27.11.05

ALTERNATIVA 171

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) “Més del 90% de la ciutadania, disposada a separar la matèria orgànica
Un 93% de la ciutadania de Torredembarra estaria disposada a separar la matèria orgànica quan l’Ajuntament introdueixi aquest nou servei de recollida d’escombraries i un 73% ha escollit tenir tots els contenidors al carrer com a millor opció per a la recollida de totes les fraccions (matèria orgànica, rebuig, paper i cartró, envasos i vidre). Aquestes dades són fruit de l’enquesta realitzada durant els mesos de juliol i agost dins de la campanya municipal per augmentar el reciclatge i introduir la matèria orgànica que va portar com a lema “Fes dels residus un recurs!”. Aquesta campanya va ser dissenyada perquè la ciutadania participés en la presa de decisions davant d’un canvi tant important per a la població com és la implantació d’un nou model de recollida selectiva de la fracció orgànica. La bona predisposició copsada, el cànon de 10 € que des de l’any passat paga la ciutadania per cada tona d’escombraries no reciclada (uns 93.000 € anuals) i el fet que l’Ajuntament està obligat des del 1999 a implantar la recollida d’orgànica ha fet decidir al regidor de Medi Ambient, Lluís Suñé, a estudiar iniciar el procés de recollida selectiva en aquesta fracció a partir del 2006 en prova pilot, tenint en compte el servei que es donarà als grans generadors i el que es destinarà a la ciutadania en general.

Resultats de l’enquesta

En total, es van visitar 3.817 habitatges i es van efectuar 1.200 enquestes. La major part de les persones enquestades viuen tot l’any a la població, mentre que la resta tenen una segona residència al municipi. Respecte a la recollida de la brossa general, el 55% en fa una valoració bona i un 27% regular, mentre que la valoració de la selectiva és més negativa. En línies generals, es pot dir que la meitat d’aquests ciutadans separa sempre els diferents residus a casa seva, però entre un 30 i 40% no ho fa mai o en comptades ocasions. Els motius esgrimits per no reciclar són perquè els contenidors estan massa lluny (52%), perquè estan massa plens (25%), perquè en manquen (15%) o perquè no tenen espai a casa per reciclar (8%). Amb tot, aquells que sí reciclen millorarien alguns aspectes com posar més contenidors (39%), augmentar la freqüència de recollida (22%) o netejar-los més sovint (21%).

L’enquesta també ha permès constatar que el servei de deixalleria és el més desconegut i infrautilitzat. Un 47% no utilitza mai aquest servei, la major part perquè considera que no el necessita, mentre que hi ha qui no sap què és. Només un 29% utilitza sempre que cal la deixalleria. Respecte a la recollida de voluminosos, un 40% dels enquestats desconeixia l’existència d’aquest servei.

Respecte a la recollida selectiva de les diferents fraccions, es van plantejar tres opcions: A.- Contenidors al carrer per a totes les fraccions. B.- Porta a porta. C.- Mixta (porta a porta per a l’orgànica i el rebuig i contenidors al carrer per al paper i cartró, envasos i vidre).

PERQUÈ HEU ESCOLLIT AQUESTA OPCIÓ
OPCIÓ A OPCIÓ B/C
És el més còmode 45% És un sistema més net 31%
Més fàcil 20% No hi ha tants contenidors als carrer 24%
Servei 24 hores 17% És el millor pel reciclatge 21%
És el que conec 12% És el més còmode 10%
Altres 6% Altres 6%
És el que conec 5%

Si es tenen en compte els resultats per barris, hi ha alguna variació respecte als percentatges de les opcions triades. Al Nucli antic: 74% A, 16% B, 3% C i 1% NS/NC. Babilònia: 80% A, 13% B i 7% C. Molí de Vent: 80% A, 7% B, 12% C i 1% NS/NC. Sant Jordi: 56% A, 25% B i 19% C. Baix a Mar: 78% A, 15% B i 7% C.

Grans productors

El porta a porta de les enquestes també es va dur a terme als grans productors (restaurants, bars, peixateries, etc.). Partint d’un cens de 198 grans productors de matèria orgànica, excloent els 27 establiments situats al port que ja té una gestió pròpia dels residus, es van visitar 127 dels 171 del cens inicial i es van efectuar 92 enquestes.

Sobre la gestió dels residus dins del seu establiment, el 21% reciclen el plàstic, el 58% el paper i el cartró i un 56% el vidre. Per tant, un 72% no recicla mai el plàstic, un 38% no recicla paper i cartró i el 40% no recicla el vidre. Respecte a la utilització dels contenidors de recollida selectiva destaques dues dades importants: un 33% els utilitzen sempre i un 32% mai.

