cat o bé truqui i deixi missatge al 977645260
23-24-30 de Setembre: Cens de sargantanes. A les 10 hores a Cal Bofill . No cal avisar. Si hi ha núvol o plou s'anularà
Visites Guiades a la Platja Natural Els Muntanyans-Gorg
1 d'Octubre: Visita guiada: Ocells aquàtics
Les visites guiades són gratuïtes i es realitzen cada primer diumenge de mes a les 9h del matí sortim des de Cal Bofill, Centre d'Activitats Mediambientals. No cal apuntar-se prèviament.
Apunta’t als censos de sargantanes
Les sargantanes cua-vermella han desaparegut a la costa al nord d’aquesta platja. Com cada any, tant a la tardor com a la primavera, realitzem almenys tres censos de sargantanes. Portem fent-ho des de fa sis anys. El treball consisteix en caminar fent ziga-zagues, de punta a punta del sector torrenc de l’Espai d’Interès Natural, tot intentant observar el màxim nombre d’individus. Les Acanthodactylus erythrurus, que és el seu nom científic, se les reconeix molt fàcilment en comparació amb les altres dues sargantanes presents (el sargantaner gros o Psamodromus algirus i la sargantana ibèrica o Podarcis iberica), perquè el color de les altres dues és força més fosc que les cuaroges. Si us animeu a participar als censos hauríeu d’escriure un email a litoral@gepec.org . Els dies són els de cap de setmana del mes de setembre i primer d’octubre. No cal més formació prèvia que una breu sessió prèvia en el mateix dia del cens. Quedem a les 10 del matí a Cal Bofill, Centre d’Activitats Mediambientals i solem acabar els censos vora les 14h. No cal dir que, a més de sargantanes, solem trobar altres bestioles força interessants.
Vandalisme als Muntanyans
Aquest estiu els brètols han continuat arrencant baranes, pals, pintant cartells i també van cremar un grup de joncs com podeu veure a la fotografia.
Continuem estudiant l’erosió marina
Gràcies a l’ajuda desinteressada de l’Adeline Komen, acompanyada d’en Luís, s’han tornat a repetir els 15 perfils realitzats fa dos anys al llarg de la platja, entre roda de Berà i Torredembarra, passant per Creixell. Moltes gràcies per venir expressament des de la llunyana Salamanca. Hi ha treballat també, i molt, l’Alexandra, que ha coordinat el treball de la Carolina, la Mireia, el David, l’Albert, l’Anna, el Ramon i la Nieves.
Caixa Terrassa financia part de quatre programes de voluntariat per tres anys.
L'Obra Social de Caixa Terrassa es fa càrrec de part de la despesa de quatre programes de voluntariat organitzat per espècies dels Muntanyans. Aquestes espècies són la posidònia, els ratapatxets o rates pinyades, els corriols camanegres i les sargantanes cuaroges. Sobretot el que s'ajuda a finançar són part de l'allotjament, material de difusió, aparells naturalístics, transport i dietes, professionals, etc.
Diversos d’oficina
S’han entregat a l’Ajuntament de Torredembarra les dades que s’han aconseguit recuperar de projectes finançats pels fons europeus FEDER. També s’han entregat diverses propostes pressupostades de treballs a l’Ajuntament de Torredembarra perquè les considerin. Es torna a signar un conveni de col•laboració amb la Universitat de Barcelona per tal que el curs 2006-2007 estudiants de biologia o ciències ambientals puguin realitzar les seves pràctiques entre nosaltres. La UB ha acceptat com a condició que aquestes places estiguin condicionades a la disponibilitat econòmica del GEPEC i a l’adequació del curriculum de cada candidat o candidata. A partir del curs vinent tots els alumnes en pràctiques percebran una compensació econòmica per els seves hores de treball de 2€ per hora.
Llista de treballs a fer com a voluntariat
Us proposem un llistat de treballs en els que us podeu sentir útils per a la Natura, qualsevol d'ells us pot ser útil també per a relacionar-vos amb altres persones, fer exercici físic, aprendre, sortir al camp, etc. preneu nota i demaneu per altres persones que ja hi estiguin treballant-hi.
- Vigilar que ningú entri en les zones de pals i cordes, on també hi crien o ho intenten, els corriols camanegre.
- Informar que no s'ha de donar de menjar als ànecs ni entrar a els zones eixutes de maresma.
- Donar informació als visitants de Cal Bofill, Centre d'Activitats mediambientals quan aquest no és obert.
- Col•laborar en el precatàleg d'artròpodes tot anant a l'espai natural i fent fotos d'insectes i altres bitxos (hi ha un article al núm. 1 d'aquest butlletí).
- Ajudant a trobar pis o apartament per a nous voluntaris de fora que vulguin venir a treballar a casa nostra.
Dues samarretes noves per a l’estiu, ja tens la teva?
S’han confeccionat 200 samarretes a partir d’uns treballs del dissenyador David Magriñà. Un d’ells inspirat en el treball realitzat per simebuscasmeencuentras per al grup ecologista mallorquí GOB. En aquest cas es tracta d’una samarreta denúncia que diu RECUERDO DE LA COSTA DAURADA i a sota es veu un edifici en construcció amb unes grues. Si vols més informació pots consultar el butlletí el Corriol del mes d'Agost. “

5) http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2062144
“ Torredembarra: els perills de l'aigua
CARLES P. TORREDEMBARRA (TARRAGONÈS)..
El 10 de setembre passat, la població de Torredembarra va protagonitzar una de les manifestacions més multitudinàries de la seva història. La defensa de l'espai natural dels Muntanyans va mobilitzar centenars de persones que exigeixen dels seus governants una mica de sentit comú i una mica de sensibilitat.
Pocs dies després, l'aigua torrencial que ha caigut arreu (...)”

6) “Torredembarra inaugura el Parc dels Munts
EL PUNT. Torredembarra La urbanització dels Munts de Torredembarra disposa des d'ahir d'una nova zona verda i de jocs infantils. L'alcalde del municipi va inaugurar un dels projectes inclosos dins de les actuacions de millora de la zona, el Parc dels Munts. La nova zona verda té una superfície de 3.772,58 metres quadrats, i està situada a l'avinguda de la Galera, entre els carrers Tràngol i Xaloc. El projecte del parc ha tingut un pressupost de 30.000 euros.
Precisament, l'obertura al públic ahir del (...)”

7) “Us envio el comunicat de la Plataforma Salvem la Platja Llarga de Vilanova i la Geltrú. Adjunto una altre notícia a sota. Carles

La preservació de la Platja Llarga
Comunicat llegit durant el ple de dilluns 18 de setembre
Per Plataforma Salvem la Platja Llarga
Fa més de dos anys un grup de ciutadanes i ciutadans vam creure en la
possibilitat de treballar junts per impedir que l’únic espai litoral que quedava sense edificar a la nostra ciutat es preservés.
Vam iniciar-ho amb la incredulitat de moltíssimes persones enteses que no donaven a la Platja llarga ni sis mesos de vida i van titllar-nos d’il•lusos i fins hi tot d’imprudents. El suport que va donar-nos la població ens va donar l’energia necessària per iniciar tot tipus de
gestions i d’estudis que reforcessin el nostre convenciment que la platja llarga de Vilanova, el mas de l’Escarrer i la Millera s’havien de preservar i dotar així a la ciutat i a Catalunya d’un espai natural digne.(...)”

8) http://bcn.vdevivienda.net