Un altre dels residus que es produeix, sobretot als restaurants, és l’oli. El 81% el recull selectivament i la resta, el 19 %, no. El 70% utilitzen el servei d’una empresa per a la recollida, el 23 % el porten a la deixalleria, el 5% el reciclen ells mateixos i el 2% el llencen a la cuina. (...)” Extret de www.torredembarra.org

1) “Torredembarra recollirà els olis domèstics i la maionesa caducada porta a porta per fer biodièsel
M.P.. Torredembarra
Treure profit de l'oli d'un ou ferrat, de les patates fregides i de les restes de maionesa que s'han caducat a la nevera serà possible a partir del mes que ve a Torredembarra gràcies a la campanya L'oli per l'aigüera? No, gràcies que convertirà aquests residus en biodièsel per als vehicles. L'Ajuntament de Torredembarra i la Fundació Onada, que treballa per a la inserció laboral de persones amb discapacitats, impulsaran a partir del mes de desembre aquesta campanya que en una primera fase pretén recollir pel cap baix sis-cents litres d'olis vegetals usats. La recollida es farà en tres punts fixos situats a Cal Bofill, al Casal de la Marítima i també al Casal Municipal. També es farà un porta a porta amb un vehicle que tindrà un identificador audiofònic i que recollirà l'oli acumulat als immobles i que podrà ser dipositat en uns recipients que seran entregats aquest divendres, dissabte i dilluns en el marc d'uns actes informatius a la fundació Pere Badia. Aviat la col•laboració entre el consistori i la fundació Onada permetrà impulsar una altra campanya pionera que en aquest cas permetrà convertir també en biodièsel la maionesa caducada.” Extret del Punt

2) La tècnica de medi ambient ha publicat un article (La Sínia n. 49-50) sobre els horts ecològics que impulsem des de la regidoria.

3) Des de la regidoria de medi ambient hem fet arribar una carta i un tríptic per difondre la campanya “L’oli per l’aigüera? No, gràcies”. Actes informatius i lliurament dels bidonets:
Fundació Pere Badia 28-XI-05, 16h-20h
Mercadet dels dimarts: 29-XI-05, 10h-14h

4) PANERA: La novetat d’aquesta setmana de la panera és que a part del quadre de Jordi R. Morera, el CD dels TRES i els productes de la terra ara cal afegir-hi una làmina del pintor Francesc Llorach Sisquet Pintor, que és el darrer alcalde republicà viu d’abans del franquisme.

5) www.alternativabaixgaia.blogspot.com/

6) L´Alternativa Baix Gaià continua sent l´única candidatura municipal que s´oposa al pla parcial Muntanyans II. L’ABG és l’única formació política que va votar en contra del projecte Pla Parcial Muntanyans II.
7) Hem instal.lat al Cafè una guardiola benèfica per poder pagar el proper TDB. La tindrem un mes.
8) Des de la regidoria de joventut organitzem un bus gratuït per participar al I Concurs de Grafitis Pallaresos Urban Meeting del 18 de desembre Inscripcions al PIJ (977644308)
9) Reunió de la permanent de l’abg del 26-XI-2005:

a) Dilluns vam participar a la roda de premsa. Tot el que duiem per explicar no vam poder-ho explicar per les novetats d’última hora. Malgrat tot la premsa va treure poca cosa del que vam dir. El més important va ser que la Conselleria de Medi ambient té elaborada una proposta de compra per a negociar a partir de les declaracions de la ministra a favor de comprar el 50%. El més destacable és que arracona la part urbanitzable a un racó (un 25% de l’espai+zona verda), amb vistes a que l’empresa tampoc l’interessi urbanitzar aquell petit tram. Des de l’ABG ens refermem a salvar el 100 %. Estem en contra que s’urbanitzi Muntanyans I i Muntanyans II. Aquest procés iniciat fa un any no s’atura i continuen les negociacions. Aquesta proposta desmunta el que van aprovar en el seu dia els partits polítics que van donar suport al pla general i al pla parcial i a la idea de muntar un gran complexe davant l’EIN i en mig de la desembocadura del torrent. S’ha donat prioritat a salvar aquest espai. Analitzem el document. El document s’ha presentat a la Comissió de Medi Litoral del Consell de Sostenibilitat i a l’equip de govern municipal. Al govern municipal hem demanat que es mostrin a favor de que medi ambient compri muntanyans II.
b) La Plataforma Salvem els Muntanyans ha entrat una moció demanant que l’Ajuntament es pronunciï a favor que medi ambient compri muntanyans II i mostri la seva preocupació per la possible construcció de Muntanyans II. Té tot el nostre suport.
c) Presentació de la campanya de recollida d’olis usats. Es distribueixen 1000 bidonets. Estem parlant amb grans empreses. Properament reciclatge de maionesa caducada. La màquina per fer això e finançada per l’Agència Catalana de Residus. Serà a Torredembarra.
d) Estem demanant pressupostos per diferents temes de residus.
e) Negociacions amb cosbapsa per recollida poda.
f) Negociacions per porta a porta a les empreses pel reciclatge.
g) Gener comencem l’orgànica als comerços (començarem amb 150 empreses que tindran contenidor dins el seu comerç). Estem dissenyant trajectes... També hem demanat pressupost per neteja dels contenidors d’orgànic. També estem negociant la neteja dels contenidors normals més sovint. Hem demostrat que és viable econòmicament.
h) Hem portat una proposta de contenidors soterrats. Perquè s’obligui a les empreses que urbanitzen a fer els forats. Això abarateix molt el cost.
i) Analitzem com està evolucionant a Altafulla la selectiva a Altafulla.
j) Curs de monitors dels Escoltes: 22 des. al 8 de gener. 10h-13h i 17h a 21h. La inscripció està anant molt bé. Estem en procés per aconseguir una petita ajuda per pagar la inscripció. El diploma convalida crèdits a la Universitat.
k) Pressupostos del Consell comarcal, s’estan treballant. Dilluns es presenta al local d’ICV de Tarragona (carrer Gasòmetre) la nova etapa dels dos representants en aquesta institució. Hem bellugat fils per salvar Cal Guivernau (Roda de Berà).
l) Acte públic de l’Abg per donar compte de la nostra feina la setmana del 14 de desembre a les 20:30h a la Sala de Reunions del Casal Municipal. “Un any de gestió”. El dia 7 de desembre a les 22h Auca: enganxada de cartells.
m) Plantegem fer una reunió amb els aficionats a l’skate per donar compte del procés seguit per construir la pista. Seria el 13 de desembre, sala reunions casal. 20h

11) PROPERA ASSEMBLEA MENSUAL 30 de novembre 22h al Cafè

12) Guardiola: És al cafè per recollir diners per pagar el proper tdb.

ALTRES HERBES

1) La CUP de Vic fa iun acte reivindicatiu en motiu de la inauguració del CUIP Vic.

2) Agenda d´activitats de diferents entitats i administracions

DIA ACTIVITAT

.Fins 27 nov. expo Cristina R. Al local del Carrer Carniceria.
.Fins el 26 nov. Expo Abel Fusté. Ajuntament
.26 Nov. a les 21:15h, 24è. Sopar-tertúlia a la Fonda Riera. Pep Riera
"La Pagesía: passat, present i futur". Preu 15€ (977) 655057 fondariera@gmail.com”
.Casal Infantil dels Muntanyans (CIM) (Diumenges d’11 a 12h) Org. Regidoria de Medi Ambient, Àrea de Medi Natural i el GEPEC Gratuït i no cal inscriure’s. 27 nov. Modela l’ocell que més t’agradi
.2 des. 20h Pati Castell Guardons esportius 2005.
.4 de desembre: Visita sobre Baix a Mar 9h Cal Bofill
.4 des. Joc de conèixer els muntanyans (CIM)
.4 des. Excursió al Bosc del Lleó sinibald@tinet.org
.7 des. Atenció a la ciutadania a la Biblioteca d’Altafulla per part de l’ABG 20h
.11 des. Fer d’artista naturalístic (CIM)
.17 des. A Cal Bofill conferència sobre les praderies de posidònia CESM. 19h
.17 des. II Trobada Intercanvi Plaques Cava al Casal.
.18 des. Festra Prenadal de l’Ass. De Jubilats (al casal)
.18 de des. bus gratuït per participar al I Concurs de Grafitis Pallaresos Urban Meeting Inscripcions al PIJ (977644308)
.18 desembre: Neteja dels Muntanyans
.18 des. Anada al Teatre Nacional “Falses Confidències” 977640063 - Nus Escènic
. 18 des. Espectacle de titelles de personatges de l’espai (CIM)
des. Curs de monitors (preguntar a l’Agrupament o al PIJ)
.27 des. A la recerca de plantes (CIM)
28 des. Els ocells t’inviten a conèixer-los (CIM)
28, 29 desembre: Curs de formació del voluntariat als Muntanyans
29: Actes en motiu del dia Internacional de la diversitat biològica
2006
29 des. Busca materials a la platja natural (CIM)
30 des. Descobreix qui habita les dunes (CIM)
Un diumenge de gener: Homenatge als republicans enterrats a les fosses comunes de Vespella i dels morts del Baix Gaià als camps de concentració nazis (Org. ABG)
26 feb. XII CALÇOTADA DEL BAIX GAIÀ
23 abril: TRES al Botarell
29, 30 abril XX Setmana Catalana de Vela.
Primavera de 2006: Actes del X aniversari de l´Agrupament Escolta Els Salats.
28 maig: TRES a Torredembarra
Tardor: II Jornades Interculturals

3) “Formació per a tothom
Més de 500 persones participen en els diferents cursos de formació que ofereixen els serveis municipals com són l’Escola Municipal de Música, l’Escola d’Adults, el Pla de Transició al Treball, el Centre Capicua i el Punt Òmnia.
Regidoria d’Ensenyament:

• Pla de Transició al Treball: Mòdul d’auxiliar de comerç, oficina i atenció al públic (14 alumnes i 1 plaça vacant) i mòdul d’auxiliar d’instal•lacions i manteniment d’electricitat, aigua i gas (11 alumnes i 4 places vacants). Adreçat a joves de 16 a 24 anys. Més informació per a inscripcions: 977 64 39 35.
(...) patronat@pantoniroig.com” Extret de www.torredembarra.org
4) “icev@tinet.fut.es ASSEMBLEA DEL TARRAGONÈS Hola a tothom. La pròxima reunió de l’Asseemblea del Tarragonès es farà el dilluns, dia 28 de novembre, a les 8 de la tarda, al local d’ICV Tarragona (Carrer gasòmetre, 41, 1er E), amb el següent ordre del dia:
- Donar compte dels canvis dels representants d’ICV al Consell Comarcal del Tarragonès
- Estratègia política al Consell en la segona meitat de la legislatura
Atesa la importància del que cal tractar, us preguem que feu un esforç a venir a la reunió, i que difongueu aquesta convocatòria entre totes les persones interessades de la vostra localitat.
ICV TARRAGONÈS

5) El Marc Unitari de la Comunitat Educativa ha fert públic un "Manifest
per una escola pública laica i de qualitat". El podeu llegir us hi
poder adherir a la següent adreça:
http://muce.pangea.org/manifest/

7) "NO AL MEDITERRANI DEL CAPITAL I LA GUERRA CONVOCATÒRIA MANIFESTACIÓ: “NO AL MEDITERRANI DEL CAPITAL I LA GUERRA. ALTERNATIVES A BARCELONA + 10” BARCELONA, DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE PLAÇA CATALUNYA 11’45 RONDA ST. PERE/PASSEIG DE GRÀCIA BARCELONA

21.11.05

ALTERNATIVA 170

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ


0) La regidoria de medi ambient està instal•lant noves barreres de fusta i corda al voltant dels trams més delicats de l’EIN dels Muntanyans., d’acord amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

1) La Direcció General de Polítiques de Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha concedit una subvenció de 19000 euros a la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Torre per fomentar la construcció sostenible.

2) La regidoria de medi ambient col•labora amb el curs d’astronomia que organitza el Centre d’Estudis.

3) Dimarts ens vam reunir amb l'ACA. Va anar molt bé. S'han compromés a finançar el projecte de la rasa i sol.lucionar l'abocament d'aigues brutes de la martineta. Cal dir que Pau, el delegat de Medi Ambient, ens ha recolzat la proposta.

4) Estem preparant amb ICV una roda de premsa a Tarragona per explicar la gestió i treball de la coalició amb el títol: Posicionament i gestió d’Iniciativa per Catalunya Verds per la recuperació de l’espai afectat per el Pla Parcial Muntanyans II de Torredembarra. Negociacions i acords del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Hem demanat a D. Comas que ens acompanyi en la roda de premsa. Serà dilluns.

5) www.alternativabaixgaia.blogspot.com/

6) L´Alternativa Baix Gaià continua sent l´única candidatura municipal que s´oposa al pla parcial Muntanyans II. L’ABG és l’única formació política que va votar en contra del projecte Pla Parcial Muntanyans II.
7) Hem instal.lat al Cafè una guardiola benèfica per poder pagar el proper TDB. La tindrem un mes.
8) El dimecres 30 de novembre reunió a Torredembarra pel tema de muntanyans II.
9) Ja és al carrer el 39è butlletí de l’ABG Altafulla. Teniu exemplars a L’Auca a la vostra disposició. Un cop al mes l’ABG-Altafulla atén als veïns a la Biblioteca Municipal (20h). El proper dia és el 7 de desembre.
10) Casal Infantil dels Muntanyans (Diumenges d’11 a 12h)
Org. Regidoria de Medi Ambient, Àrea de Medi Natural i el GEPEC
Gratuït i no cal inscriure’s.
20 Nov. Fer música amb la natura
27 nov. Modela l’ocell que més t’agradi
4 des. Joc de conèixer els muntanyans
11 des. Fer d’artista naturalístic
18 des. Espectacle de titelles de personatges de l’espai
27 des. A la recerca de plantes
28 des. Els ocells t’inviten a conèixer-los
29 des. Busca materials a la platja natural
30 des. Descobreix qui habita les dunes
11) Resum de la darrera reunió permanent 19 de novembre 2005

1) Dilluns que ve roda de premsa.
2) Comencem a estar enfadats pel retard per la construcció de l’skate park
3) Reunió amb l’ACA: tema rasa, tema martineta, tema carrers riera (el seu origen),...
4) Reglament d’ús de les instal•lacions esportives.
5) Esborrany de reglament de transport urbà.
6) Habitatge social. Nova llei. % de venta, % de lloguer. Es vol crear la regidoria d’habitatge. Hem demanat assessorament.
7) PROPERA ASSEMBLEA MENSUAL 30 de novembre 22h al Cafè
8) Avantprojecte d’estatuts del Patronat de Turisme. Les nostres propostes respecte el tema. Coordinació cultura-turisme, sobretot de cara a l’agenda d’estiu.
9) Pressupostos 06’ de medi ambient i joventut s’estan acabant.
10) Setmana que ve reunió amb cosbapsa per recollida de residus als comerços.
11) S’està preparant la recollida de poda.
12) Problemes amb la deixalleria, pel que fa la recollida de paper. Avui hem tronat a visitar la deixalleria.
13) Recollida d’andròmines.
14) Panera: quadre de Jordi R. Morera, CD dels TRES i panera de productes de la terra de l’abg..
15) Acte públic: setmana del 12 de desembre.
16) Guardiola: És al cafè per recollir diners per pagar el proper tdb.
17) TDB: El següent està redactat. Sortirà aviat.
18) Consell comarcal. Pressupostos.
19) Dilluns 11h presentació de la campanya de la recollida d’olis. A l’Ajuntament de la Torre. Hi haurà punts d’aportació. Es podran demanar els recipients. Ho fa Onada (l’empresa de roques planes).
20) Hem localitzat que es llençava poda a la rasa.
21) Dilluns tarda: participarem a la inauguració del curs d’astronomia.
22) Campanaya de suport als apadrinaments amb infants del tercer món. Oferim total suport des de Cooperació.
23) L’Urban Park està preparat. Qui vulgui fer de monitor cal que es passi pel Punt d’Informació Juvenil (Patronat A. Roig). La distribució de publicitat la faran membres de l’Assemblea de Joves.
24) La pàgina web de joventut és a punt. El disenyador és un membre de l’Assemblea de Joves.
25) El projecte de la II Setmana INtercultural ja està elaborat.
26) El curs de monitors durarà 9 dies i Joventut hi col•labora.
27) La sala dels càntirs s’acabarà de buidar aviat i passarà a ser una sala de joventut. Hem aconseguit ajudes per comprar mobiliari.

ALTRES HERBES

2) Agenda d´activitats de diferents entitats i administracions

DIA ACTIVITAT

Fins 27 nov. expo Cristina R. Al local del Carrer Carniceria.
Fins el 26 nov. Expo Abel Fusté. Ajuntament
16-20 novembre XX Expo ornitològica al Casal
20 nov. Concert de Santa Cecília pro Unicef 19:45h a l´Església
20-N: Projecció de “Franco i jo” 18:30h Sala Reunions Casal
21-24 nov.Curs d´astronomia Cal Bofill sinibald@tinet.org
25 nov. 21h Bibliocontes
26 Nov. a les 21:15h, 24è. Sopar-tertúlia a la Fonda Riera. Pep Riera
"La Pagesía: passat, present i futur". Preu 15€ (977) 655057 fondariera@gmail.com”
2 des. 20h Pati Castell Guardons esportius 2005.
4 de desembre: Visita sobre Baix a Mar 9h Cal Bofill
4 des. Excursió al Bosc del Lleó sinibald@tinet.org
7 des. Atenció a la ciutadania a la Biblioteca d’Altafulla per part de l’ABG 20h
17 des. A Cal Bofill conferència sobre les praderies de posidònia CESM.
18 desembre: Neteja dels Muntanyans
18 des. Anada al Teatre Nacional “Falses Confidències” 977640063 - Nus Escènic
28, 29 desembre: Curs de formació del voluntariat als Muntanyans
29: Actes en motiu del dia Internacional de la diversitat biològica
2006
26 feb. XII CALÇOTADA DEL BAIX GAIÀ
23 abril: TRES al Botarell
29, 30 abril XX Setmana Catalana de Vela.
Primavera de 2006: Actes del X aniversari de l´Agrupament Escolta Els Salats.
28 maig: TRES a Torredembarra

3) “Recomanem l’exposició de pintura i dibuix al Castell de l'Abel Fusté Ramon, fill de la Júlia de l'esplai Matinada. Estaria bé que ho fessis córrer i es mantingués l'èxit de la inauguració.” O.

4) “Encara queda alguna plaça per al Curs d’iniciació a l’astronomia que comença el proper dilluns, dia 21, a les 20.00 h. AMB AQUEST CURS D’INICIACIÓ A L’ASTRONOMIA PRETENEM:
 Prendre consciència del lloc que ocupem en aquest univers i comprendre els mecanismes estelars i planetaris que hi fan possible l’aparició i el manteniment de la vida.
 Aprendre a estudiar els fenòmens astronòmics amb una visió no professional però prou rigorosa per a no perdre la perspectiva científica.
 Cultivar una afició que incrementi en nosaltres la cultura científica necessaria per a saber estar en el món actual sense llacunes del coneixement.
La inscripció és gratuïta. És una oportunitat molt bona!
Per reservar la plaça, truqueu-me al 627 452 726.” E.

5) “ Benvolguts contertulianos i contertulianes:
El proper dissabte 26 de Novembre a les 21:15h farem el 24è. Sopar-tertúlia a la Fonda Riera. En aquesta ocasió ens visita Pep Riera, pagés i ex-coordinador d´Unió de Pagesos de Catalunya. Ens parlarà sobre l´estat de "La Pagesía: passat, present i futur".
El món rural, la vida del pagés, l´alça de preus, la competència en un món globalitzat, les polítiques agràries de l´UE i del govern Espanyol, els incentius i les subvencions, el proteccionisme dels productes... Molts factors que incideixen directament amb una crisi paulatina de la pagesía al nostre país.
La presentació del convidat anirà a càrrec de Josep Maria Virgili.
El Menú:
Escudella barrejada.
Mandonguilles amb salsa de ceba i pèsols.
Poma al forn aromatitzada amb canyella.
Vi, pa , aigua, cafe/tallat o infusió.
Preu 15€
Reserves als telèfons (977) 655057 (matins.)
(977) 655118 (vespres)
fondariera@gmail.com” J.C.

6) Acte de Guardons Esportius, el divendres 2 de desembre de 2005, a les 20 h, al Pati del Castell. Organitza la Regidoria d'Esport de l'Ajuntament de Torredembarra.

7) “El dia 26 de novembre és celebra el 1º aplec del Sénia a vinaròs. És una festa reivindicativa a favor de crear la comarca del Sénia. Podeu visitar la pagina www.aplecdelsenia.com . Salut” G.

13.11.05

ALTERNATIVA 169

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) Algunes matitzacions del tema ràdio:
“Personal recomanable: De fet parlaríem del director i del cap d’emissions. Periodista i técnic, implicats i coordinats.
Programació de cabuda. Espais de compensació.
L’alcalde amb directe. Els altres regidors.
La filosofia de compensació i just en l'exemple s'amplia més. Si hi ha una hora de l'alcalde a la setmana es programa alhora Les altres veus Micro Obert Tertulies i/o espais monogràfics. El fet és que quan es personalitza una hora i es pot difondre una impressió, la programació la compensa donant alhora veu a oposició, altres grups, ciutadans i tècnics si cal. I sempre després de tenir capacitat d'editar noticiari, amb la forma que es pugui, local, comarcal i general.
Unitat mòbil: val uns 8000 euros (fa un any).
Inclou el ràdio enllaç. Es a dir l'emissor que fa possible que l'antena no estigui a prop de l'emissor principal. El preu contempla també l'unitat mobil i les antenes dipolars per a conectar amb els dos centres: emissora i centre d'antena.
Hi ha molt a comentar.”

2) És a punt un curset de monitors impulsat pels escoltes amb el suport de la regidoria de joventut.

3) Aquesta setmana els companys d’Altafulla es reuneixen amb els advocats per preparar la defensa en el judici de principis de desembre. El motiu de la denúncia és el contingut d’un article publcat al butlletí de l’ÀBG-Altafulla.

4) http://www.alternativabaixgaia.blogspot.com/

5) L´Alternativa Baix Gaià continua sent l´única candidatura municipal que s´oposa al pla parcial Muntanyans II. L’ABG és l’única formació política que va votar en contra del projecte Pla Parcial Muntanyans II.
6) Permanent 12 de novembre de 2005 Resum:
Ass Jordi S., Jordi P., Pau A, Pau R, Rosa, Lluís, Pepe, Josep F, Gerard, Jordi R, Ana M, Lluís B., Aurora

1) Hem rebut informació del parc del Delta.
2) Avui ens hem reunit amb el Sagal pel tema del conflicte amb la policia local. Dilluns ens tornarem a trobar amb ell per preparar un recurs.
3) Ja tenim les dades de les enquestes dels residus. Hi ha algunes dades significatives: Hi ha un 25% de ciutadans que no van mai als contenidors de la selectiva. (!) Perquè no els utilitzen? Perquè estan massa lluny, massa plens, manquen contenidors, no tenen espai a casa. Es farà un resum i es presentarà a la premsa. Un 75% vol amb contenidors i no el porta a porta. Un 70% veuen be l’actual selectiva. Es detecten els barris més predisposats al porta a porta. Grans productors: reciclen poc. Mai: un 72% el plàstic... Grans supers tenen l’obligació de tenir el seu propi servei. Ho estan fent ara mateix malament.
4) L’admc va demanar els números del medi amient. L’interventor confirma que tot està perfecte. Hem aconseguit molts diners de subvencions (uns 30 milions de pts). Al Som-hi farem una explicació detallada de les despeses. Hi ha pendents altres ajudes (PEL PEIN, ETC). Dels 11 milions pressupostats a medi ambient – torre encara ens sobren diners.
5) Acord pressupostari per comprar muntanyans II. És un pacte ICV-PSOE-ERC després de les negociacions Milà-Narbona. En canvi el que s’ha publicat a la premsa és erroni perquè s’ ha obviat que l’esmena era signada per ICV, també. Enviem adjunt les esmenes als pressupostos DE L’Estat d’icv-iv-iu on ho podreu comprovar. Són 20 milions d’euros que s’aniran ampliant cada any per rescatar espais naturals. Es començarà per espais urgents com Muntanyans II. Erc es va oblidar de posar al seu comunicat que l’esmena dels muntanyans (II) l’havia signat conjuntament. Analitzem la darrera roda de premsa i les declaracions de l’acalde. Cal explicar la cronologia del conflicte muntanyans II perquè la ciutadania pugui saber com està l’estat de la qüestió. Des de la regidoria demanarem que no es construeixi a Muntanyans II. També ens reunirem properament amb el grup IV-IU-ICV de Madrid. La primera setmana que vam entrar al govern municipal ja vam portar el tema de Muntanyans II a Barcelona. En aquell moment l`equip de govern va donar suport al corredor biològic. Posteriorment Llort va fer l’informe de la famosa ralla, incomplet, però que obria les portes a buscar solucions.
6) Dijous ens vam reunir amb el director de medi natural
7) Al País surt un mapa estatal amb els 113 espais naturals que l’estat vol comprar. Entre ells surt muntanyans II.
8) L’empresa ha presentat el contenciós contra la generalitat per muntanyans II. No n’ha posat cap contra l’Ajuntament.
9) El Departament Medi Ambient farà una nota de premsa sobre el tema de muntanyans II.
10) Farem una panera per nadal.
11) Acte públic de l’abg la setmana del 12 de desembre per explicar la nostra gestió durant un any.
12) Debatem el tema de la legalització de les drogues toves. Defensem un canvi legislatiu i una major informació als joves. Treballarem el tema amb la tècnica de joventut.
13) Estem preparant jornades de salut.
14) Lluís B. i el seu company de treball arquitecte donen més detall del projecte-proposta de cara a remodelar la plaça de les Monges. És una plaça importantíssima, un lloc de trobada, de pas. No hi ha ombra! Cal crear a través de l’art un leiv motiv de Torredembarra. Possibles finançaments externs.
7) Hem instal.lat al Cafè una guardiola benèfica per poder pagar el proper TDB. La tindrem un mes.
ALTRES HERBES

1) Ajuts a la rehabilitació d’edificis: Existeixen diverses ajudes per rehabilitar, guanyar accessibilitat, adequació d’instal·lacions de les xarxes de sanejament, per la millora de l’aïllament tèrmic o acústic, per a la instal·lació dènergies renovables. (poden ser acumulables) Telèfon: 012.

2) Agenda d´activitats de diferents entitats i administracions

DIA ACTIVITAT

Fins 27 nov. expo Cristina R. Al local del Carrer Carniceria.
Fins el 26 nov. Expo Abel Fusté. Ajuntament
12 NOVEMBRE: TRES a Alcover 22h
13 nov. Passejada a la Mola Info: sinibald@tinet.org
16-20 novembre XX Expo ornitològica al Casal
20 nov. Concert de Santa Cecília pro Unicef 19:45h a l´Església
21-24 nov.Curs d´astronomia Cal Bofill sinibald@tinet.org
25 nov. 21h Bibliocontes
2 des. 20h Pati Castell Guardons esportius 2005.
4 de desembre: Visita sobre Baix a Mar 9h Cal Bofill
4 des. Excursió al Bosc del Lleó sinibald@tinet.org
17 des. A Cal Bofill conferència sobre les praderies de posidònia CESM.
18 desembre: Neteja dels Muntanyans
28, 29 desembre: Curs de formació del voluntariat als Muntanyans
29: Actes en motiu del dia Internacional de la diversitat biològica
2006
23 abril: TRES al Botarell
29, 30 abril XX Setmana Catalana de Vela.
Primavera de 2006: Actes del X aniversari de l´Agrupament Escolta Els Salats.
28 maig: TRES a Torredembarra

3) “DES DE L'ASSEMBLEA DE CIUTADANS, CIUTADANES I ENTITATS, DEMANEM A
L'AJUNTAMENT DE REUS QUE ES PERSONI COM ACUSACIÓ PARTICULAR EN EL PROCÉS
JUDICIAL CONTRA EL GRUP DE NAZIS DESARTICULAT A REUS
L'Assemblea de Ciutadans, Ciutadanes i Entitats de Reus, reunits en assemblea el 2 de novembre per tal d'analitzar el cas del grup de nazis de Reus i d'altres localitats del Camp de Tarragona, que el passat 22 d'octubre van ser detinguts per la policia municipal quan anaven a atemptar amb còctels molotov contra la mesquita de Reus, fem les següents valoracions:
- Felicitar-nos per la detenció i processament d'aquest grup de nazis que ja més d'un any que venia actuant al Camp de Tarragona, i que era responsable d'actuacions violentes diverses: nombroses agressions a persones immigrants o d'ideologia esquerrana; atacs a locals (com per exemple alguns bars de Reus i Salou, o a la mateixa mesquita el setembre
de 2004, o les pintades a la seu d'IC-V de Vila-seca); realització de nombroses pintades pels carrers, especialment per Reus, Salou i Vila-seca; repartiment de propaganda racista i xenòfoba, etc.(...)”

4) Recomanem vivament l’article de Josep Maria Huertas “El risc de les bajanades” publicat a l’Avui del 8-11-2005
www.avui.com/cgi-bin/resultat?http://www.avui.com/avui/diari/05/nov/08/94829.htm

5) La Societat Arqueològica de TGN dóna suport a la petició veïnal per conservar la rectoria de la Riera de Gaià.

6) “Tenim altre cop feina. Hi ha una votaciÃ_ a l'emissora del Sr. Del Olmo pel tema de si som una naciÃ_. Anem bé, encara que hem de millorar-ho. Conectant-vos a http://www.puntoradio.com/ i a la part inferior dreta
trobareu el boto per votar. Cal esmentar el resultat, tot i que, en
principi, nomes deixa votar una vegada. Si us plau fes-ho corre.”

6.11.05

ALTERNATIVA 168

Butlletí Setmanal de l´ALTERNATIVA BAIX GAIÀ

0) “Crec que la normativa europea a la que es refereix el pau A al seu article en realitat és una normativa estatal, o almenys és el que més he sentit jo, la podreu trobar a http://www.codigotecnico.org/ i molta gent hi estem força
il·lusionats en que s'aprovi com més aviat millor, pel que diuen, no caldran les ordenances, però millor curar-se en salt i assegurar-se doncs això ja fa tenps que s'allarga, reenvia-li si us plau al pau. És possible que segueixi
designis europeus aquesta norma estatal, però els que se l'han llegida o diuen que se l’han llegida diuen que és força "revolucionaria" “ R.

1) PETIT RESUM DE LA Permanent 5 de novembre:

1) Notícia apareguda al Punt sobre la compra de Muntanyans II: Aquesta setmana hem pogut presenciar com un partit polític que no havia fet res per solucionar el problema ara s’intenta penjar les medalles amb un comunicat de premsa. Tan sols han presentat una esmena als pressupostos generals. En canvi les negociacions entre la ministra i el conseller de medi ambient van per una altra banda. Curiosament el partit que diu que ha aconseguit diners per comprar muntanyans II està fent el paper contrari a la Generalitat. Curiós. ICV està pencant moltíssim amb aquest tema i necessitaria el suport, a totes les institucions, de tots els partits que diuen estar a favor de salvar muntanyans II.
2) L’ACA ha presentat un informe negatiu per edificar a Muntanyans II. També un informe de Medi Ambient negatiu a la construcció. Aquesta setmana hi ha hagut contactes amb el diputat a Madrid Joan Herrera. Ens va trucat (divendres) i dilluns hi haurà un nou contacte.
3) Sobre la valoració econòmica torna a haver un ball de xifres escandalós on tothom creu tenir la raó però ningú explica com ho calcula. L’última, la de 20 milions d’euros per comprar tres espais naturals...
4) Edifici les Dunes.
5) Taxa de recollida d’escombraries: Volen pujar un 7,7% aquest impost (!) perquè diuen que no es cobreix les desespes. Creiem que això no és cert. Hi ha 30 dies per fer al·legacions. Farem un informe per poder al·legar.
6) Maig, deixalleria a Roda de Berà.
7) Medi ambient 2006: crear l’àmbit rural potenciar la recollida de residus. Dissabte que ve analitzarem l’esborrany de pressupost de medi ambient.
8) Tenim pendent la reunió per impostos i pressupostos interna.
9) Nínxols del cementiri: queden poques places i urgeixen reformes.
10) Ràdio Local: Volem organitzar les idees que tenim sobre el tema. La nostra idea inicial és que es creés un consorci de mitjans de comunicació del BG. Però vist els esdeveniments hem de resituar la nostra postura. L’Albert pren la paraula i recollim les propostes de tots:
Marc jurídic: diferents possibilitats. Els Patronats a la Torre són un fracàs. Potser seria el millor una empresa municipal perquè és més fiscalitzable. No creiem que hauria de dependre d’una sola regidoria. S’analitzen exemples d’altres ràdios.
Vehicles d’implicació de la ciutadania: models diversos.
Mapa de cobertura: antena al polígon, Llovet... Cobertura més enllà del municipi (1000 wats: a més és sinònim de qualitat). Ràdio enllaç.
Marc d’autonomia econòmica.
Campanyes prèvies a l’engegada de la ràdio.
Web interactiva vinculada a la ràdio. Mails especialitzats. Noticiari. Establiments col·laboradors.
Començar per no competir amb la programació de les ràdios potents.
Nom de la ràdio.
Donar un aire general a la ràdio.
Programa de formació: així trobar gent vàlida per cada part i opció de la comunicació. Optimitzar recursos.
Personal: Cap d’emissions: suport, contactes, intercanvi continguts,... i un altre. El comercial no ha de ser periodista.
Pressupost 2006: PERSONAL i MATERIAL.
Analitzem els espais previstos. Calen més espais petits per a fer grabacions.
Possibilitat de repetir programes.
Marc de relacions amb entitats i marc supramunicipal.
Poc a poc i bona lletra.
Programació de cabuda. Espais de compensació.
L’alcalde amb directe.
Els altres regidors.
Música.
Taula rodona.
Magazine.
Models filosòfics de la ràdio: R. Motor (que s’implica i esdevé motor) / R. Mirall (divulgativa de tot el que passa).
Unitat mòbil: val uns 8000 euros (fa un any).
Consell de gestió.
La ràdio al carrer. El dia de la ràdio.
12) Properament haurem de treballar el tema del tdt.
11) Parlem de la nova il·luminació “ecològica” (!)

2) Ha sortit a la premsa les següents notícies: l’inici de la recollida de l’orgànic a la Torre i la inversió de l’ACA A LA DEPURADORA..

3) A L´Auca, els companys d´Altafulla han deixat exemplars del seu darrer butlletí.

4) http://www.alternativabaixgaia.blogspot.com/

5) L´Alternativa Baix Gaià continua sent l´única candidatura municipal que s´oposa al pla parcial Muntanyans II.

ALTRES HERBES

2) Agenda d´activitats de diferents entitats i administracions

DIA ACTIVITAT

nov. expo Cristina R. Al local del Carrer Carniceria.
10 novembre: Ple Municipal 19:30h
11 de novembre: Nus organitza sortida per anar a veure La Cubana tel. 640063
12 NOVEMBRE: TRES a Alcover 22h
13 nov. Passejada a la Mola Info: sinibald@tinet.org
16-20 novembre XX Expo ornitològica al Casal
20 nov. Concert de Santa Cecília pro Unicef 19:45h a l´Església
21-24 nov.Curs d´astronomia Cal Bofill sinibald@tinet.org
25 nov. 21h Bibliocontes
2 des. 20h Pati Castell Guardons esportius 2005.
4 de desembre: Visita sobre Baix a Mar 9h Cal Bofill
4 des. Excursió al Bosc del Lleó sinibald@tinet.org
17 des. A Cal Bofill conferència sobre les praderies de posidònia CESM.
18 desembre: Neteja dels Muntanyans
28, 29 desembre: Curs de formació del voluntariat als Muntanyans
29: Actes en motiu del dia Internacional de la diversitat biològica
2006
23 abril: TRES al Botarell
29, 30 abril XX Setmana Catalana de Vela.
Primavera de 2006: Actes del X aniversari de l´Agrupament Escolta Els Salats.
28 maig: TRES a Torredembarra

3) Nota del Jordi S.: L’altre dia al Cafè, parlant amb el Jordi R., vam estar comentant un llibre i vam quedar que compartiríem el títol i l’editorial. Aquí ho fem i ho compartim amb tothom: Lacroix, Michel, El culte a l’emoció. Atrapats en un món d’emocions sense sentiments, Edicions La Campana, Col·lecció Obertures (Dirigida per S. Cardús).

4) A L’Auca hi queden 4 llibres per vendre sobre els camins del Tarragonès.

5) Els Verds, Esquerra ecologista editen un butlletí electrònic. Li podeu demanar al Toni que us inclogui a la seva llista de correus: tonigarcia2002@hotmail.com